ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέα εμπλοκή στη δικαστική διαμάχη με ELFE - «Σύννεφα» στην ιδιωτικοποίηση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέα εμπλοκή στη δικαστική διαμάχη με ELFE - «Σύννεφα» στην ιδιωτικοποίηση
Ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση ξανά στο Εφετείο Αθηνών, για καθαρά διαδικαστικούς λόγους, με συνέπεια να εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 1-2 επιπλέον χρόνια, ώστε να τελεσιδικήσει η εκκρεμότητα με τα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας.

Δικαστικής περιπέτειας συνέχεια στην υπόθεση των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άρειος Πάγος για τυπικούς λόγους ανέπεμψε εκ νέου τη δικαστική διένεξη στο Εφετείο Αθηνών. Ως συνέπεια, το θέμα θα επανεκδικαστεί ξανά σε δεύτερο βαθμό, με την ELFE να έχει επίσης τη δυνατότητα να προσφύγει για δεύτερη φορά στον Άρειο Πάγο, στην περίπτωση που η καινούρια απόφαση δικαιώνει και πάλι τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές της βιομηχανίας λιπασμάτων προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ, με την απόφαση του Εφετείου Αθηνών (τον Φεβρουάριο του 2022) να δικαιώνει πλήρως την εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου. Η ELFE είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά της ετυμηγορίας του Εφετείου, ο οποίος αποφάσισε για διαδικαστικούς λόγους να «επιστρέψει» την υπόθεση στο Εφετείο.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι, μετά τη νέα αυτή τροπή, η διένεξη αναμένεται να τελεσιδικήσει σε 1-2 χρόνια. Επομένως, παρατείνεται η συγκεκριμένη εκκρεμότητα, παρατείνοντας και το καθεστώς αβεβαιότητας που εκ των πραγμάτων δημιουργεί σημαντικό πρόσκομμα στα όποια σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Όπως είναι γνωστό, οι αιτιάσεις της ELFE επικεντρώνονταν στον καταχρηστικό (όπως υποστήριζε) τρόπο τιμολόγησής της από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά την περίοδο 2010-2015 για τις ποσότητες αερίου που προμηθευόταν, καθώς η εν λόγω φόρμουλα βασιζόταν στη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου (oil index). Στην πρωτόδικη απόφαση, η οποία εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019, το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε εν μέρει τη βιομηχανία, κάτι που ανατράπηκε στο Εφετείο.

Ο «παγωμένος» διαγωνισμός

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι η «σκιά» των οφειλών των ELFE είχαν αποτελέσει και τον λόγο που είχε παγώσει ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που κατέχει το Δημόσιο, με τη δυνατότητα να παραχωρήσει και η Helleniq Energy το 35% της εταιρείας εμπορίας φυσικού αερίου, στην περίπτωση που ο ενεργειακός Όμιλος δεν πλειοδοτούσε για το μερίδιο του Δημοσίου.

Έτσι, η παρατεταμένη αβεβαιότητα είχε ως συνέπεια ήδη από τον Μάιο του 2022, όπως αναφερόταν στην 14η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, να μπουν και επίσημα τίτλοι τέλους στον διαγωνισμό, «παγώνοντάς» τον επ' αόριστον. Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην έκθεση, «το Ταμείο μελετά άλλες δομές συναλλαγής». Το τοπίο περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο στην πορεία με την όξυνση της ενεργειακής κρίσης, όπου η ΔΕΠΑ Εμπορίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο αέριο, ώστε να μην μετακυλισθούν στην εγχώρια κατανάλωση.

Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση της Helleniq Energy είναι πως σε περίπτωση πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα επιδιώξει να αποκτήσει το 100% της εταιρείας ή, αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να παραχωρήσει το μερίδιό της. Ο ενεργειακός Όμιλος έχει διασαφήσει εδώ και αρκετά χρόνια πως είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το θέμα της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι δραστηριότητες της οποίας επικαλύπτονται με αυτές της επίσης θυγατρικής του (μαζί με την ιταλική Edison) Elpedison.

Ανυπέρβλητο εμπόδιο

Μάλιστα, η εξέλιξη με τον Άρειο Πάγο έρχεται σε μία συγκυρία όπου είχαν αναθερμανθεί τα σχέδια για μία εναλλακτική φόρμουλα αποκρατικοποίησης, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που θα απεγκλώβιζε και την Helleniq Energy. Το βασικό σενάριο που είχε τεθεί επί τάπητος προέβλεπε τη διάθεση του ποσοστού της Helleniq Energy στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μαζί με ένα μικρότερο μερίδιο (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) του Δημοσίου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, στο πρόσφατο conference call ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης, είχε σχολιάσει το ενδεχόμενο διάθεσης μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου, υποστηρίζοντας πως για τον ενεργειακό Όμιλο είναι αποδεκτή μία τέτοια λύση. «Ανάλογα με τη στρατηγική του Δημοσίου, αν προχωρήσουν τα σχέδια για συναλλαγές μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω του χρηματιστηρίου, τότε θα υποστηρίξουμε αυτό το σενάριο», είχε τονίσει.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως, ακόμη και με την παραπάνω φόρμουλα, δύσκολα θα μπορούσε να ξεπερασθεί το «αγκάθι» των χρεών της ELFE. Όπως επισημαίνουν, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο η νέα απόφαση του Εφετείου να κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει με απόλυτη βεβαιότητα την έκβαση της νέας δίκης.

Ως συνέπεια, το πρόβλημα είναι ότι στην έστω και ελάχιστη πιθανή περίπτωση που δικαιωθεί η ELFE, τότε είναι βέβαιο ότι θα εγείρουν ανάλογες διεκδικήσεις και άλλοι πελάτες της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με δεδομένο ότι τιμολογούνταν με την ίδια φόρμουλα. Επομένως, όσο διαρκεί η δικαστική διαμάχη, παραμένει ασαφές αν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για «είσοδο» στην εταιρεία – η οποία είναι πιθανό να βρεθεί στην πορεία με αξιώσεις, που μπορεί να ξεπερνούν και το 1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας - Υποδομές: Τα έργα θα γίνουν κανονικά, να «βάλουν πλάτη» στις ζημιές οι εταιρείες – Τι ζητάει ο κατασκευαστικός κόσμος

Ρεύμα: Μείωση της χονδρικής τον Αύγουστο – Τα μερίδια των προμηθευτών

Υπεράκτια αιολικά: Κλειδώνουν έως τέλος 2023 οι περιοχές εγκατάστασης – «Συνωστισμός» επενδυτών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider