Τράπεζες: Η άνοδος των επιτοκίων και οι εκλογές φρενάρουν την πιστωτική επέκταση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Η άνοδος των επιτοκίων και οι εκλογές φρενάρουν την πιστωτική επέκταση
Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των τραπεζών που θα ανακοινωθούν τον Μάιο θα δείχνουν αμετάβλητη ή αρνητική καθαρή πιστωτική επέκταση. Για το σύνολο του 2023 οι τράπεζες αναμένουν καθαρή αύξηση των νέων δανείων κατά 5 – 6 δισ. ευρώ από 10 δισ. πέρυσι.

Φρένο στην πιστωτική επέκταση βάζει η άνοδος των επιτοκίων, με τις τράπεζες να κατεβάζουν τον πήχη για την αναμενόμενη καθαρή αύξηση των δανείων στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2023.

Την προοπτική χαμηλότερης πιστωτικής επέκτασης σκιαγράφησαν μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τραπεζών Εθνική και Eurobank κ.κ. Παύλος Μυλωνάς και Φωκίων Καραβίας. Σχολιάζοντας την επίπτωση των υψηλότερων επιτοκίων στην πιστωτική επέκταση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς είπε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έρχεται μετά από μια δεκαετία μεγάλης πτώσης του ΑΕΠ όπου δεν υπήρχε ζήτηση δανείων και το 2022 και 2023 η ανάπτυξη είναι πλέον πολύ υψηλή. Μάλιστα το 2023, αναμένεται ανάπτυξη 2,3% - 2,5% ίσως και υψηλότερη, σημαντικά μεγαλύτερη από την ανάπτυξη που θα παρουσιάσουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σίγουρα αναμένεται επιβράδυνση φέτος στην πιστωτική επέκταση, είπε ο κ. Μυλωνάς, αλλά αυτή θα εξακολουθήσει να είναι υψηλή και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας πρόσθεσε ότι τα πιστωτικά κριτήρια έχουν γίνει πιο σφιχτά και στο α΄ τρίμηνο 2023 δεν αποκλείεται οι τράπεζες να δείξουν αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, κάτι όμως που δεν θα αλλάξει την τάση για υψηλή (αν και χαμηλότερη από πέρυσι) πιστωτική επέκταση και φέτος. Είπε επίσης ότι οι τράπεζες βιώνουν το φαινόμενο πρόωρων αποπληρωμών δανείων από μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα.

Οι επισημάνσεις των δύο τραπεζιτών μεταφράζονται σε χαμηλότερα ποσά νέων χορηγήσεων φέτος, αν και αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι και η φετινή θα είναι μια χρονιά υψηλής πιστωτικής επέκτασης. Αφενός λόγω της υψηλής ρευστότητας των τραπεζών, αφετέρου λόγω των πόρων που εισρέουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τραπεζικής αγοράς, το τελικό καθαρό αποτέλεσμα στις νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων μείον τις αποπληρωμές παλαιών, θα κινηθεί φέτος σε χαμηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ από τις προβλέψεις που διατυπώνονταν λίγο πριν το κλείσιμο της περασμένης χρονιάς. Κατόπιν αυτού, η καθαρή αύξηση των νέων δανείων αναμένεται στα 5 – 6 δισ. ευρώ (και μάλιστα προς το χαμηλότερο εύρος του πήχη) από 10 δισ. ευρώ πέρυσι.

Η χαμηλότερη καθαρή πιστωτική επέκταση θα είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων:

1. Του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε χρονιά εκλογών, με αυξημένη την πιθανότητα να στηθούν δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο. Ως αποτέλεσμα της πολιτικής αβεβαιότητας, οι επιχειρήσεις θα καθυστερήσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση επενδυτικών πλάνων μέσω της ζήτησης για τραπεζικό δανεισμό. Έτσι, εκτιμάται ότι μεγάλες επιχειρηματικές συναλλαγές θα καθυστερήσουν κατά 4 μήνες.

2. Του γεγονότος ότι οι ανάγκες ρευστότητας που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις είναι χαμηλότερες της περυσινής χρονιάς. Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, φέτος παρατηρείται κύμα προπληρωμών υγιών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις, καθώς οι τελευταίες σπεύδουν να αποπληρώσουν νωρίτερα τα δάνειά τους, ώστε να μην επιβαρύνονται με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Σημειώνεται ότι το 2022 ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις εμφάνισε έντονη ανάκαμψη, φτάνοντας μάλιστα τον Σεπτέμβριο στο υψηλό +12,3%, συγκρίσιμο με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί λίγο πριν από την εκδήλωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους (Μάιος 2009: 12,7%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καραβίας (Delphi): Κρίσιμη η συνέχιση της επενδυτικής προσπάθειας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε 1 ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια

Καραβίας – Μυλωνάς στο Delphi Forum: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες στην άνοδο των επιτοκίων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider