Επενδύει στην κυκλική οικονομία η βιομηχανία πλαστικών – Το case study της ALPLA και οι προκλήσεις της βιώσιμης διαχείρισης  

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επενδύει στην κυκλική οικονομία η βιομηχανία πλαστικών – Το case study της ALPLA και οι προκλήσεις της βιώσιμης διαχείρισης  
Πηγή: ALPLA Packaging Greece
Σημαντικές επενδύσεις καλείται να υλοποιήσει η βιομηχανία πλαστικών με βασικό στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.

Με την προστασία του περιβάλλοντος να έχει μπει σε πρώτο πλάνο και τη μείωση εκπομπών CO2 να είναι πιο επιτακτική από ποτέ, η βιομηχανία πλαστικών επεκτείνει τις επενδύσεις της στην κυκλική οικονομία, με βασικό στόχο την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών.

Αυτό τόνισαν τα στελέχη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΜΠΕ) κατά την παρουσίαση της παραγωγικής μονάδας της ALPLA Ελλάς στο Κορωπί, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Η ALPLA Ελλάς, όπως ονομάζεται από το 2018 που εξαγοράστηκε από τον αυστριακό όμιλο ALPLA η εταιρεία ΑΡΓΩ (ARGO), έχει προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε σημαντικές επενδύσεις με αποτέλεσμα να αξιοποιεί ανακυκλωμένο υλικό (Post-Consumer Recycled, PCR) για τις άκαμπτες πλαστικές συσκευασίες που παράγει, οι οποίες αξιοποιούνται στις αγορές των καλλυντικών, των φαρμάκων και των ειδών καθαρισμού. Στις φιάλες αυτές το ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού κυμαίνεται από 25% έως 100% .

Εκτός όμως από την αξιοποίηση ανακυκλωμένου υλικού, ιδιαίτερη έμφαση δίνει η εταιρεία και στον επανασχεδιασμό των συσκευασιών με στόχο να γίνεται ευκολότερη η ανακύκλωσή τους με τη χρήση λιγότερων υλικών, μειώνοντας το βάρος της συσκευασίας και εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και ενέργεια.

Τα 4R της κυκλικής οικονομίας

Μιλώντας για τις προκλήσεις της κυκλικής οικονομίας, η Ευγενία Τσαρτόλια, Γενική Διευθύντρια της ALPLA Packaging Greece, υπογράμμισε «την αρχή των 4R». Πρόκειται ουσιαστικά για τους τέσσερις άξονες της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή των μείωση των πρώτων υλών (Reduce), την επαναχρησιμοποίηση (Reuse), την Ανακύκλωση (Recycle) και τον ανασχεδιασμό (Redesign).

«Στα ιδιόκτητα εργοστάσια ανακύκλωσης της ALPLA σε όλο τον κόσμο έχουν επενδυθεί από το 2021 πάνω από 50 εκατ. ευρώ και σήμερα η δυναμικότητα παραγωγής αγγίζει τους 277.000 τόνους ανακυκλωμένου υλικού. Κανένας κόκκος πλαστικού δεν πάει χαμένος, καθώς στηρίζουμε την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία (Bottle to bottle), τη μείωση των αποβλήτων και συνεπώς του ανθρακικού αποτυπώματος», ανέφερε η κυρία Τσαρτόλια.

«Τα τελευταία χρόνια επενδύουμε σημαντικά σε νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου μας. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη νέων, επανασχεδιασμένων συσκευασιών που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν», ανέφερε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος του ΣΒΠΕ, Χαρίλαος Πανόπουλος.

Ανοίγει η κουβέντα για τη διαχείριση

Λαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη διαχείριση των πλαστικών και την προστασία του περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) αναδεικνύει επιχειρήσεις που εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές, ενώ παράλληλα προχωρά και στην διοργάνωση τον επόμενο μήνα του πρώτου ειδικού συνεδρίου «Plastainability 2023», που θα δώσει έμφαση στην ανακύκλωση των πλαστικών, αλλά και στον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (ΡPWR).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταναλωτές εναντίον εταιρειών εμφιάλωσης νερού – Γιατί τις κατηγορούν

Επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ στην τριετία από την Lidl Ελλάς – Στα 1.000 ευρώ τον μήνα ο βασικός μισθός

ΕΣΠΑ: Κάτω από τη βάση μια στις δύο επιχειρήσεις στις ψηφιακές δράσεις – Ποια προγράμματα έρχονται

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider