Athens Energy Summit: Ανάγκη για εθνικό στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης για την έλλειψη νερού

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Athens Energy Summit: Ανάγκη για εθνικό στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης για την έλλειψη νερού
«Το νερό γίνεται όλο και πιο σημαντικό για τις βιομηχανικές δραστηριότητες και κυρίως για την παραγωγή ενέργειας» τόνισε ο Κωστής Σταμπόλης, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του IENE.

«Το νερό γίνεται όλο και πιο σημαντικό για τις βιομηχανικές δραστηριότητες και κυρίως για την παραγωγή ενέργειας» τόνισε ο Κωστής Σταμπόλης, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (IENE), στο πλαίσιο συζήτησης στο πλαίσιο του 14ου Athens Energy Summit.

Μήνυμα στον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, από τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν, μετέφερε στο πλαίσιο της συμμετοχής του ο δρ Eitan Lasri, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Etgar από το Ισραήλ. Στο μήνυμα του Ισραηλινού Υπουργού επιβεβαιώνεται η απόφαση των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας, με επίκεντρο το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ (Great Sea Interconnector). Παράλληλα, στο μήνυμα ο Ισραηλινός Υπουργός τόνισε τα σχέδια περαιτέρω ενεργειακής ανάπτυξης και διασύνδεσης του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, σχέδια στα οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο η σύμπραξη των ΗΠΑ.

«Το Ισραήλ είναι το σημείο εξόδου και η Ελλάδα είναι το σημείο εισόδου» τόνισε ο Eitan Lasri, αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει προεργασία για διασυνδέσεις με Σαουδική Αραβία και Ινδία. Σε ότι αφορά στην διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο Eitan Lasri τόνισε ότι σήμερα το 45% του πόσιμου νερού στο Ισραήλ προέρχεται από έργα αφαλάτωσης. Στο Ισραήλ δραστηριοποιούνται 200 εταιρείες νέων τεχνολογιών με αντικείμενο τους τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Μόνο μέσα στο 2022 επενδύθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ισραηλινές start up που ειδικεύονται στον συγκεκριμένο τομέα.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση μιας ισραηλινής start up που έχει αναπτύξει σύστημα παραγωγής νερού από αέρα, το οποίο τοποθετείται κυρίως σε σχολεία και κυβερνητικά κτίρια και πωλείται σε αρκετές χώρες της περιοχής. «Είμαστε μία μικρή αυτοκρατορία παραγωγής λύσεων όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για πολλές άλλες χώρες» είπε ο Eitan Lasri.

Την ανάγκη αναδιοργάνωσης των ελληνικών φορέων διαχείρισης υδάτινων πόρων τόνισε στην τοποθέτησή του ο Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε εντείνει τις προσπάθειες για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν κρίσιμο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας», δήλωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Δαγούμας στους 332 δήμους της Ελλάδας, μόλις 60 έχουν οργανισμούς διαχείρισης νερού και αποβλήτων που ελέγχονται από την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ, ενώ περίπου 270 έχουν δικές τους εταιρείες. Όπως ανέφερε σε πολλές περιπτώσεις «δεν υπάρχουν καν οντότητες για να πιστοποιηθούν».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των απωλειών νερού, επισημαίνοντας ότι, ενώ στις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης υδάτινων πόρων οι απώλειες ανέρχονται σε περίπου 20% (με στόχο να μειωθούν στο 10%), στις μικρές εταιρείες το ποσοστό φτάνει και ξεπερνά, σε ορισμένες περιπτώσεις, το 50%. «Οι οργανισμοί πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί», ξεκαθάρισε.

Την εμπειρία αντιμετώπισης ελλείψεων νερού μετέφερε ο Δρ Βασίλης Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής της ΕΝΟΙΑ, που μετέχει σε ανάλογα έργα σε αραβικές χώρες.

«Η διαχείριση του νερού συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Δεληγιάννης, τονίζοντας ότι το πλεόνασμα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ στην Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μονάδες αφαλάτωσης.

Την ανάγκη χάραξης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου διαχείρισης του νερού υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Partner και Energy, Resources & Industrials Sector Leader στη Deloitte. Όπως εξήγησε, η κατανάλωση νερού θα αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον, λόγω της ανόδου της αγροτικής παραγωγής, της τουριστικής δραστηριότητας και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

«Τα σχέδια που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα βασίζονται σε δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας», επεσήμανε. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απαιτείται εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τα σύγχρονα μοντέλα σχεδιασμού και ανάπτυξης λύσεων», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις από την έλλειψη νερού θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ ετησίως στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider