Optima bank: Αύξηση κεφαλαίου 140 εκατ. ευρώ μέσω ΧΑ στις 27/9 – Προς υπερδιπλασιασμό κερδών το 2023

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Optima bank: Αύξηση κεφαλαίου 140 εκατ. ευρώ μέσω ΧΑ στις 27/9 – Προς υπερδιπλασιασμό κερδών το 2023
Μετά από μια αλματώδη πορεία αύξησης των μεγεθών της και του ρόλου της στην αγορά, η Optima bank προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω δημόσιας εγγραφής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μετά από μια αλματώδη πορεία αύξησης των μεγεθών της και του ρόλου της στην αγορά, η Optima bank προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω δημόσιας εγγραφής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η αύξηση κεφαλαίου θα είναι ύψους 140 εκατ. ευρώ και θα διεξαχθεί στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου. Σύμβουλος της ΑΜΚ είναι η Alpha Bank, κύριοι ανάδοχοι οι τράπεζες Alpha και Εθνική και ανάδοχοι οι Eurobank, Παντελάκης Χρηματιστηριακή, Euroxx και Beta Χρηματιστηριακή.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η είσοδος της Optima bank στο Χρηματιστήριο έρχεται ύστερα από μια τετραετία ραγδαίας ανάπτυξης της Τράπεζας και θα της δώσει την ώθηση για έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο. Κύριος στόχος της ΑΜΚ είναι να επιτρέψει στην Τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τα ίδια κεφάλαιά της προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω τις δανειοδοτήσεις της, διατηρώντας σε ικανοποιητικά επίπεδα τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

«Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε σημαντικό μοχλό στην περαιτέρω αύξηση του εθνικού μας προϊόντος και να συντελέσουμε στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας», αναφέρει στο insider.gr, ο πρόεδρος της Optima bank, Γιώργος Τανισκίδης. Όπως προσθέτει, «οι μέτοχοι, οι πελάτες, οι εργαζόμενοι στην Optima bank βλέπουν την είσοδο της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αισιοδοξία και περηφάνεια και αποτελεί το επιστέγασμα μιας κοπιώδους προσπάθειας. Θεωρούμε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα αποτελέσει την απαρχή, το εφαλτήριο για μια καινούργια πορεία της Optima bank».

Η ανοδική πορεία της Optima bank, η υγεία του ισολογισμού της, το καλά μελετημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και το timing της θετικής συγκυρίας για την ελληνική οικονομία στο οποίο θα διενεργηθεί η ΑΜΚ της Τράπεζας, αναμένεται να προσελκύσουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, ο βασικός μέτοχος, Motor Oil, αναμένεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ μέσω της θυγατρικής της Ireon Investments.

To α' εξάμηνο 2023 η Optima bank παρουσίασε καθαρά κέρδη μετά τους φόρους πάνω από 43 εκατ. ευρώ, οδεύοντας με σιγουριά σε υπερδιπλασιασμό των κερδών της φέτος σε σύγκριση με το την περασμένη χρονιά. Το 2022 έκλεισε για την Optima bank με καθαρά κέρδη 42,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, παρουσιάζοντας 20,73% απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας για το 2022 παρουσίασαν ετήσια αύξηση 61,8%, φθάνοντας τα 253 εκατ.

Όσον αφορά καταθέσεις και χορηγήσεις, οι καταθέσεις της Τράπεζας στο τέλος του 2022 ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ (+61,7% από το 2021) και οι χορηγήσεις σε 1,7 δισ. ευρώ (+64,5% από το 2021).

Στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2023 οι καταθέσεις της Optima bank είχαν αυξηθεί σε 2,778 δις. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων (κυρίως επιχειρηματικά δάνεια) σε 2,105 δις. ευρώ, με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να κινείται μόλις σε περίπου 0,3%.

Σημειώνεται ότι η Optima bank, η οποία θα κλείσει τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της στις 22 Οκτωβρίου, πέρασε σε κερδοφορία ήδη από τον 18ο μήνα λειτουργίας της και την αυξάνει γεωμετρικά έκτοτε. Επιπλέον, η ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου της που επίσης γίνεται με αλματώδεις ρυθμούς, επιτυγχάνεται χωρίς να σημειώνεται αντίστοιχα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνιστούν ρεκόρ, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφορικά, τέλος, με το δίκτυο καταστημάτων της Optima bank, περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 27 καταστήματα και στην παρούσα φάση επίκειται το άνοιγμα ενός ακόμη, στην Πάτρα. Το μοντέλο καταστημάτων της Optima Bank είναι μοντέρνο και φιλικό για τον πελάτη, με δύο RMs σε κάθε κατάστημα, οι οποίοι ασχολούνται με τους πελάτες, συμβουλεύοντάς τους για τα καταθετικά/επενδυτικά προϊόντα τους και για τις χορηγήσεις.

Ειδικότερα:
κάθε κατάστημα έχει τουλάχιστον δύο κλειστά meeting rooms για ραντεβού με πελάτες, υπάλληλο υποδοχής που καθοδηγεί τον πελάτη εκεί που χρειάζεται και φιλόξενη υποδοχή και αναμονή (σαλονάκι και κέρασμα καφέ ώστε ο πελάτης να αισθάνεται σαν στο σπίτι του)
στα ταμεία μπορούν να γίνουν όλες οι συναλλαγές χωρίς όριο ποσού (στις άλλες τράπεζες συναλλαγές έως 400 ευρώ δεν γίνονται στο ταμείο, ενώ επίσης οι συναλλαγές στο ταμείο γίνονται σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, στο άνοιγμα και στο κλείσιμο της τράπεζας)
οι συναλλαγές είναι πλήρως ηλεκτροποιημένες, χωρίς χαρτί και άμεσες. Ο πελάτης ανοίγει λογαριασμό με μία ηλεκτρονική υπογραφή σε 15 λεπτά και λαμβάνει άμεσα την χρεωστική του κάρτα (η Optima είναι μία από τις τρεις τράπεζες που προσφέρουν άμεσα στον πελάτη την χρεωστική του κάρτα)
όλες οι συναλλαγές του πελάτη μπορούν να γίνουν μέσω e-banking καθώς η Τράπεζα παρέχει πλήρες φάσμα υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής. Μάλιστα, η τράπεζα πρωτοπορεί και προσφέρει κοινή πλατφόρμα για τον ιδιώτη και τον επιχειρηματία πελάτη, με ένα μόνο application στο κινητό του τηλέφωνο
H Optima Bank είναι η μόνη τράπεζα που έχει εσωτερικά στο κομμάτι του brokerage και έτσι οι πελάτες της έχουν συνέργειες μεταξύ τραπεζικών και χρηματιστηριακών επενδύσεών τους.

Στόχος της Optima Bank είναι το superior customer service σε επιχειρηματίες και ιδιώτες πελάτες που αναζητούν διαφορετική ποιότητα εξυπηρέτησης από αυτήν που λαμβάνουν μέχρι σήμερα από άλλες τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

doValue: Λανσάρει την πρώτη self service ψηφιακή υπηρεσία για την εξυπηρέτηση οφειλετών

Φορολογικές δηλώσεις: «Αβάντα» 400 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Α. Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε τροχιά υπέρβασης του 1 δισ. τα προσαρμοσμένα EBITDA για όλο το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider