Αφήνοντας στην άκρη τις βραχυπρόθεσμες τάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ένα από τα μεγάλα διαχρονικά ζητήματα είναι το πως θα αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών που βρίσκονται σε αυτό, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει κατά πολύ μικρότερος από τον αριθμό των εταιρειών που βαδίζουν προς την έξοδο από το ταμπλό. Σύμφωνα με την Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ), το ελληνικό χρηματιστηριακό προϊόν αν και δεν είναι ιδιαίτερα μικρό είναι στρατηγικά προβληματικό και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δρομολογηθούν ριζικές αλλαγές.
Ένα βασικό ζήτημα είναι αυτό του κόστους που φέρνει η διαπραγμάτευση στην οργανωμένη αγορά, από την πιο «σφικτή» εταιρική επιπλέον διακυβέρνηση και τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις, έως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την ενημέρωση του επενδυτικού κενού. Μια από τις προτάσεις της ΕΝΕΙΣΕΤ είναι η παροχή υπερεκπτώσεων της τάξης του 150% ή 200% των δαπανών που συνδέονται με τη συμμόρφωση με υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εισαγωγή και παραμονή μιας εταιρίας στο ΧΑ.
«Στις εισηγμένες εταιρείες επιβάλλεται το φορολογικό πιστοποιητικό, η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Όλα αυτά βελτιώνουν την φορολογική εικόνα της εταιρείας και ουσιαστικά εγγυούνται έσοδα για το κράτος. Θα μπορούσε να ακολουθηθεί μια πρακτική υπερεκπτώσης όπως αυτή που εφαρμόζεται για τις δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης των επιχειρήσεων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΕΙΣΕΤ και επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Κουλορίδας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε χθες. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Ένωση θα προχωρήσει σύντομα σε μια μελέτη για να μετρηθεί η πραγματική επιβάρυνση μιας εισηγμένης εταιρείας.
Νέο μοντέλο αγοράς
Ένα άλλο βασικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί, σύμφωνα με τον κ. Κουλορίδα, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση ανάλογα με το μέγεθος της κάθε εισηγμένης εταιρείας. «Το χρηματιστήριο είναι σαν ένα κοστούμι που για κάποιους είναι πολύ φαρδύ και για κάποιους άλλους είναι πολύ στενό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΝΕΙΣΕΤ. Και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν μιλάμε για μια χρηματιστηριακή αγορά όπως η ελληνική που αποτελείται κυρίως από εταιρείες μεσαίου μεγέθους.
Για αυτό το λόγο η ΕΝΕΙΣΕΤ προτείνει μεταξύ άλλων την αναβάθμιση της Εναλλακτικής Αγοράς (Ε.ΝΑ.) του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε «growth market» και να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες αντί της διαγραφής μεταφοράς σε αυτή, χωρίς υποχρέωση υποβολής δημόσιας προσφοράς, με σκοπό τη μείωση του διοικητικού βάρους των μικρομεσαίων εισηγμένων.
Έτσι, θα μπορούσε η Ε.ΝΑ. να λειτουργεί με πιο απλές υποχρεώσεις εταιρικής διακυβέρνησης για εταιρίες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως για παράδειγμα η κατάργηση υποχρεωτικής συγκρότησης επιτροπών σε μικρές εταιρίες με ολιγάριθμα ΔΣ, η μείωση των απαιτήσεων του συστήματος εσωτερικού ελέγχου κτλ. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κουλορίδα, θα επέτρεπε ταυτόχρονα στις εταιρείες που θα παρέμεναν στην Κύρια Αγορά να αναπτύσσουν δραστηριότητες σε ζητήματα που απασχολούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε μεγαλύτερο βαθμό, όπως τα θέματα ESG κλπ. Ένα άλλο θέμα είναι η θέσπιση κινήτρων για αλλοδαπές εταιρίες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό την εισαγωγή τους στο ΧΑ ανά εργαζόμενο που απασχολούν στην Ελλάδα.
Πώς θα αυξηθούν οι εισηγμένες
Είναι γεγονός, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΕΙΣΕΤ πώς υπάρχουν πολλές εταιρείες οι οποίες αν και έχουν αντικείμενο και προοπτικές δεν κάνουν το βήμα για να μπουν σε μια οργανωμένη αγορά. Αυτό οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην απροθυμία πολλών επιχειρηματιών να χάσουν ποσοστό από την επιχείρησή τους και θα μπορούσε να λυθεί με την καθιέρωση μετοχών πολλαπλών δικαιωμάτων ψήφου ώστε να αποσυνδέεται η εισαγωγή και η ρευστότητα από την απώλεια ιδιοκτησίας. Τέτοιες πρακτικές ακολουθούνται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ όπου στη Wall Street διαπραγματεύονται μετοχές διαφόρων κλάσεων με δικαίωμα ψήφου ή μη.
Ακόμη, ενισχυτικά θα μπορεί να λειτουργήσει και η διαμόρφωση της ΕΝΑ STEP ως «innovation market» για startups.Σύμφωνα με την ΕΝΕΙΣΕΤ, στην Ελλάδα, λόγω μεγέθους ο θεσμός του crowdfundingμπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της λειτουργίας της ENA STEPως crowdfunding platformκαι πολυμερής μηχανισμός διαπραγμάτευσης. Ο συνδυασμός αυτός είναι παγκόσμιακαινοτόμος καθώς επιτρέπει τη λειτουργία δευτερογενούς αγοράς ενώ δίδει στο θεσμό crowdfundingτα εχέγγυά ενός διαχειριστή αγοράς.