Ράλι στην τιμή του πετρελαίου μετά το deal της Βιέννης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι στην τιμή του πετρελαίου μετά το deal της Βιέννης

Ράλι σημειώνει η τιμή του πετρελαίου ενώ οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην αγορά πετρελαίου μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ μελών και μη μελών του ΟPEC για μείωση της παραγωγής κατά 562.000 βαρέλια ημερησίως.

Το κλίμα αισιοδοξίας που κυριαρχεί για μείωση της παραγωγής και αύξηση της τιμής του αργού έχουν οδηγήσει σε ράλι τιμών τη Δευτέρα. Στο Λονδίνο η τιμή του αργού σημείωσε αύξηση τουλάχιστον 6,6% αγγίζοντας το υψηλότερο ενδοσυνεδριακά επίπεδο - σε ημερήσια βάση - από τον Ιούλιο του 2015.

To brent σκαρφάλωσε πάνω από 20% από τις 30 Νοεμβρίου, όταν ο OPEC ανακοίνωσε ότι θα μείωνε την παραγωγή για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια και έφθασε στα 56,54 δολάρια το βαρέλι στις 7.04 π.μ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η τιμή αυτή είναι κατά 50% υψηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2011.

Όπως εκτιμά ο Sushant Gupta, διευθυντής της Asia Pacific «αν πράγματι συντελεστούν όλες αυτές οι μειώσεις στην αγορά, οι τιμές μπορεί να αυξηθούν ακόμη και πάνω από τα 65 δολάρια μέχρι το Μάιο όταν θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του OPEC.

H συμφωνία που επετεύχθη στη Βιέννη είναι η πρώτη μεταξύ μελών και μη μελών του OPEC εδώ και 15 χρόνια. Αν και οι μειώσεις της παραγωγής σε εθνικό επίπεδο δεν έχουν διευκρινιστεί, ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί ότι η μείωση του Μεξικού, του Ομάν και του Αζερμπαϊτζάν θα φθάσει συνολικά τα 83.000 βαρέλια την ημέρα ενώ όπως είναι γνωστό η Ρωσία έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε μείωση 300.000 βαρελιών ημερησίως.

Ακόμη, η Κίνα, η Πέμπτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα με βάσει τα περυσινά δεδομένα, έχει μειώσει ήδη την παραγωγή της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, μια μείωση που είναι μεγαλύτερη από αυτή που σχεδιάζουν να κάνουν τα μη μέλη του ΟPEC, εξαιρουμένης της Ρωσίας.

Όπως εκτιμά ο Neil Beveridge, ανώτατος αναλυτής στη Bernstein, αν και οι μειώσεις στην παραγωγή στις οποίες θα προβεί κάθε κράτος ξεχωριστά είναι μικρές, ωστόσο είναι αρκετές για να οδηγήσουν σε έλλειμμα την αγορά τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Σαουδική Αραβία έχει μάλλον υποεκτιμήσει την αντίδραση των ΗΠΑ οι οποίες δεν θα μείνουν «με σταυρωμένα» τα χέρια σε μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου και θα απαντήσουν με αντίστοιχες αυξήσεις.

Aν και το αργό μπορεί να σημειώσει άνοδο πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι -σε περίπτωση που οι εντός και εκτός OPEC χώρες τηρήσουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής- μια αντίδραση από τις ΗΠΑ και προσαρμογή της παραγωγής σχιστολιθικού αερίου θα μπορούσε να επαναφέρει τις τιμές στα 55 δολάρια το βαρέλι το α’ εξάμηνο του 2017 όπως προβλέπει η τράπεζα. Παρ’ όλα αυτά, η Σαουδική Αραβία δείχνει «ψύχραιμη» με τον υπουργό Ενέργειας, Khalid al-Falih να αναφέρει ότι δεν περιμένει ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή το 2017.

Οι αναλυτές ωστόσο εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι καθώς όπως αναφέρει το Bloomberg «ποντάρουν» στη Ρωσία η οποία δεσμεύθηκε να μειώσει την παραγωγή και στη Σαουδική Αραβία η οποία εξέπληξε τις αγορές αναφέροντας ότι θα προχωρήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση από εκείνη που έχουν δεσμευτεί .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider