Σε διαβουλεύσεις βρίσκονται οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας αναφορικά με την παροχή εκπτώσεων όγκου στη χονδρική διάθεση των δικτύων τους, μετά από σχετική Δημόσια Διαβούλευση που ξεκίνησε η ΕΕΤΤ. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εν ευθέτω χρόνω και σίγουρα μετά την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024 όπου και ολοκληρώνεται η σχετική πρόσκληση της Επιτροπής.
Στόχος της όλης διαδικασίας από πλευράς της ΕΕΤΤ είναι να επιταχυνθεί η μετάβαση σε NGA υπηρεσίες και να ξανανοίξει η συζήτηση για τις τιμές λιανικής των συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, μια μείωση των οποίων θα μπορούσε να διασφαλίσει και ευρύτερη χρήση αυτών από πλευράς των καταναλωτών.
Η Επιτροπή αναγνωρίζοντας τη σημασία της ταχύτερης αξιοποίησης των επενδύσεων σε δίκτυα FTTH και προκειμένου να απολαμβάνουν περισσότεροι συνδρομητές τις βελτιωμένες υπηρεσίες του δικτύου FTTH, θέτει σε συζήτηση την εκατέρωθεν εκπτωτική πολιτική για τη χονδρική παροχή υπηρεσιών FTTH με συγκεκριμένους όρους, σημειώνεται σχετικά στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης.
Επισημαίνεται δε, ότι η διαβούλευση της ΕΕΤΤ αφορά στην πρόταση του ΟΤΕ για παροχή εκπτώσεων σε υπηρεσίες FTTH με δεσμεύσεις όγκου, δηλαδή στην παροχή μειωμένων χρεώσεων εφόσον νοικιάζονται, σε επίπεδο χονδρικής, συγκεκριμένο πλήθος ενεργών συνδέσεων VPU/VLU FTTH στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους.
Με τον τρόπο αυτό, κυρίως Vodafone και Nova, που νοικιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό χονδρική από τον ΟΤΕ γραμμές FTTH, θα μπορούν να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν και φθηνότερα τιμολόγια λιανικής. Υπό αυτό το πρίσμα και οι δύο εταιρείες φέρεται να αντιμετωπίζουν θετικά τις εκπτώσεις όγκου.
Η κίνηση αυτή, αναμένεται να ισχυροποιήσει περαιτέρω και τη θέση του ΟΤΕ σε επίπεδο χονδρικής, σε μια περίοδο όπου ένας ακόμα μεγάλος παίκτης (ΔΕΗ) ετοιμάζεται να εμπλακεί δυναμικά στην εν λόγω αγορά. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα πηγές της εταιρείας ανέφεραν ότι οι επενδύσεις για το δίκτυο οπτικών ινών προχωρούν δυναμικά και η ΔΕΗ έχει ως στόχο να καλύπτει 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το τέλος του 2024.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η αύξηση της κάλυψης αλλά και ενδεχόμενη μείωση των τιμών ενδέχεται να τονώσει την ζήτηση για FTTH η οποία μέχρι σήμερα κινείται σε χαμηλά επίπεδα, οδηγώντας την χώρα σε μια υστέρηση έναντι των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών στον συγκεκριμένο τομέα του δείκτη DESI
Παρότι μάλιστα εκτιμάται ότι για τη χρήση που κάνει ο μέσος Έλληνας πολίτης σήμερα, επαρκούν οι ταχύτητες που δίνει μια σύνδεση vectoring (οπτική ίνα στις υπαίθριες καμπίνες) δηλαδή μέχρι τα 100 Mbps, η εικόνα αναμένεται να αλλάξει καθώς ψηφιοποιείται όλο και περισσότερο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας.