IDEAL Holdings: Τι αλλάζει με την εξαγορά των Attica – Τα σχέδια για νέα καταστήματα στο Ελληνικό

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IDEAL Holdings: Τι αλλάζει με την εξαγορά των Attica – Τα σχέδια για νέα καταστήματα στο Ελληνικό
Προοπτικές σταθερής ανάπτυξης βλέπει η IDEAL στα Attica Department Stores. Τι αναμένει στην πενταετία και τα σχέδια για νέα καταστήματα σε Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά των Attica Department Stores από την IDEAL Holdings, καθώς ήδη κατατέθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η αίτηση για να εγκριθεί η συμφωνία των 100 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου κατά την ενημέρωση των αναλυτών σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων.

Μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά, η IDEAL Holdings θα είναι ένας όμιλος με συμμετοχές σε τρεις βασικές δραστηριότητες: Στη βιομηχανία (Astir Vitogiannis, Coleus Packaging), την Πληροφορική (Byte, Adacom κλπ) και πλέον το λιανεμπόριο. Ακόμη, θα μετρά ετήσια έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από 174,7 εκατ. που ήταν το 2022, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 53,2 εκατ. ευρώ από τα 27,4 εκατ. ευρώ που ήταν την περασμένη χρονιά. Συνολικά τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν στα 0,62 ευρώ το 2023 από τα 0,39 ευρώ ανά μετοχή που ήταν το 2022.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις η Ideal Holdings θα είναι 24η μεγαλύτερη εισηγμένη στο ΧΑ σε όρους εσόδων και 25η μεγαλύτερη σε όρους EBITDA, εξαιρουμένων των τραπεζών. «Η Ideal Holdings μεγαλώνει πολύ. Περιμένουμε πως αυτό θα φανεί και στην κεφαλαιοποίησή της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το σκεπτικό της εξαγοράς και οι προοπτικές

Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την επένδυση ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η Attica Department Stores είναι μια πολύ καλά τοποθετημένη εταιρεία στον κλάδο του λιανεμπορίου, με πολύ δυνατό brand και ικανή διοίκηση. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα πέντε καταστήματα συνολικής εμπορικής επιφάνειας 62.000 τμ σε πολύ καλές τοποθεσίες σε Αθήνα (City Link, Golden Hall, The Mall και Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos, Tsimiski) και πάνω από 350.000 καταγεγραμμένους πελάτες.

Το 2022 η Attica παρουσίασε κύκλο εργασιών 190 εκατ. ευρώ, EBITDA 19,3 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 12,4 εκατ. ευρώ, ενώ είχε μηδενικό καθαρό δανεισμό. Η Ideal Holdings εκτιμά πως το 2023 ο κύκλος εργασιών των Attica θα διαμορφωθεί στα 209,7 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 23,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 16 εκατ. ευρώ. Στην πενταετία 2023-2027 αναμένεται μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων της τάξης του 4,8%, ενώ οι συνολικές ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 70,2 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας ουσιαστικά το δάνειο των 65 εκατ. ευρώ που θα πάρει η Ideal Holdings για την εξαγορά.

Στις παραπάνω παραδοχές δεν συμπεριλαμβάνονται τα επιπλέον έσοδα και κέρδη που αναμένεται να φέρουν τα νέα καταστήματα που πρόκειται να ανοίξουν στο Ελληνικό. Η Attica έχει ήδη υπογράψει με τη Lamda Development για την μίσθωση 7.700 τμ στο Vouliagmenis Mall, ενώ σύντομα θα υπογραφεί και η συμφωνία για τη μίσθωση 500 τμ στο εμπορικό κέντρο της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά (Riviera Galleria). Στο business plan της πενταετίας περιλαμβάνεται και η επέκταση των καταστημάτων που ήδη λειτουργεί η εταιρεία αλλά και η διερεύνηση νέων τοποθεσιών για το άνοιγμα μονοθεματικών καταστημάτων, όπως για παράδειγμα το κατάστημα «Βοss» που άνοιξε στο Golden Hall πριν από λίγους μήνες. Εξάλλου τα Attica είναι βασικός εκμισθωτής σε πολλά από τα εμπορικά κέντρο της Lamda Development.

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στο οποίο αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερη βάση είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, αξιοποιώντας τη βάση των 350.000 καταγεγραμμένων πελατών που διαθέτει η εταιρεία. Ακόμη ετοιμάζεται και επέκταση του εμπορικού χαρτοφυλακίου με νέα brands και προϊόντα που έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Η «αρχιτεκτονική» του deal

Όπως έγινε γνωστό το τίμημα για την συναλλαγή ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό 65 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια 35 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία θα προέλθουν ουσιαστικά από τους τωρινούς μετόχους των Attica που θα αποκτήσουν ποσοστό 17,36% της Ideal Holdings μέσω της συμμετοχής του σε ΑΜΚ ύψους 32,5 εκατ. ευρώ και από την αγορά ιδίων μετοχών της εταιρείας αξίας 2,5 εκατ. ευρώ. Τόσο η ΑΜΚ όσο και η αγορά των ιδίων μετοχών θα γίνουν στην τιμή των 4,15 ευρώ ανά μετοχή.

Η συμφωνία που περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές αποτελεί μια πάγια τακτική της IDEAL Holdings, η οποία ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της εξαγοράς της Byte. «Θέλουμε να έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα και μετοχές στο ίδιο σχήμα», ανέφερε ο πρόεδρος της IDEAL Holdings, προσθέτοντας πως οι μέτοχοι των Attica, γνωστοί επιχειρηματίες και επενδυτές, είχαν την επιλογή να πουλήσουν την εταιρεία μόνο για μετρητά αλλά «ήθελαν να πάρουν μετοχές, μας τίμησαν και για αυτό τους τιμήσαμε και εμείς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε «κλοιό» προσφυγών και παρατάσεων μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων μισού δισ. ευρώ στην Περιφέρεια

Lamda: Πόσο πωλούνται οι κατοικίες στον Riviera Tower – Το sold out στο Ελληνικό, η χρηματοδότηση, τα χρονοδιαγράμματα των υποδομών

Avokado: e-Εργαλεία «έξυπνης» ηλεκτρικής ενέργειας από start-up της Mytilineos

gazzetta
gazzetta reader insider insider