Grimaldi: 2 νέα υπερσύγχρονα πλοία ro-ro στη γραμμή Βενετία – Μπάρι – Πάτρα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Grimaldi: 2 νέα υπερσύγχρονα πλοία ro-ro στη γραμμή Βενετία – Μπάρι – Πάτρα
Με δύο νέα υπερσύγχρονα πλοία ro-ro, ο ιταλικός ναυτιλιακός όμιλος Grimaldi εγκαινίασε τις μηδενικές εκπομπές στα λιμάνια Πάτρας, Βενετίας και Μπάρι.

Με δύο νέα υπερσύγχρονα πλοία ro-ro, ο ιταλικός ναυτιλιακός όμιλος Grimaldi εγκαινίασε τις μηδενικές εκπομπές στα λιμάνια Πάτρας, Βενετίας και Μπάρι. Αυτή η γραμμή έχει ξεκινήσει να εξυπηρετείται από τα υπερσύγχρονα υβριδικά πλοία Eco Catania και Eco Malta από τα τέλη Ιουνίου.

Ο ναπολιτάνικος ναυτιλιακός όμιλος, σε συνεργασία με τις Αρχές Λιμενικών Συστημάτων της Βόρειας Αδριατικής Θάλασσας και της Νότιας Αδριατικής Θάλασσας, καθώς και με εκείνη του ελληνικού λιμανιού της Πάτρας, στοχεύει να ενισχύσει τη θαλάσσια διατροπικότητα μεταξύ των δύο ακτών της Αδριατικής μέσω της χρήσης πλοίων που είναι από τα μεγαλύτερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον στον κόσμο, με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα και καλύτερες επιδόσεις από τα πλοία της κατηγορίας «Eurocargo» που θα αντικαταστήσουν στη γραμμή.

Ίδια ποσότητα καυσίμων, στο μισό οι εκπομπές CO2 ανά μεταφερόμενη μονάδα

Καθένα από τα δύο πλοία της κατηγορίας «GG5G» μπορεί να μεταφέρει περίπου 7.800 μέτρα φορτίου, που ισοδυναμεί με περίπου 500 ρυμουλκούμενα και 180 αυτοκίνητα – διπλάσια από την προηγούμενη κατηγορία πλοίων ro-ro μικρών αποστάσεων που αναπτύχθηκε από τον Όμιλο Grimaldi.

Ωστόσο, αυτή η χωρητικότητα δεν αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων χάρη στην υιοθέτηση πολυάριθμων εξαιρετικά καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που βελτιστοποιούν τις λειτουργικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις των πλοίων.

Στην πραγματικότητα, με την ίδια ταχύτητα, τα Eco Catania και Eco Malta καταναλώνουν την ίδια ποσότητα καυσίμων με τα πλοία ro-ro προηγούμενης γενιάς, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά στο μισό τις εκπομπές CO2 ανά μεταφερόμενη μονάδα.

Επιπλέον, οι εκπομπές μηδενίζονται κατά τη διάρκεια των λιμενικών εργασιών: όταν βρίσκονται στον προβλήτα, τα Eco Catania και Eco Malta χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σε μπαταρίες λιθίου mega, οι οποίες επαναφορτίζονται κατά τη διάρκεια της πλεύσης χάρη στις γεννήτριες άξονα και τα 350 m2 ηλιακών συλλεκτών που είναι εγκατεστημένα στο πλοίο, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο «Zero Emission in Port».

«Με τις εξαιρετικά αποτελεσματικές θαλάσσιες υπηρεσίες μας, αποτέλεσμα πολυετούς δέσμευσης και συγκεκριμένων επενδύσεων και συνεργασίας με τις λιμενικές αρχές, έχουμε χτίσει μια σταθερή γέφυρα στην κορυφογραμμή της Αδριατικής, από τη Βενετία έως το Μπάρι, η οποία εκτείνεται μέχρι τις ελληνικές ακτές. Μια θεμελιώδη γέφυρα στην οποία ταξιδεύουν καθημερινά εκατοντάδες βαρέα οχήματα, χρησιμοποιώντας τους αυτοκινητόδρομους της θάλασσας και όχι τους χερσαίους δρόμους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Την Τρίτη θα απολογηθεί ο 43χρονος Έλληνας χούλιγκαν

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο συνιδρυτής της Adobe, Τζον Γουόρνοκ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η πολιτική της ΝΔ απαξιώνει το ΕΣΥ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider