Στο... τραπέζι η οικονομική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο... τραπέζι η οικονομική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Οι εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και των πολυϊατρείων κρούουν εδώ και πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους.

Άνοιξε η συζήτηση, υπό τη νέα κυβέρνηση, για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ένα «φλέγον» ζήτημα για τους ιδιωτικούς φορείς και ένα από τα βασικά αιτήματά τους.

Οι εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και των πολυϊατρείων κρούουν εδώ και πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους, τονίζοντας ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, λόγω του ανεξέλεγκτου clawback και κινδυνεύουν να χάσουν τα ιατρεία τους.

Την Πέμπτη (31/08), μετά από αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, με πρόθεση να συζητηθεί αφενός η οικονομική ενίσχυση της ΠΦΥ, αφετέρου η κατάργηση του clawback και του τεχνητού χρέους των παλαιών ετών του clawback, όπως έγινε και με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ενημερώθηκε και έδειξε να κατανοεί τη σπουδαιότητα των παραπάνω θεμάτων. Από την πλευρά τους, οι φορείς, τόνισαν ότι η συνεχής απαξίωση και η οικονομική «αιμορραγία» έχει οδηγήσει πολλούς ικανούς ιατρούς στη μετανάστευση στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο κλάδος να παρουσιάζει ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες στην Ελλάδα. Ο Υφυπουργός, κατανόησε τη δυσχερή θέση που βρίσκονται οι φορείς ΠΦΥ και αναμένεται να προγραμματιστεί συνάντηση σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, για περαιτέρω χρηματοδότηση της ΠΦΥ.

Περικοπές στις δαπάνες

Όπως επανειλημμένα έχουν τονίσει οι φορείς της υγείας, η υποχρηματοδότηση του συστήματος σε σχέση με την πραγματική δαπάνη οδηγεί στην κάλυψη της υπέρβασης από τους παρόχους (clawback). Αν και πρόκειται για ένα μέτρο που θεσπίστηκε ως προσωρινό κατά την περίοδο της δημοσιονομικής επιτήρησης, εξακολουθεί να υφίσταται, θέτοντας ζητήματα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.

Ειδικά για τους φορείς ΠΦΥ, είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησαν, το clawback που αφορά στο μήνα Μάρτιο σημείωσε «αρνητικό ρεκόρ» όλων των εποχών, αγγίζοντας σχεδόν το 45%. Μάλιστα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο, η συνέχιση αυτών των περικοπών στις δαπάνες των διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών θα αφανίσει την ΠΦΥ, στην οποία -όπως τονίζει- στηρίζεται το 90% της Δημόσιας Υγείας.

Διαγραφή των παλαιών χρεών clawback

Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στη ρευστότητα των φορέων, εξαιτίας των δόσεων που έχουν για την εξόφληση των παλαιών «τεχνητών» -όπως συχνά αναφέρουν- χρεών από clawback που τους «φόρτωσε» ο ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για χρέη που συσσωρεύτηκαν, δοσοποιήθηκαν και εν τέλει εξακολουθούν να οφείλονται για πολλά έτη.

Το Συντονιστικό Όργανο ζητά τη διαγραφή παλαιών χρεών από το clawback, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων μέτρων που ελήφθησαν για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ωστόσο αυτό απαιτεί τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, κάτι που αποτελεί ένα από τα κεντρικά αιτήματα των παρόχων.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φ. Πατσουράκος , πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, ο πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Ι. Καραμηνάς , η πρόεδρος ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ κα Μ. Μαστοράκου, ο Πρόεδρος του ΠΑΝΙΔΙ κ. Δ. Φασίτσας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φαρμακευτικές: Σε κίνδυνο η επάρκεια φαρμάκων, λόγω υποχρεωτικών επιστροφών

«Καλπάζουν» οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα - Ανησυχητική μελέτη του ΕΟΔΥ

Κορονοϊός: Πανδημικό κύμα με πολύ ήπια χαρακτηριστικά από τις υποπαραλλαγές του ιού

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider