Επιπλοκές στην υπόθεση της διάσωσης της ΑΝΕΚ μέσω της απορρόφησής της από την Attica Group ενδέχεται να δημιουργήσει η πρόταση εταιρειών που συνδέονται με τη Seajets και τον Μάριο Ηλιόπουλο για την εξαγορά της κρητικής ακτοπλοϊκής εταιρείας. Και όλα αυτά ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στις 12 Ιουλίου, που θα εξετάσει το deal Attica – ANEK, δέκα μήνες μετά από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.
Όπως ενημέρωσε και επίσημα χθες η ANEK κατατέθηκε στις 16 Ιουνίου πρόταση από τρεις εταιρείες «μέλη της Seajets» προς τις δανείστριες της εταιρείας και προς τους μετόχους που ελέγχουν το 57,7% για την εξαγορά μετοχών και δανεισμού της ΑΝΕΚ. Η πρόταση προβλέπει την άμεση καταβολή ποσού 82 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της ANEK και την εξαγορά του ποσοστού 57,7% στην τιμή των 0,222 ευρώ ανά μετοχή. Ως προϋπόθεση θέτει τη διενέργεια νέου οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence), αλλά και τη χρηματοδότηση της συμφωνίας από την Τράπεζα Πειραιώς. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΚ έχει ήδη απευθυνθεί στους μετόχους και στους δανειστές της εταιρείας, προκειμένου να λάβει ενημέρωση από αυτούς αναφορικά με την αξιολόγηση της συγκεκριμένης πρότασης.
Η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η χρηματοδότηση που ζητεί η πλευρά Ηλιόπουλου είναι δύσκολο να δοθεί και εκτιμούν πως μια συμφωνία, τουλάχιστον με αυτή την αρχιτεκτονική είναι δύσκολο να προχωρήσει. Το ζήτημα που σημειώνουν την ίδια ώρα νομικοί κύκλοι είναι το κατά πόσο η «αντιπρόταση» της πλευράς Ηλιόπουλου δημιουργεί νέες περιπλοκές στη συμφωνία ANEK – Attica, η οποία προβλέπει την καταβολή από την τελευταία σε μετρητά, μετοχές και σε ανάληψη υποχρεώσεων ποσού της τάξης των 200 εκατομμυρίων. Εκτός από την ανάληψη των υποχρεώσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ, οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα λάβουν ποσοστό περίπου 10% στη νέα Attica Group.
Και αυτό διότι, η εισήγηση των υπηρεσιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού – η οποία πάντως δεν δεσμεύει την Ολομέλεια - προτείνει την έγκριση της συγχώνευσης παρά τα προβλήματα ανταγωνισμού που μπορεί να δημιουργηθούν γιατί η μη διάσωση της ΑΝΕΚ μέσω της συγχώνευσης θα δημιουργήσει τουλάχιστον αντίστοιχα προβλήματα.
Ειδικότερα, η σχετική εισήγηση προτείνει την έγκριση της συγχώνευσης καθώς η ΑΝΕΚ ως προβληματική επιχείρηση «θα αναγκασθεί στο εγγύς μέλλον να αποχωρήσει από την αγορά λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει, αν δεν εξαγορασθεί από άλλη επιχείρηση» και με δεδομένο πως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική δυνατότητα εξαγοράς, λιγότερο επιβλαβής για τον ανταγωνισμό, εκτός από την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση» Attica – ANEK.
To βασικό ζήτημα, αναφέρουν νομικοί κύκλοι, είναι το αν τελικά ισχύει το ότι δεν υπάρχει ακριβώς αυτή η «εναλλακτική δυνατότητα εξαγοράς». Το ζήτημα θα απασχολήσει -άνευ απροόπτου- την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 12 Ιουλίου και εκεί θα φανεί το αν τελικά θα εγκριθεί η συγχώνευση και αν θα επιβληθούν περιορισμοί ή αν θα δοθεί περισσότερος χρόνος για διερεύνηση της υπόθεσης.