Τράπεζες: Αναμένουν αύξηση ζήτησης για δάνεια το 2024 – Μόλις στο 60% του ΑΕΠ οι χορηγήσεις τώρα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Αναμένουν αύξηση ζήτησης για δάνεια το 2024 – Μόλις στο 60% του ΑΕΠ οι χορηγήσεις τώρα
Η αναμενόμενη αύξηση των χορηγήσεων το 2024 συνδέεται με τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα και θα συμβαδίσει με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και η σταδιακή αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων από τους servicers θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για δάνεια.

Συνθήκες που δημιουργούν το περιβάλλον για αύξηση των δανείων το 2024, βλέπουν οι τράπεζες. Αν και το 2023 στο «φώτο φίνις» αναμένεται να δείξει θετική πιστωτική επέκταση, εντούτοις πρόκειται για μια χρονιά που, υπό το βάρος της μεγάλης και απότομης ανόδου των επιτοκίων, χαρακτηρίστηκε από πρόωρες αποπληρωμές παρά για ζήτηση νέων δανείων. Αυτό, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, πρόκειται να αλλάξει το 2024, με προσδοκίες για θετική πιστωτική επέκταση.

Η αναμενόμενη αύξηση των χορηγήσεων το 2024 συνδέεται με τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα και θα συμβαδίσει με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε στο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, υπάρχουν σημαντικοί αναπτυξιακοί παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν μεσοπρόθεσμα και περιλαμβάνουν τις πολλές μεταρρυθμίσεις που έγιναν κύρια κατά τη διάρκεια των μνημονίων, τις επενδυτικές ευκαιρίες που αναδείχτηκαν από την κρίση, το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται κύρια από ευρωπαϊκούς πόρους, τη δημοσιονομική συνέπεια και την σταδιακά βελτιούμενη αξιοπιστία της χώρας.

Τελευταία προσθήκη στα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα αποτελεί η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος μιας περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα χαρακτηριζόταν ως «ειδική περίπτωση χώρας». Τις συνθήκες αυτές είναι σε θέση να αξιοποιήσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς πλέον έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα και την επάρκεια των κεφαλαίων του, την ρευστότητα και την κερδοφορία του – μεγέθη τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζανιάς, οι πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και η σταδιακή αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων από τους servicers θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για δάνεια. Εξάλλου, τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν μόνο στο 60% περίπου του ΑΕΠ, ενώ πριν την κρίση βρίσκονταν σε διπλάσιο ποσοστό, εκεί όπου ήδη βρίσκεται αυτό το ποσοστό σε μια παρόμοια χώρα όπως η Πορτογαλία. Ειδικά ο τομέας της λιανικής τραπεζικής δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

Η επενδυτική ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, καθώς αυτή έχει πλέον επανενταχθεί επιτυχώς στις επενδυτικές επιλογές σημαντικών διεθνών φορέων με μακροπρόθεσμη στόχευση, θα απαιτήσει και την υλοποίηση σημαντικών έργων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες. Ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης, ανέφερε ενδεικτικά στο συνέδριο της Capital Link ότι μέχρι το 2030 δρομολογούνται περίπου 190 έργα υποδομών σε οδικά δίκτυα, αεροδρόμια και λιμάνια, ύψους 28 δις ευρώ, στο σκέλος της ψηφιακής μετάβασης είναι σε εξέλιξη έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων για δίκτυα οπτικών ινών και data centers, στον κλάδο των τουριστικών υποδομών απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις σε σύγχρονα και βιώσιμα τουριστικά καταλύματα, ενώ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται έργα τα οποία προάγουν την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας με απώτερο στόχο την ανάδειξη της χώρας ως ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δικτύων υποδομών για αποθήκευση και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού & υγροποιημένου αερίου, καθώς και έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποιώντας υφιστάμενες και νέες τεχνολογίες.

Η αύξηση στην «πίτα» των νέων χορηγήσεων, πάντως, δεν θα μονοπωληθεί από μεγάλα επενδυτικά έργα. Το 99,9% των επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες απασχολούν και το 83,5% του εργατικού δυναμικού της θα χρειαστούν χρηματοδότηση για να αναπτυχθούν. Κομβικό ρόλο για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα διαδραματίσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), παρέχοντας εργαλεία μετριασμού του κινδύνου και προσαρμοσμένες οικονομικές λύσεις που θα βοηθήσουν τις ΜμΕ να αναπτυχθούν. Όπως ανέφερε ενδεικτικά, στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, τα εγγυοδοτικά προγράμματα και τα δάνεια συγχρηματοδότησης της HDB μειώνουν τα επιτόκια για τις ΜμΕ, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε κεφάλαια. Ενώ αναλαμβάνοντας ένα μέρος του κινδύνου, η HDB δίνει τη δυνατότητα στις ΜμΕ να επεκταθούν, να καινοτομήσουν και να συμβάλουν στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Παράλληλα, με την αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. και την προώθηση δυναμικών συνεργασιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η HDB διευρύνει την εμβέλειά της και ενισχύει την ικανότητά της να υποστηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 3 χρόνια, 36.700 εταιρείες επωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση της HDB, λαμβάνοντας περισσότερα από 45.000 δάνεια, με αποτέλεσμα το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας να ξεπερνά τα 9,4 δισ. ευρώ. Η στήριξη αυτή ευνόησε τη δημιουργία πάνω από 18.600 νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ της χώρας κατά 7,7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στην αγορά των servicers – Νέες πωλήσεις κόκκινων δανείων 10 δισ. το 2024, άλλα 10 δισ. θα γυρίσουν στις τράπεζες στην 3ετία

Δάνεια: Οφειλές άνω των 22 δισ. ευρώ στην «ουρά» για ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider