Χρηματιστήριο Αθηνών: Το σχέδιο και οι αλλαγές για να «ξυπνήσει» η Εναλλακτική Αγορά

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο Αθηνών: Το σχέδιο και οι αλλαγές για να «ξυπνήσει» η Εναλλακτική Αγορά
Πακέτο αλλαγών στην λειτουργία της Εναλλακτική Αγοράς (ΕΝ.Α.) προωθεί ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών με στόχο να αυξηθούν οι μικρομεσαίες εταιρείες αλλά και η επενδυτική δραστηριότητα.

Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α.) προωθεί ο όμιλος του Χρηματιστήριου Αθηνών με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών και να ενισχυθεί η επενδυτική δραστηριότητα κυρίως προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε ο CEO του Χρηματιστήριου, Γιάννος Κοντόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 15 χρόνια λειτουργίας της ΕΝ.Α. που πραγματοποιήθηκε χθες, η εισαγωγή μια μικρομεσαίας επιχείρησης στην εναλλακτική αγορά προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και συγκεκριμένα:

-Πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης χωρίς να χαθεί ο έλεγχος της εταιρείας.

-Χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης σε σύγκριση με άλλες πηγές άντλησης κεφαλαίων.

-Αυξημένη αναγνωρισιμότητα σε σχέση με τους ανταγωνιστές και μεγαλύτερη προβολή σε πελάτες, προμηθευτές και μελλοντικούς εργαζόμενους

«Η ΕΝ.Α. μπορεί να λειτουργήσει ως προθάλαμος για την Κύρια Αγορά όπως έχει συμβεί με επιτυχία από εταιρείες όπως η EpsilonNet, η Entersoft και η alphatrust», ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος προσθέτοντας πως δύο ακόμη εταιρείες, η Real Consulting και η Performance δρομολογούν τη μετάταξή τους. «Μπορεί όμως να είναι και ένα αυτοτελές βήμα για την επιχειρηματική ανάπτυξη μια εταιρείας», πρόσθεσε στη συνέχεια αναφέροντας το παράδειγμα της Foodlink που έχει «πραγματοποιήσει με επιτυχία τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην εναλλακτική αγορά».

Ο νέος κανονισμός

Δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της, το Χρηματιστήριο Αθηνών στοχεύει να εναρμονίσει την ΕΝ.Α. με τα ευρωπαϊκά πρότυπα των SME Growth Markets που μέχρι στιγμής σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως σημείωσε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Σχέσεων με Εκδότριες του ομίλου, Λίλιαν Γεωργοπούλου.

Με αυτή την κίνηση, πρόσθεσε η ίδια, αφενός θα ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα της ΕΝ.Α. στην επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα της Ελλάδας και του εξωτερικού και αφετέρου θα αξιοποιηθούν οι ελαφρυμένες υποχρεώσεις που θα ισχύσουν για τις ευρωπαϊκές SME Growth Markets.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΧΑΕ προτείνει μια σειρά από αλλαγές στον Κανονισμό της Εναλλακτική Αγοράς, και συγκεκριμένα:

Την ενοποίηση ΕΝ.Α. Plus και EN.A Step σε μια ενιαία αγορά. Έτσι όπως σημείωσε η κυρία Γεωργοπούλου θα εξασφαλιστεί μια κρίσιμη μάζα εταιρειών στην ενιαία αγορά και θα ενισχυθεί η συναλλακτική δραστηριότητα.

Τη μείωση της ελάχιστη απαιτούμενης διασποράς στο 10% από 15% που είναι σήμερα, με την υποχρέωση όμως της διατήρησης της διασποράς αυτής σε συνεχή βάση και όχι μόνο κατά την εισαγωγή. Θα παραμείνει ο όρος του ελάχιστου αριθμού προσώπων/κατόχων μετοχών με ποσοστό κάτω του 5% σε 50 άτομα.

Την υιοθέτηση ευνοϊκότερων δεσμεύσεων για τους βασικούς μετόχους, σε αντιστοιχία με την Κύρια Αγορά. Οι Βασικοί Μέτοχοι (δηλαδή όσοι έχουν μετοχές κάτω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου) μ.κ.) δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν ποσοστό άνω του 25% των μετοχών τους για έξι μήνες μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης, εφόσον η εταιρία εμφάνιζε ζημίες για τις δύο προηγούμενες της υποβολής της Αίτησης οικονομικές χρήσεις ή αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά την τελευταία χρήση.

Να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες της ΕΝ.Α. να μπορούν να συντάσσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, μειώνοντας έτσι το κόστος των νέων εισαγωγών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακόμη, η ΕΧΑΕ προτείνει και την υποχρέωση ύπαρξης συμβούλου για τις εταιρείες με μετοχές και ομόλογα στην EN.A. για τουλάχιστον δύο χρόνια από την εισαγωγή τους. Ο σύμβουλος θα πρέπει να διοργανώνει τουλάχιστον μία επενδυτική ημερίδα κάθε χρόνο, να ελέγχει τις εταιρικές ανακοινώσεις και να διασφαλίζει την ύπαρξη πολιτικών ορθολογική εσωτερικής εταιρικής λειτουργίας.

Βέλτιστες πρακτικές και υποχρεώσεις

Ο νέος κανονισμός εναλλακτικής αγοράς θα περιλαμβάνει και υποχρεώσεις για τις εισηγμένες. Θα πρέπει να έχουν ιστοσελίδα στα ελληνικά, να διαθέτουν Υπεύθυνο Επενδυτικών Σχέσεων αλλά και να έχουν Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας.

Ακόμη θα πρέπει να δημοσιεύουν Δελτίο Τύπου Ετήσιων Οικονομικών Αποτελεσμάτων και να ενημερώνουν για την πορεία διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων. Ακόμη θα πρέπει να ενημερώνουν το επενδυτικό κοινό για την διάθεση ή απόκτηση σημαντικών ποσοστών, με τα ίδια όρια που ισχύουν και στην Κύρια Αγορά.

Η πρόταση με τις παραπάνω αλλαγές στον Κανονισμό θα κατατεθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σημείωσε η κυρία Γεωργοπούλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικό: Εντός στόχων το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης – Η χρηματοδότηση και οι δυσκολίες

Ανοίγει ξανά ο «φάκελος» φοροαπαλλαγές -  Η σύσταση Στουρνάρα και η «δεξαμενή» των 12,9 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider