Μέχρι το τέλος του έτους η Alumil θέλει να έχει κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων και απελευθερωμένη πλέον από τους servicers να διεκδικήσει εκ νέου από τις τράπεζες και το Ταμείο Ανάπτυξης χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου που φτάνει τα 54 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.
Το μεγαλύτερο τμήμα των ομολογιών της Alumil που κατείχε η doValue μεταβιβάστηκε πριν από μερικούς μήνες στην Παγκρήτια Τράπεζα και έχει μείνει ένα τμήμα που ελέγχει η Cepal για το οποίο αναμένεται αντίστοιχη συμφωνία τις επόμενες ημέρες.
«Το θέμα είναι τυπικό», ανέφερε ο πρόεδρος και CEΟ της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς, κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως είπε υπάρχει έγκριση τόσο από τη Cepal όσο και από την Παγκρήτια για να προχωρήσει η εταιρεία στις επενδύσεις της. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς υπάρχει ενδιαφέρον από περισσότερες από μια τράπεζες για την απόκτηση των ομολογιών που κατέχει η Cepal.
Ο όμιλος έχει υλοποιήσει τους τελευταίους μήνες επενδύσεις της τάξης των 8 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν από ίδια κεφάλαια και όπως σημείωσε ο κ. Μυλωνάς το 2024 η εταιρεία θα αιτηθεί δάνεια 15 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. «Μας ενδιαφέρει πολύ το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί είμαστε ο ιδανικός επενδυτής για αυτό καθώς σχεδιάζουμε επενδύσεις τεχνολογίας και αυτοματισμών τόσο στο εργοστάσιο, όσο και στα logistics. Ακόμη θέλουμε να διαχειριζόμαστε ψηφιακά όλες μας τις διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς τονίζοντας πως στη διετία οι επενδύσεις θα διαμορφωθούν στα 25-30 εκατ. ευρώ.
Άνοδος πωλήσεων με το βλέμμα στην Ινδία και την Αφρική
Για 2023 η εταιρεία εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στα περίπου 399 εκατ. ευρώ από 402 εκατ. πέρσι, ενώ η λειτουργική κερδοφορία θα διαμορφωθεί στα περίπου 37 εκατ. ευρώ από 56,6 εκατ. ευρώ το 2022. Τα οικονομικά μεγέθη της Alumil εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την τιμή του αλουμινίου, ενώ ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας αναμένεται να είναι αυξημένος φέτος.
Η εταιρεία στοχεύει στην επέκταση της διεθνούς της παρουσίας, η οποία είναι ήδη ισχυρή καθώς όπως σημείωσε η διοίκηση της Alumil, το 76% του κύκλου εργασιών προέρχεται από το εξωτερικό. Ο όμιλος έχει 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο και 12 εργοστάσια σε έξι χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία).
Έχοντας ήδη σημαντική παρουσία μεταξύ άλλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, η Alumil στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας της στην Αφρική αλλά και την επέκταση στην Ινδία, λόγω της αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας που αναμένεται εκεί τα επόμενα χρόνια. «Οι αγορές του μέλλοντος είναι η Ινδίας και η Αφρική», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Καινοτομίας του ομίλου, Νίκος Σαλπιγγίδης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση.
Στην Αίγυπτο προχωρά η επέκταση της μονάδας της εταιρείας που σήμερα διαθέτει βαφείο και παραγωγή εξαρτημάτων με στόχο να εξυπηρετείται από εκεί όλη η Αφρική. Στις επενδύσεις των επόμενων ετών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρομποτικές αποθήκες και νέα συστήματα βαφής σε Κιλκίς και Σερβία.
Ανακυκλωμένο αλουμίνιο
Κομβικό ρόλο για την εταιρεία παίζει η ανακύκλωση αλουμινίου, έχοντας ολοκληρώσει το 2021 επένδυση 5 εκατ. ευρώ για την ανακύκλωση scrap αλουμινίου με αποτέλεσμα τα αρχιτεκτονικά της προφίλ να είναι πιστοποιημένα με 60% ανακυκλώσιμο υλικό. Η μεγάλη μονάδας διαλογής και επεξεργασίας χρησιμοποιημένου αλουμινίου που βρίσκεται στο κεντρικό εργοστάσιο της Alumil στο Κιλκίς έχει δυναμικότητα 30.000 τόνων ετησίως.
Στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Κιλκίς απασχολούνται 1.000 άτομα και διαθέτει πέρα από την μονάδα ανακύκλωσης, χυτήριο, βαφείο, μονάδες ανοδίωσης και διέλασης, τις κεντρικές εγκαταστάσεις logistics του ομίλου. Η Alumil άνοιξε ξανά πρόσφατα ξανά το εργοστάσιο της στην Ξάνθη επειδή δεν μπορούσε να βρει το απαραίτητο προσωπικό στο Κιλκίς. Συνολικά η εταιρεία έχει 3.200 εργαζόμενους, εργάτες, διοικητικό προσωπικό αλλά και μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης.