από Ανδρέα Βελισσάριο
Στο σκέλος της πιστωτικής επέκτασης, των καταθέσεων, των επιτοκίων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των τιμών των ακινήτων και των αποδόσεων των ομολόγων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, εστιάζει η Goldman Sachs.
Ως προς το πρώτο, δηλαδή την πιστωτική επέκταση, οι αναλυτές αναφέρουν πως μετά από τις υψηλές πρόωρες αποπληρωμές εταιρικών και επιχειρηματικών δανείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, ύψους 1,3 δισ. ευρώ (κυρίως από εταιρείες του κλάδου ενέργειας που επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων), ο όγκος παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στα 1,7 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο έως το Μάιο του 2023. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά, ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση στις αποφάσεις γύρω από τις κεφαλαιουχικές δαπάνες καθώς υπήρξε μια στάση αναμονής ενόψει των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών της 23ης Ιουνίου. «Καθώς οι «καταλύτες» των εκλογών είναι πλέον πίσω μας (με σαφέστερη ορατότητα στα μακροοικονομικά), αναμένουμε μια επιτάχυνση της αύξησης των δανειοδοτήσεων στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Συνολικά, μέχρι στιγμής, η πιστωτική επέκταση ήταν στο 2% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, με τη θετική αναπτυξιακή δυναμική να υποστηρίζεται από τα χαμηλά «base effects», σημειώνουν οι αναλυτές.
Επιπλέον, ο όγκος των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ την περίοδο Απριλίου - Μαΐου, υποστηριζόμενος κυρίως από τη συνεχιζόμενη εισροή χρηματοδότησης από ιδιώτες. Το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκε στο 22% το Μάιο από 20% το Μάρτιο.
Παράλληλα, τα επιτόκια των ανεξόφλητων επιχειρηματικών, ενυπόθηκων και καταναλωτικών δανείων, διαμορφώθηκαν στο 5,8%, 4,5% και 11,2% αντίστοιχα το Μάιο, υποδηλώνοντας βελτίωση κατά 1,1, 0,5 και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Τα σταθμισμένα μέσα επιτόκια των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν στο 0,33% και 0,48%, αντίστοιχα, υποδηλώνοντας μια επέκταση επτά και δέκα μονάδων βάσης σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 8% το Μάρτιο, με το δείκτη NPL στα καταναλωτικά δάνεια στο 15%, στα ενυπόθηκα δάνεια στο 10% και στα επιχειρηματικά δάνεια στο 7%.
Ως προς τις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με την Spitogatos, ο δείκτης κατοικιών προς πώληση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7% από τις αρχές του έτους και κατά 11% σε ετήσια βάση και ο δείκτης των εμπορικών ακινήτων προς πώληση αυξήθηκε κατά 2% από τις αρχές του 2023 και κατά 4% σε ετήσια βάση. Από την πλευρά της ενοικίασης, ο δείκτης των κατοικιών προς ενοικίαση αυξήθηκε κατά 6% από τις αρχές του έτους και 7% ετησίως και ο δείκτης των εμπορικών ακινήτων προς ενοικίαση αυξήθηκε κατά 3% και 5% στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Τέλος, όσον αφορά τις αποδόσεις των senior ομολόγων των ελληνικών τραπεζών (για τις ανάγκες ενίσχυσης των MREL) κινήθηκαν υψηλότερα κατά 0,4% περίπου τον τελευταίο μήνα, ενώ οι αποδόσεις των AT1 αυξήθηκαν κατά 0,3% περίπου.