Νέα δεδομένα φαίνεται πως φέρνει η κίνηση - ματ της UniCredit για την εξαγορά του 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank, ένα άκρως θετικό πολυεπίπεδο θετικό deal για την εγχώρια συστημική τράπεζα που αλλάζει τον εγχώριο τραπεζικό «χάρτη» και έχει ως «αιχμή» τη ρουμανική αγορά.
Στο conference call που διοργανώθηκε από τις δύο τράπεζες, ο CEO της UniCredit Andrea Orcel και o CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης θέλησαν να αποκωδικοποιήσουν διάφορα σημεία της επικείμενης στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, δίνοντας έμφαση στην εμπορική συνεργασία στην εγχώρια αγορά, τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία αλλά και την απόκτηση από την ιταλική τράπεζα των μετοχών της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ.
Ως προς το τελευταίο ιδιαίτερα θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός πως στην περίπτωση που η προσφορά της UniCredit δεν ανακηρυχθεί προτιμητέα, η ιταλική τράπεζα δεσμεύεται να αγοράσει, εντός 24 μηνών, μέσω του ταμπλό της αγοράς, ποσοστό μετοχών της Alpha Bank που αναλογεί στο προσυμφωνημένο ποσό το οποίο πρόκειται να επενδύσει, ενώ το ποσοστό βάσει της συμφωνίας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο του 5%, κάτι που επισφραγίζει την «πρόσδεση» ενός ισχυρού στρατηγικού επενδυτή και μετά από 17 χρόνια, την επιστροφή μιας ισχυρής ευρωπαϊκής τράπεζας στο μετοχολόγιο μιας ελληνικής.
Την ίδια στιγμή, ο CEO της UniCredit Andrea Orcel τόνισε πως δε πρόκειται η κίνηση του ιταλικού οίκου να λειτουργήσει κερδοσκοπικά γύρω από τη πορεία της μετοχής κάτι που αυτό ήρθε ως απάντηση στα διάφορα σενάρια που έκαναν το γύρο της αγοράς ως προς το ύψος της τιμής και του premium που επιδιώκει να αγοράσει τη θέση του ΤΧΣ στην Alpha Bank (η μετοχή μετά τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούσαν τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης). Η αναστολή διαπραγμάτευσης διαμόρφωσε ωστόσο κλίμα νευρικότητας γύρω από την αγορά και τις τράπεζες τη στιγμή μάλιστα που αν η συναλλαγή γινει σαν private sale, δεν καθίστανται υποχρεωμένοι οι Ιταλοί να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες ως προς την τιμή που θα αγοράσουν. Άρα παραμένει άγνωστο για ποιο λόγο η μετοχή τέθηκε εκτός για ολόκληρη τη συνεδρίαση, ειδικά από τη στιγμή που η αγορά έδειχνε να αποκτά ρυθμό και δυναμική και πιθανώς μέσω ενός τέτοιου ντιλ και μετά την ανάκτηση της επενδυτική βαθμίδας από την Standard & Poor's να ενεργοποιούνταν και άλλα ξένα κεφάλαια. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ένα εύλογο premium στα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές προς το ΤΧΣ.
Να σημειωθεί πάντως πως ο Andrea Orcel ανέφερε στο χθεσινό call πως η ιταλική τράπεζα δεν πραγματοποιεί εξαγορές σε υψηλότερο P/TBV από αυτό που διαπραγματεύεται η Uni, ήτοι κοντά στο 0,6x, κάτι που υποδηλώνει στο που πιθανότατα κινείται η προσφορά για το 9% της Alpha Bank. Επιπλέον, σε ερώτημα που τέθηκε σχετικά με διάφορα δημοσιεύματα που έθεταν ένα υψηλό premium στη βάση του κλεισίματος της μετοχής της Παρασκευής, ο Orcel απάντησε ότι η τράπεζα είναι διατεθειμένη να ξοδέψει λιγότερα κεφάλαια από αυτά που προσφέρει στο ΤΧΣ, αν αναγκαστεί να αγοράσει από το ταμπλό.
Ο ίδιος έχοντας υιοθετήσει μια αρκετά «επιθετική» στρατηγική εξαγορών και συγχωνεύσεων επισήμανε πως η κίνηση αυτή αποτελεί την καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να έχει κάνει η τράπεζα ως προς την αξιοποίηση της πλεονάζουσας ρευστότητάς της με έμφαση στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και με τον χαμηλότερο κίνδυνο εκτέλεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η συμφωνία φαίνεται να αποτιμά την Alpha Bank Romamia στο 1,2x της λογιστικής της αξία, με την Alpha Bank να λαμβάνει 300 εκατ. ευρώ, ενώ μετά το πέρας της συναλλαγής αναμένεται να διατηρήσει το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου στη νέα οντότητα. Το τελικό ύψος του τιμήματος υπόκειται σε προσαρμογές βάσει των ευρημάτων του ελέγχου δέουσας επιμέλειας, που σχετίζονται με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, εάν υφίσταται.
Όπως αναφέρε ο ισχυρός άνδρας του ιταλικού οίκου, η συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία αναμένεται να έχει αντίκτυπο στον δείκτη CET1 της UniCredit κατά περίπου 15 μονάδες βάσης και, μαζί με την εμπορική εταιρική σχέση που εδράζεται στις υψηλές δυνατότητες παραγωγής νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αναμένεται να αυξήσει, βάσει τρέχουσας κερδοφορίας, κατά περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ την καθαρή κερδοφορία της UniCredit.
Για την Alpha Βank, ο Βασίλης Ψαλτης επισήμανε πως η συνολική συναλλαγή διατηρεί αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα καθαρά κέρδη, ενώ ενισχύει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας τον δείκτη ROTE υψηλότερα κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, λόγω της ελάφρυνσης RWA στη Ρουμανία και των κεφαλαιακών κερδών από τα μερίδια που πωλήθηκαν, με δυνατότητα περαιτέρω ανόδου, προερχόμενη από την εμπορική συμφωνία. Σύμφωνα με αναλυτές, το ντιλ κρίνεται ουδέτερο σε όρους EPS (κέρδη ανά μετοχή), καθώς οι συνέργειες στη Ρουμανία, οι χαμηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης και η επανεπένδυση των εσόδων θα αντισταθμίσουν την απώλεια κερδών από τη Ρουμανία (23 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο).
Έμφαση από τον Orcel δόθηκε στις συνέργειες ως προς το asset management, τα payments και το corporate που αναμένεται να ενισχύσουν τη θέση κερδοφορίας και των δύο τραπεζών. Η ιταλική τράπεζα φαίνεται να δίνει μεγαλύτερος βάρος στη ρουμανική αγορά και στα οφέλη που μπορεί να καρπωθεί από εκεί ενώ όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος δε πρόκεται να γίνει συγχώνευση της ιταλικής τράπεζας με την εγχώρια συστημική.
Από την άλλη, σε ερώτημα που τέθηκε στον CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, ως προς το μέρισμα και το buyback, ο ίδιος ανέφερε πως η συνεργασία με τη UniCredit ενδυναμώνει τη θέση και την επιχερηματολογία της Alpha στη συζήτηση με τις εποπτικές αρχές για την έγκριση της διανομής μερίσματος, όπου παραμένει ο στόχος διανομής από τη χρήση του 2023.
Να σημειωθεί επίσης πως δε δίνεται τυχαία έμφαση από την ιταλική τράπεζα στο σκέλος της Ρουμανίας, καθώς σύμφωνα με αναλυτές, η «πίτα» δανεισμού της Alpha Bank Romania θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέσα σε πέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι η Alpha Bank Romania μπορεί να αυξήσει το μέγεθός της μέσα από ένα οργανικό CAGR της τάξεως του 15% περίπου στο χαρτοφυλάκιο δανεισμού της έως το 2026.
Εμπορική συνεργασία για τη διανομή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και άλλων τραπεζικών προϊόντων
Η Alpha και η UniCredit συμφώνησαν τους βασικούς όρους για:
α) την εξαγορά από την UniCredit του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της AlphaLife Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία («AlphaLife»), 100% θυγατρικής εταιρείας ασφάλισης ζωής της Alpha που δραστηριοποιείται στον κλάδο συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων,
β) τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 3,5 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα.
Η εν λόγω συνεργασία θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την ποικιλία προϊόντων της UniCredit στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, ενώ λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων της AlphaLife και τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων προς τους πελάτες της Alpha Bank. Η νέα συνεργασία καταδεικνύει τις δυνατότητες των υπηρεσιών της UniCredit να προσδίδουν προστιθέμενη αξία στα συνεργαζόμενα μέρη, ενώ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να αναδειχθεί σε μία πανευρωπαϊκή τράπεζα που προσφέρει τα υψηλού επιπέδου προϊόντα της σε νέες αγορές.
Τα συμβαλλόμενα μέρη θα διερευνήσουν περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας για την υποστήριξη των αναγκών των πελατών τους στις χώρες παρουσίας τους, αξιοποιώντας το συνδυαστικά ισχυρό διεθνές αποτύπωμα καθώς και τις αναγνωρισμένες δυνατότητές τους στις επιμέρους αγορές, τις χορηγήσεις και τις συναλλαγές, τη χορήγηση κοινοπρακτικών δανείων, την παροχή συμβουλών και άλλων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, καθώς και την ανάπτυξη άλλων τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων.
Η τελική συμφωνία για την εμπορική εταιρική σχέση τελεί υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της διενέργειας due diligence, της λήψης των σχετικών εταιρικών αποφάσεων για τη συγχώνευση καθώς και όλων των προβλεπόμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων και συναινέσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Τα οφέλη της μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και τα τραπεζικά προϊόντα
Η συναλλαγή επιτρέπει στην UniCredit να ενισχύσει την παρουσία της στη Ρουμανία, μία χώρα με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, και να επεκτείνει την παρουσία της και τη διανομή των προϊόντων της στην Ελλάδα, χώρα που επίσης διαθέτει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Η Ελλάδα, σε συνέχεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών, αναδεικνύεται εκ νέου σε μία χώρα με ισχυρές προοπτικές και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που την καθιστά ως έναν σημαντικό κόμβο για το δίκτυο της UniCredit στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δεδομένων των εμπορικών δεσμών της Ελλάδας με την ευρύτερη περιοχή, στη βάση του εμπορίου και του τουρισμού.
Η συνεργασία με τη UniCredit υποστηρίζει τη στρατηγική της Alpha Βank και ενισχύει τη δυναμική του δικτύου της, ενώ η διεύρυνση των παρεχόμενων λύσεων και υπηρεσιών επιταχύνει την επίτευξη των στόχων του επιχειρηματικού της σχεδίου. Επιπλέον, ενισχύει περαιτέρω τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των Πελατών της Alpha Βank, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της αξιοποίησης όλου του εύρους προϊόντων της UniCredit, της πολυετούς παρουσίας της στις αγορές της Ιταλίας και της Γερμανίας, καθώς και του εκτεταμένου δικτύου της στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.