Σε νέα φάση εισέρχεται ο όμιλος Intrakat αλλά και γενικότερα ο κλάδος κατασκευών – υποδομών μετά και το αναμενόμενο «πράσινο φως» που έδωσε και επισήμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Άκτωρ ΑΤΕ, θυγατρικής της Ελλάκτωρ. Πλέον, δημιουργείται ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα υποδομών στην χώρα, με στρατηγική στόχευση στις αγορές της Ελλάδας και των Βαλκανίων και ειδικότερα της Ρουμανίας, που θα παράγει αξία για την οικονομία και τη χώρα. Η εν λόγω εξαγορά φέρνει και νέες ισορροπίες στην κατασκευαστική αγορά. Οι εισηγμένες μεγάλες εταιρείες του κλάδου (7ης τάξεως) από πέντε θα περιοριστούν σε τέσσερις, ενώ διεργασίες θα υπάρξουν και στις διάφορες κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν οι δύο εταιρείες.
Ανεκτέλεστο 5 δισ. ευρώ
Ειδικότερα, ο νέος πυλώνας θα διαθέτει συνολικό ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ (εκτίμηση για τις 31/12/23) και θα προσφέρει σημαντικές συνέργειες στον τομέα των κατασκευών, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων και της ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 370 έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνδυαστικό κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και πάνω από 3.000 εργαζομένους.
Όπως κατά καιρούς έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Intrakat, Αλ. Εξάρχου, ο βασικός λόγος απόκτησης της ΑΚΤΩΡ συνδέεται με την ενίσχυση της Intrakat σε επίπεδο τεχνικής επάρκειας, εξοπλισμού, δυναμικού, ώστε να «βγει» το μεγάλο ανεκτέλεστο και μάλιστα με όρους κερδοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ από τον Όμιλο Intrakat προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους 110,8 εκατ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ποσό ύψους 114 εκατ. ευρώ, που αφορά ενδοομιλικές υποχρεώσεις της Άκτωρ προς τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα αποπληρωθεί σταδιακά από την Άκτωρ με την εγγύηση της Intrakat, εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Η απόφαση της Ε.Α. επί της ουσίας οδηγεί σε ολοκλήρωση της συμφωνίας, ωστόσο, θα απαιτηθούν και άλλες διεργασίες, π.χ. νομικά θέματα, αλλαγές σε διοικητικά συμβούλια κ.α., αλλά θεωρούνται τεχνικής φύσεως διαδικασίες που πρέπει να γίνουν προσεχώς. Όσον αφορά στον εταιρικό μετασχηματισμό, ο κ. Εξάρχου είχε αναφερθεί ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, η ΑΚΤΩΡ θα λειτουργήσει για κάποιο διάστημα ως 100% θυγατρική, θα φανεί αν απαιτηθούν μετασχηματισμοί και απορρόφηση αλλά μετά τους νέους ελέγχους που θα γίνουν.
Η συμφωνία εξαγοράς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου, θα ολοκληρωθεί άμεσα. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η Intrakat είναι έτοιμη τόσο από πλευράς οργάνωσης όσο και χρηματοοικονομικά για να υποδεχτεί την ΑΚΤΩΡ. Το μέγεθος του νέου ομίλου της Intrakat της δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης σημαντικού τμήματος της πίτας των έργων που δρομολογούνται στην Ελλάδα πρωτίστως, ύψους 40 δισ. ευρώ, αλλά και στη Ρουμανία, χώρα στην οποία η Άκτωρ έχει ανεκτέλεστο έργων της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ.
Επίσης χθες 8/11/23 συγκροτήθηκε σε σώμα και πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση και το νέο διοικητικό συμβούλιο της Άκτωρ με την εξής σύνθεση: Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος Λουκάς Καραλής και μέλη τους Κωνσταντίνο Αδαμόπουλο, Παναγιώτη Αντιβαλίδη, Αντιγόνη Γιόκαρη, Αντώνη Διαματάρη και Λουκά Παπάζογλου. Παράλληλα με την συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου ανακοινώθηκε και το νέο οργανόγραμμα του Άκτωρ.
Νέος μεγάλος πόλος σε Ελλάδα - Νοτιοανατολική Ευρώπη
Ο νέος, ισχυρός, επιχειρηματικός πυλώνας στις κατασκευές φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και να επεκτείνει το αποτύπωμά του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διευρύνοντας και ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων του και επενδύοντας στην εξωστρέφεια, τη βιωσιμότητα και τη δημιουργία υποδομών που θα είναι ανθεκτικές στο μέλλον και την κλιματική αλλαγή.
Αναφορικά με τυχόν επέκταση σε άλλες αγορές, ο κ. Εξάρχου έχει σημειώσει «ότι παλιά η ΑΚΤΩΡ είχε δράση σε πολλές, εστιάζουμε όμως σε Ελλάδα και Ρουμανία, δεν θα διακινδυνεύουμε επέκταση σε άλλες, έχουμε σοβαρό ανεκτέλεστο, ελπίζουμε να το αυξήσουμε, για 2-3 έτη αυτά αρκούν. Όμως, οι αγορές μεταβάλλονται, το ανεκτέλεστο μειώνεται, τα έργα τελειώνουν, οπότε θα αναζητήσουμε νέες διεξόδους αλλά με ασφάλεια. Η επέκταση θα είναι συντηρητική ώστε να μην έχουμε ζημιές από άγνοια της αγοράς».
Βέβαια, η ενσωμάτωση της Άκτωρ από την Intrakat θα γίνει σε ένα περιβάλλον κατά το οποίο η κατασκευαστική αγορά έχει υψηλό ανεκτέλεστο τόσο από έργα του δημοσίου, όσο και ιδιωτικά. Καθώς έχει προηγηθεί η δεκαετής οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των τεχνικών εταιρειών από στελέχη, και εργατικό δυναμικό, το θέμα της εξασφάλισης των αναγκαίων ανθρώπινων πόρων έχει καταστεί μείζον.
Βάση τα θετικά μεγέθη
Σε πρόσφατη παρουσίαση προς αναλυτές, είχε γίνει λόγος για μετρητά 60 εκατ. ευρώ, equity 177 εκατ., λειτουργικές ταμειακές ροές που σημείωσαν αύξηση 5 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος έπεσε στα 94 εκατ. ευρώ (-26%), ενώ σημαντικό μέρος του καθαρού χρέους είναι στις ΑΠΕ. Θετικό είναι το κεφάλαιο κίνησης στα 54 εκατ. Το ενοποιημένο gross profit εκτινάχθηκε στα 17 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. έναν χρόνο πριν. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρήκε την Intrakat σε ενισχυμένη οικονομική θέση. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σημαντικά και ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 19 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ από ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα 9 εκατ. ευρώ από ζημίες 7 εκατ. ευρώ την περυσινή αντίστοιχη περίοδο. Ενώ το ανεκτέλεστο (των υπογεγραμμένων 1,5 δις και των προς συμβασιοποίηση έργων 646 εκατ.) διαμορφώθηκε σε 2,1 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ στις 30/06/22, αυξημένο κατά 71%. Στις Κατασκευές καταγράφηκε ενίσχυση τζίρου (136 εκατ., +45%) και ebitda (στα 7 εκατ. αντί ζημίων 6 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο 2023), άρα περιθώριο προσαρμοσμένου EBITDA στο 5%, ενώ ο όμιλος στις ΑΠΕ είχε τζίρο 3 εκατ. και EBITDA 21 εκατ., ενώ έχει πρόσβαση σε έργα 1,8GW σε ΑΠΕ και 1GW σε μπαταρία. Όπως σημειώθηκε, η Intrakat είναι καθετοποιημένη στις ΑΠΕ, αναπτύχθηκε με προσεκτικό σχεδιασμό, ήδη μεγάλο μέρος των πλάνων είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο, με μειωμένο ρίσκο. Ο τομέας ακινήτων εισέφερε EBITDA περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Εντός του 1ου εξαμήνου του 2023 υπεγράφησαν νέες συμβάσεις έργων ύψους 914,5 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στα οποία είναι η κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαίου - για λογαριασμό της εταιρείας ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην περιοχή Φουτζέιρα, προϋπολογισμού €352 εκατ., οι εργασίες για την ανέγερση του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα Ελληνικού. Κοινοπραξία Bouygues Batiment International - INTRAKAT, για λογαριασμό της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε., συνολικού προϋπολογισμού €350 εκατ., ενώ ο όμιλος, μέσω της θυγατρικής της INTRA-S ENERGY M.A.E., αναδείχθηκε μειοδότης σε διαγωνισμό της ΡΑΑEΥ για την κατασκευή 3 αποθηκευτικών σταθμών, συνολικής ισχύος 100 MW, σε Εύβοια και Ροδόπη.
Επίσης, η Intrakat εστιάζει, πέραν των ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων που εξασφαλίζουν μακροχρόνιες και σταθερές ροές, και στις ΑΠΕ, προσδοκώντας όταν ωριμάσει το επενδυτικό πλάνο σε pro forma ebitda πάνω από 120 εκατ. ευρώ ετησίως in full capacity (χωρίς τις μπαταρίες, βάσει σημερινών τιμών).
«Τα θετικά μεγέθη του πρώτου 6μήνου μας γεμίζουν αισιοδοξία για ανάλογη συνέχεια στο β’ εξάμηνο 2023 αλλά και για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ. Όπως διοικήσαμε την Intrakat για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα 6μήνου, έτσι θα κάνουμε και στη νέα δομή, τα δεδομένα μας δίνουν βάση για τη συνέχεια μαζί με την ΑΚΤΩΡ».
Με αυτά τα λόγια, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Intrakat και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου εξέφραζε την αισιοδοξία του για το νέο σχήμα, κλείνοντας την πρόσφατη παρουσίαση σε αναλυτές. Το μικτό περιθώριο στην κατασκευή ανήλθε στο 6μηνο 2023 σε περίπου 12%, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εκτιμά ότι είναι εφικτή η διατήρηση gross margin 10% - 12% προσεχώς και με την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ. Ο κ. Εξάρχου εξήγησε ότι «όσο τελειώνουν τα παλιά έργα η κερδοφορία θα αυξάνεται, δίναμε παλιά χαμηλές εκπτώσεις, αυτά τα έργα τελειώνουν σχεδόν στο 100%, μπήκαμε σε νέα έργα υγιή, με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι θα διατηρηθεί θετικό περιθώριο κέρδους». Κάτι αντίστοιχο εκτιμούσε και για το ανεκτέλεστο της ΑΚΤΩΡ. Επίσης, είχε αναφέρει ότι δεν θα χρειαστεί κάποια νέα ΑΜΚ άμεσα.
Τι δήλωσε ο Αλ. Εξάρχου
Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου χαιρέτισε την απόφαση και δήλωσε: «Με την εξαγορά της Άκτωρ, η ολοκλήρωση της οποίας θα υλοποιηθεί άμεσα, η Intrakat μετεξελίσσεται σε καταλυτικό παίκτη της αγοράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για ένα ορόσημο στην πορεία του Ομίλου μας, το οποίο επισφραγίζει την δυναμική αναπτυξιακή μας πορεία και την στρατηγική επιλογή μας να δημιουργήσουμε έναν κορυφαίο επιχειρηματικό πυλώνα, με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων, παράγοντας αξία για τους μετόχους, την οικονομία και την κοινωνία». Ο κ. Εξάρχου πρόσθεσε: «Η εξαγορά της Άκτωρ αντανακλά την ισχυρή εμπιστοσύνη των μετόχων μας στις προοπτικές του Ομίλου Intrakat, του κατασκευαστικού κλάδου και της ίδιας της χώρας. Και με αυτήν την επιχειρηματική πρωτοβουλία, ο Όμιλος μας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για το μέλλον: Τη φιλοδοξία και τη δέσμευσή μας να αποτελέσουμε καταλύτη για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το ταλέντο των ανθρώπων μας. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που βλέπουμε αυτό το όραμά μας να υλοποιείται».
Η Ελλάκτωρ
Όσον αφορά στην Ελλάκτωρ, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο όμιλος ισχυροποιεί περαιτέρω τη χρηματοοικονομική του θέση, μέσω ενίσχυσης της λειτουργικής και καθαρής του κερδοφορίας και των αντίστοιχων περιθωρίων κέρδους, ενώ ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά του και κατά συνέπεια τη δυνατότητά του, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.