«Ραντεβού» τον Δεκέμβριο θα δώσει για τα επιτόκια η Fed

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ραντεβού» τον Δεκέμβριο θα δώσει για τα επιτόκια η Fed

Περισσότερο διεκπεραιωτική και λιγότερο ουσιαστική θα είναι η απόφαση των αξιωματούχων της Fed για τη νομισματική της πολιτική, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20:00 ώρα Ελλάδος την Τετάρτη.

Μετά τη διήμερη συνεδρίαση τους οι αξιωματούχοι της νομισματικής επιτροπής της Fed, της FOMC, αναμένεται να ανακοινώσουν τη διατήρηση των επιτοκίων του δολαρίου στα τρέχοντα επίπεδα του 0,25% - 0,50%. Η διατήρηση των επιτοκίων έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές και δεν αναμένονται εκπλήξεις, έξι μόλις ημέρες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου για τον διάδοχο του Barack Obama στις ΗΠΑ.

Εκείνο στο οποίο αναμένεται, όμως, να εστιάσουν οι επενδυτές είναι στο πόσο «ηχηρό» θα είναι το μήνυμα της Fed για αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, εκείνη του Δεκεμβρίου.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί πως η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου θα πρέπει να αναμένεται μετά το πέρας της συνεδρίασής της το διήμερο 13 και 14 Δεκεμβρίου.

«Η απόφαση της Fed την Τετάρτη δεν αναμένεται να επηρεάσει τις αγορές. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα το πιθανότερο είναι πως θα εκπέμψει σήμα για αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο μήνα», προβλέπουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο εκτιμάται κοντά στο 72%. Όπως υποστηρίζουν, στις ανακοινώσεις της Τετάρτης αναμένεται να διαφανεί η «προθυμία» πλέον των αξιωματούχων της Fed για άμεση αύξηση των επιτοκίων. Πως θα γίνει αυτό αντιληπτό; Πιθανότατα μέσω της διαπίστωσης των Αμερικανών τραπεζιτών για «ισορροπημένους πλέον κινδύνους στην αμερικανική οικονομία», γεγονός που αφήνει περιθώρια για μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της Fed.

«Η Fed καλλιεργεί ήδη το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και αυτό θα γίνει ακόμη πιο αντιληπτό μετά τις ανακοινώσεις της Τετάρτης», σημειώνουν, από την πλευρά τους, οι αναλυτές της PNP Paribas.

Και για τους ίδιους, η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο πλησιάζει το 70%.

«Οι σταθερές της αμερικανικής οικονομίας δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Όλα τα μεγέθη που έχουν ανακοινωθεί επιβεβαιώνουν πως για την ώρα… οι μεγάλες αναταράξεις απέχουν από την αμερικανική. Η Fed θα μπορούσε να αυξήσει ήδη από σήμερα τα επιτόκια. Ο μόνος λόγος που δεν το κάνει, αναβάλλοντας για τον επόμενο μήνα την απόφασή της, είναι η πολιτική, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν ολοταχώς προς τις κρίσιμες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου», εξηγεί ο Peter Boockvar, επικεφαλής αναλυτής της Lindsey Group.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider