Δύναμη πυρός της τάξης των 80 εκατ. ευρώ για νέες εξαγορές εντός του 2024 θα διαθέτει η Ideal Holdings εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η έκδοση του retail ομολόγου των 100 εκατ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα.
«Δημιουργούμε χώρο για νέες εξαγορές. Προχωράμε σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της μητρικής εταιρείας, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάτι τέτοιο και θα αντλήσουμε πάνω από 25 εκατ. ευρώ για νέες εξαγορές. Αν προσθέσουμε και τα νούμερα των θυγατρικών θα έχουμε πάνω από 50 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης.
Με δεδομένο πως πάγια τακτική της Ideal είναι να κλείνει συμφωνίες εξαγορών εντάσσοντας σε αυτές και την παροχή μετοχικού κεφαλαίου στους μετόχους των εταιρειών που εξαγοράζει το ποσό αυτό χωρίς οποιαδήποτε επιπλέον μόχλευση φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ.
Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίον η εταιρεία προχωρά στην έκδοση ομολόγου εξήγησε ακόμη ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ότι η Ideal ως μια μεγάλη εταιρεία θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλες τις πηγές χρηματοδότησης. «Είμαστε στο Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες έχουμε μεγάλες γραμμές χρηματοδότησης, και θέλουμε να μπούμε στην αγορά ομολόγων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η εταιρεία επέλεξε τον δρόμο του retail ομολόγου για να προσελκύσει νέους επενδυτές.
Η στρατηγική της Ideal
«Η επενδυτική μας στρατηγική είναι πάρα πολύ απλή. Επενδύουμε σε καλές εταιρείες με καλή διοίκηση που δημιουργούν μετρητά. Δεν κάνουμε καμία συναλλαγή με κάποιον που δεν θέλει να δουλέψει μας και δεν θα μπούμε σε διαδικασία για προβληματικές εταιρείες», τόνισε ακόμη ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ideal προσθέτοντας πως η εταιρεία δεν επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους κλάδους.
H Ideal Holdings είναι ένας εισηγμένος όμιλος συμμετοχών που αυτή τη στιγμή έχει εταιρείες σε τρεις βασικούς κλάδους:
Ο πρώτος είναι αυτής της βιομηχανίας με την Astir Vitogiannis και την Coleus Packaging στη Ν. Αφρική. Η Astir κατασκευάζει μεταλλικά πώματα με το 94% της παραγωγής της να αφορά εξαγωγές με βασικούς πελάτες πολυεθνικές ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών. Η Astir συμμετέχει με 75% στην Coleus Packaging η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός μεταλλικών πωμάτων στην Αφρική.
«Το βιομηχανικό μας κομμάτι είναι πλέον μια πολυεθνική εταιρεία με παραγωγή σε δύο χώρες με δύο εργοστάσια που απασχολούν συνολικά πάνω από 250 άτομα προσωπικό», ανέφερε ο κ. Παπακωσταντίνου σημειώνοντας πως φέτος τα έσοδα του ομίλου θα είναι λίγο χαμηλότερα από πέρσι, λόγω της διαφοράς τιμής του χάλυβα, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τα EBITDA θα είναι υψηλότερα. «Στην Αφρική έχουμε ένα δάνειο 12 εκατ. ευρώ που αφορά στην εξαγορά που κάναμε και δεν σχετίζεται με το ομόλογο», σημείωσε ακόμη. Ο ίδιος εκτίμησε πως σίγουρα δεν υπάρχει επενδυτικός στόχος εντός της Ελλάδας, και ενδεχομένως η εταιρεία θα πρέπει να κοιτάξει ακόμη και εκτός Ευρώπης.
Στον κλάδο της πληροφορικής η Ideal έχει τις Byte και ADACOM. H Byte είναι εταιρεία πληροφορικής με σημαντικά ψηφιακά έργα που αφορούν μεταξύ στο κομμάτι των ψηφιακών υπογραφών και των ηλεκτρονικών συμβάσεων, ενώ η ADACOM δραστηριοποιείται στην κυβερνοασφάλεια. Πέρσι οι δύο εταιρείες είχαν πωλήσει 83 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση της Ideal φέτος το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει και τριψήφιο. Η λειτουργική κερδοφορία ήταν το 2022 στο 8,9 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται στα 10 με 12 εκατ. ευρώ, ενώ σε διψήφιο νούμερο αναμένονται και τα κέρδη προ φόρων. Ο κλάδος έχει μηδέν δάνεια και περίπου 10 εκατ. ευρώ ταμείο.
«Θα εξετάσουμε εξαγορές που είτε λειτουργούν συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες δραστηριότητες ή θα μας επιτρέψουν την δραστηριοποίηση σε νέους κλάδους», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου για τον κλάδο της πληροφορικής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν εξετάζεται ο κλάδος του επιχειρηματικού λογισμικού που δείχνει σημάδια κορεσμού.
Στον κλάδο του λιανεμπορίου η Ideal μπήκε πρόσφατα με την μεγάλη εξαγορά των Αττικών Πολυκαταστημάτων. Η εταιρεία είχε έσοδα 190 εκατ. ευρώ το 2022 και φέτος αναμένονται έσοδα 200-210 εκατ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ήταν 19,7 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του 2023 εκτιμούνται στα 15-16 εκατ. ευρώ, ενώ όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου η εταιρεία θα κλείσει τη χρονιά με καθαρό ταμείο. Σημειώνεται πως τα Attica Stores θα έχουν παρουσία στο Ελληνικό, τόσο στο Vouliagmenis Malls όσο και στο Riviera Galleria στην μαρίνα του Αγίου Κοσμά.
H διαδικασία του ομολόγου
Η δημόσια προσφορά των ομολογιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. και θα τελειώσει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 5 μ.μ. Το κοινό ομολογιακό δάνειο θα είναι διάρκειας πέντε ετών και διαιρείται σε έως 100.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ εκάστη. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού μέχρι το ποσό των 74,8 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στην χρηματοδότηση εξαγορών μέσα σε διάστημα 24 μηνών.