Σε υψηλές ταχύτητες συνεχίζουν και τον Ιούνιο οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς και οι διμερείς ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες διαχείρισης με τους δανειολήπτες.
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μετά το ρεκόρ 805 νέων ρυθμίσεων τον μήνα Μάιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρυθμίσεις στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου ξεπερνούν τις 500. Συνολικά, μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023 είχαν πραγματοποιηθεί 5.435 ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 1,83 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών, ενώ τον Μάιο είχαν επίσης υποβληθεί οριστικά 1.996 αιτήσεις ρύθμισης. Με βάση την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού, εκτιμάται ότι σε ορίζοντα πενταμήνου οι ρυθμίσεις οφειλών που μπορούν να έχουν επιτευχθεί θα κινηθούν μεταξύ 1,9 δισ. και 2,4 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή είναι αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ από τον Μάρτιο, οπότε προβλεπόταν ότι οι ρυθμίσεις σε ορίζοντα πενταμήνου θα κινηθούν σε 1,5 – 1,8 δισ. ευρώ, χάρη στην επιτάχυνση που σημειώθηκε στις ρυθμίσεις τον Απρίλιο.
Καθώς στόχος είναι οι συνεχείς βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό προκειμένου να αυξάνονται οι ρυθμίσεις, πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι μία νέα βελτίωση είναι στα σκαριά και αφορά στον αλγόριθμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε να μπορεί να δίνει μεγαλύτερα «κουρέματα» οφειλών. Σήμερα, το ποσοστό της ανάκτησης μιας οφειλής υπολογίζεται από την εμπορική αξία του ακινήτου που θα βγει σε πλειστηριασμό, απομειωμένη κατά 3% για τα έξοδα της αναγκαστικής εκτέλεσης. Όμως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο πιστωτής δεν ανακτά όλο το ποσό της οφειλής από τον πλειστηριασμό, καθώς αυτός μπορεί να αποβεί άγονος ή να χρειαστεί να γίνει δεύτερη και τρίτη φορά με χαμηλότερη τιμή εκκίνησης. Η προοπτική αυτή συγκρατεί το ποσοστό της διαγραφής χρέους που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι πιστωτές στους οφειλέτες. Στο πλαίσιο αυτό, μελετάται το αρχικό ποσοστό της ανάκτησης να υπολογιστεί χαμηλότερα του 100%, π.χ. περίπου στο 85%, έτσι ώστε να βελτιωθεί και το ύψος του «κουρέματος» που θα δίνει ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού μηχανισμού και θα κάνουν αποδεκτό πιστωτές και οφειλέτες.
Σε επίπεδο διμερών ρυθμίσεων σημειώνεται επίσης αύξηση, με τις εταιρείες διαχείρισης να εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν ρυθμίσει δάνεια 7 δισ. ευρώ. Για το α΄ εξάμηνο του 2023 οι εταιρίες διαχείρισης στοχεύουν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Συνολικά την τελευταία τριετία, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ρυθμίσει δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες. Ποσοστό άνω του 80% των ανακτήσεων επιτεύχθηκε από συναινετικές λύσεις. Συγκεκριμένα, το 83% των ανακτήσεων που έχουν πετύχει οι servicers προέρχεται από διμερείς και συναινετικές λύσεις και μόλις το 17% από πλειστηριασμούς. Σημειώνεται ότι οι servicers έχουν επιστρέψει ρυθμισμένα δάνεια συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα την τελευταία τριετία, επαναφέροντας στην τραπεζική κανονικότητα πάνω από 115.000 δανειολήπτες.