Η Elliott αποκτά μερίδιο 1 δισ. δολ. στην Phillips 66

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Elliott αποκτά μερίδιο 1 δισ. δολ. στην Phillips 66
Μερίδιο αξίας 1 δισ. δολαρίων στην Phillips 66 απέκτησε η Elliott Investment Management και πλέον διεκδικεί έως και 2 θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την απόδοση της εταιρείας.

Μερίδιο αξίας 1 δισ. δολαρίων στην Phillips 66 απέκτησε η Elliott Investment Management και πλέον διεκδικεί έως και 2 θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την απόδοση της εταιρείας.

Η μετοχή της Phillips 66 αντέδρασε με άνοδο άνω του 4% στις απογευματινές συναλλαγές της Τετάρτης. Η εταιρεία διύλισης αργού έχει κεφαλαιοποίηση ύψους σχεδόν 52 δισ. δολαρίων.

Η διεκδίκηση θέσεων στο δ.σ. έρχεται καθώς η Phillips έχει υποαποδώσει έναντι των ανταγωνιστών της, Marathon Petroleum και Valero. Σε επιστολή προς το συμβούλιο της Phillips, ο ακτιβιστής επενδυτής σημείωσε ότι η απόδοση της εταιρείας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια επειδή έχει μετατοπίσει το focus της μακριά από το τμήμα διύλισης.

«Την τελευταία τριετία, καθώς η Phillips 66 έμενε όλο και πιο πίσω, η μετοχή της είχε σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με αυτές των ανταγωνιστών», έγραφαν στην επιστολή ο εταίρος της Elliott, John Pike και ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου Mike Tomkins.

Οι μετοχές της Phillips έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 13% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ενώ η Marathon Petroleum έχει κερδίσει σχεδόν 29% την ίδια περίοδο. Οι μετοχές της Valero κινούνται σταθεροποιητικά μέχρι στιγμής στο έτος, αλλά έχουν αυξηθεί κατά 124% τα τελευταία τρία χρόνια έναντι ανόδου 88% της Phillips.

Ο ακτιβιστής επενδυτής επισήμανε ότι το λειτουργικό κόστος ανά βαρέλι της Phillips έχει αυξηθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, «κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα της εταιρείας να εκτελεί αποτελεσματικά τις εργασίες διύλισης».

Η Elliott στήριξε το σχέδιο του Διευθύνοντος Συμβούλου Mark Lashier να βελτιώσει την απόδοση της εταιρείας. Ο Lashier στοχεύει σε EBITDA ύψους 14 δισ. δολαρίων έως το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα κέρδη άνω του 1% στο πετρέλαιο, με τα «βλέμματα» στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση του OPEC+

gazzetta
gazzetta reader insider insider