Το δεύτερο τρίμηνο ήταν πολύ θετικό, αν ληφθεί υπόψη τόσο η δραστική υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης (σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους), όσο και η μείωση των τιμών του αργού. Αυτό επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης, κατά το χθεσινό conference call με αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, επισημαίνοντας ότι τα περιθώρια διύλισης ήταν ακραία και τα δύο εν λόγω δύο τρίμηνα.
Έτσι, το δεύτερο τρίμηνο 2022 διαμορφώθηκαν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, ενώ αντίθετα το φετινό δεύτερο τρίμηνο σε ασυνήθιστα χαμηλά. Πάντως, όπως σημείωσε, μέσα στο τρίμηνο έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.
Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η περίοδος Απρίλιος – Ιούνιος 2023 ήταν θετική και ως προς τη ζήτηση καυσίμων, εξαιτίας της αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης που επέφερε τόσο η οικονομική ανάκαμψη, όσο και η υψηλή τουριστική κίνηση – με τη δεύτερη να επηρεάζει κυρίως τις πωλήσεις ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων.
Υποψήφιο για 2ο πιο επιτυχημένο έτος το 2023
Την ίδια στιγμή, προς κανονικοποίηση βαδίζουν οι τιμές του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να είναι εύκολο να προβλεφθεί η πορεία τους από εδώ και πέρα. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι προγραμματισμένες συντηρήσεις και στα 3 διυλιστήρια της Helleniq Energy, τα οποία λειτουργούν πλέον σε πλήρη αποδοτικότητα.
Όσον αφορά την εγχώρια λιανική καυσίμων, ο κ. Σιάμισιης έκανε ειδική αναφορά στο πλαφόν που έχει επιβληθεί στο περιθώριο κέρδους, το οποίο επηρεάζει τα αποτελέσματα του Ομίλου στον εν λόγω τομέα. Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση αναλυτή, επισήμανε πως το πλαφόν περιορίζει τις δυνατότητες για ενδεδειγμένη τιμολόγηση των καυσίμων, ενώ δημιουργεί και γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις.
Επισήμανε πως είναι κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει το μέτρο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για τον κατάλληλο τρόπο για να προχωρήσει η αγορά. Συμπλήρωσε πάντως πως δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την εγχώρια λιανική καυσίμων (με δεδομένο μάλιστα πως στην πορεία η αγορά θα εξομαλυνθεί από αυτή την άποψη. Αντίθετα, όπως τόνισε, το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι ο έλεγχος στην ποσότητα και ποιότητα των προϊόντων, «φωτογραφίζοντας» την ελλιπή έως σήμερα αντιμετώπιση των φαινομένων λαθρεμπορίου και νοθείας.
Κάνοντας μία συνολική εκτίμηση για το 2023, και για το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε πως το δεύτερο τρίμηνο (αλλά και το πρώτο μισό του έτους) θέτει τις βάσεις για μία άκρως ικανοποιητική χρήση για το 2023. «Λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση του Ιουλίου και του Αυγούστου, αναμένει κανείς να ξεπεραστεί το φράγμα του 1 δισ. ευρώ για τα προσαρμοσμένα EBITDA όλη της χρονιάς. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρόκειται για το δεύτερο πιο επιτυχημένο έτος στην ιστορία της εταιρείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αποδεκτή λύση το placement για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Όσον αφορά τις συμμετοχές της Helleniq Energy στους κλάδους της ηλεκτρικής ενέργειας και του αερίου, τα στελέχη του Ομίλου σημείωσαν πως η Elpedison παρουσίασε μειωμένη κερδοφορία, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια και αέριο. Η μειωμένη ζήτηση σε αέριο επηρέασε τα αποτελέσματα και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η εισφορά της οποίας στον Όμιλο ήταν αρνητική.
Δεύτερη σημαντική αιτία για τα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ Εμπορίας ήταν το κόστος των μέτρων που έλαβε για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας της χώρας με αέριο. Τα μέτρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η εταιρεία να δεσμεύσει δυναμικότητα σε σημεία εισόδου του εθνικού συστήματος μεταφοράς αερίου, η οποία τελικά δεν χρειάστηκε να αξιοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η Helleniq Energy κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το υπόλοιπο 65% να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Στο conference call, ο κ. Σιάμισιης κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με «φόρμουλα» ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, μέσω placement στο χρηματιστήριο.
Με βάση τις συγκεκριμένες πληροφορίες, μία εναλλακτική υλοποίησης αυτού του σχεδίου προβλέπει Helleniq Energy και ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν σε από κοινού διάθεση μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω του χρηματιστηρίου. Με βάση το «plan b», το Δημόσιο θα εξαγοράσει πρώτα το ποσοστό των ΕΛΠΕ, προχωρώντας στη συνέχεια εκείνο στο placement.
Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε πως δεν έχει αλλάξει η στρατηγική της Helleniq Energy, η οποία σε πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα επιδιώξει να αποκτήσει το 100% της εταιρείας ή, σε αντίθετη περίπτωση, να παραχωρήσει το μερίδιό της. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή δεν έχει ακόμη προχωρήσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, για την Helleniq Energy είναι αποδεκτή οποιαδήποτε λύση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα περνά μέσω του χρηματιστηρίου. «Ανάλογα με τη στρατηγική του Δημοσίου, αν προχωρήσουν τα σχέδια για συναλλαγές μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω του χρηματιστηρίου, τότε θα υποστηρίξουμε αυτό το σενάριο», τόνισε.
Πιθανή αναθεώρηση του «πράσινου» στόχου για το 2030
Στο conference call, τα στελέχη του Ομίλου έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου, ο οποίος θέτει ήδη σε τροχιά την επίτευξη του στόχου για το 2025, με την ανάπτυξη έως τότε έργων 1 GW. Μάλιστα, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί προς τα πάνω ο στόχος για το 2030 και ο οποίος προβλέπει ένα «πράσινο» portfolio 2 GW.
Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε τόσο στις δύο εξαγορές ΑΠΕ που έγιναν πρόσφατα, όσο και στη χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 766 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank. για επενδύσεις σε υφιστάμενα και μελλοντικά έργα ΑΠΕ. Χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα χρηματοδοτικό σχήμα που είναι μοναδικό στη χώρα μας και ένα από τα πιο καινοτόμα στην Ευρώπη.