McDonald's: Αυξάνει τα royalties στα νέα καταστήματα franchise για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
McDonald's: Αυξάνει τα royalties στα νέα καταστήματα franchise για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια
H McDonald's αυξάνει τα δικαιώματα (royalties) στα νέα καταστήματα franchise από 4% σε 5%, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2024, ανακοίνωσε ο γίγαντας του fast food.

H McDonald's αυξάνει τα δικαιώματα (royalties) στα νέα καταστήματα franchise από 4% σε 5%, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2024, ανακοίνωσε ο γίγαντας του fast food.

Παρόλο που η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει τους υπάρχοντες franchisees ωστόσο, σηματοδοτεί μια νέα εποχή καθώς κάτι τέτοιο έχει να συμβεί σχεδόν 30 χρόνια. Η αλλαγή επίσης δεν θα επηρεάσει όσους αγοράζουν ένα franchise κατάστημα από άλλο πάροχο ή για εστιατόρια που έχουν μεταφερθεί μεταξύ μελών της οικογένειας

Ωστόσο, τα υψηλότερα royalties αφορούν τους νέους franchisees, τους αγοραστές εστιατορίων ιδιοκτησίας της εταιρείας αλλά και τα εστιατόρια που μετεγκαταστάθηκαν.

«Ενώ δημιουργήσαμε τη βιομηχανία που ηγούμαστε τώρα, πρέπει να επαναπροσδιορίζουμε την επιτυχία και να διασφαλίσουμε ότι η αξία της επωνυμίας μας παραμένει τόσο ισχυρή όσο ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος των McDonald's, Joe Erlinger.

Η McDonald's θα σταματήσει επίσης να αποκαλεί τις πληρωμές «τέλη υπηρεσιών» και αντ' αυτού θα χρησιμοποιήσει τον όρο «τέλη δικαιωμάτων», τον οποίο προτιμούν οι περισσότεροι franchisors.

«Δεν αλλάζουμε υπηρεσίες, αλλά προσπαθούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία κάνοντας τους ανθρώπους να δουν και να κατανοήσουν τη δύναμη αυτού που αγοράζετε όταν αγοράζετε την επωνυμία McDonald's, το σύστημα McDonald's», είπε ο Erlinger στο CNBC.

Οι δικαιοδόχοι διαχειρίζονται περίπου το 95% των περίπου 13.400 εστιατορίων της McDonald's στις ΗΠΑ. Πληρώνουν ενοίκιο, μηνιαία δικαιώματα και άλλες χρεώσεις, όπως ετήσιες χρεώσεις προς την εφαρμογή για κινητά της εταιρείας, προκειμένου να λειτουργούν ως μέρος του συστήματος McDonald's.

Τα προβλήματα με τους franchisees και η αύξηση κερδών

Η McDonald's και οι δικαιοδόχοι της συγκρούστηκαν για μια σειρά ζητημάτων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου συστήματος αξιολόγησης για τα εστιατόρια και ενός νομοσχεδίου στην Καλιφόρνια που θα αυξήσει τους μισθούς για τους εργαζόμενους στο fast food κατά 25% τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, παρά τις συγκρούσεις, η επιχείρηση McDonald's στις ΗΠΑ ανθεί. Στο πιο πρόσφατο τρίμηνο, οι εγχώριες πωλήσεις στα ίδια καταστήματα αυξήθηκαν κατά 10,3%.

Το δεύτερο τρίμηνο, οι δικαιοδόχοι της McDonald's βαθμολόγησαν τη σχέση τους με την εταιρική διοίκηση με 1,71 στα 5, σε τριμηνιαία έρευνα πολλών δεκάδων χειριστών της αλυσίδας που διενεργήθηκε από την Kalinowski Equity Research. Πρόκειται για την υψηλότερη βαθμολογία της έρευνας από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από την υψηλή βαθμολογία του 5.

Παρόλα αυτά, το χρήμα ρέει. Οι ταμειακές ροές των δικαιοδόχων αυξήθηκαν από έτος σε έτος, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της McDonald's, Ian Borden στα τέλη Ιουλίου, διευκρινίζοντας πως οι μέσες ταμειακές ροές για τους franchisees τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 35%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ατελείωτες ουρές για το iPhone 15 στο Πεκίνο - Θα απαντήσει η Huawei;

Ερντογάν: Μπέρδεψε τους 17 Στόχους Βιωσιμότητας με το ουράνιο τόξο του LGBTQ...

Με 686 ευρώ το παιδί σας αποκτά το πρώτο του Bentley

gazzetta
gazzetta reader insider insider