Ολική και όχι σε δόσεις θα είναι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς κυβέρνηση και ΤΧΣ, κατόπιν της εισήγησης του συμβούλου Bank of America, προκρίνουν ότι είναι καλύτερο να αξιοποιηθεί το θετικό momentum που είναι δεδομένο στην παρούσα φάση και το οποίο διασφαλίζει «επανάληψη» του επιτυχημένου placement της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην κατεύθυνση της ολικής αποεπένδυσης «πίεζαν» και οι σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς, UBS και Goldman Sachs, διαβλέποντας από τις επαφές με τους ξένους επενδυτές στα road shows σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Παρίσι, το ισχυρό ενδιαφέρον για τις μετοχές της τράπεζας.
Αυτό το «πλεόνασμα» επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως έγραφε το insider.gr στις 20/12/23, έδινε προβάδισμα στην διάθεση συνολικά του 27% της Τρ. Πειραιώς από το ΤΧΣ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σκέψεις και για την διακράτηση μικρού ποσοστού μετοχών για να πωληθεί σε δεύτερη φάση όπως συνέβη με την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, το ποσοστό του ΤΧΣ στην ΕΤΕ ήταν σαφώς μεγαλύτερο (40,39% και διέθεσε το 22%), ενώ το ποσοστό 27% στην Πειραιώς είναι «ιδανικό» για να καλύψει την ζήτηση και συμμετοχή των μεγάλων διεθνών επενδυτών σε μια έκδοση της τάξεως του 1 – 1,5 δις. ευρώ, στην οποία μάλιστα θα συμμετέχουν και Έλληνες επενδυτές (σ.σ. στο book building της ΕΤΕ περίπου το ¼ - 1/5 κατευθύνθηκε στην εγχώρια αγορά).
Πέραν αυτού, η ολική αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς, υπέρ της οποίας, κατά πληροφορίες, είχε εισηγηθεί και ο Διοικητής της ΤτΕ, προκρίνεται και για άλλους λόγους. Καταρχάς γιατί θα ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον συμμετοχής των ξένων επενδυτών, οι οποίοι δεν προτιμούν επενδύσεις σε εταιρείες με κρατική συμμετοχή. Επιπλέον, όμως, γιατί δεν θα ήταν σίγουρο ότι στο μέλλον το ΤΧΣ θα μπορούσε να εξασφαλίσει εξίσου καλές συνθήκες με τις τρέχουσες για να βγει με πώληση μετοχών στις αγορές. Ενδεχόμενες αναταραχές στις αγορές θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν ανά πάσα στιγμή, βάζοντας φρένο στις κινήσεις των επενδυτών. Ειδικά ο Μάρτιος, εκτός από το Πάσχα των Καθολικών, είναι μήνας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων διεθνώς και συχνά κρύβει εκπλήξεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές. Εκτός αυτού, η φετινή χρονιά είναι χρονιά εκλογών που, ως είθισται, βάζει στο pause τις κινήσεις των επενδυτών (τον Ιούνιο έχουμε τις ευρωεκλογές, τον Νοέμβριο τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και γενικά φέτος είναι μια χρονιά με αριθμό-ρεκόρ εκλογών σε 77 χώρες). Άλλος παράγοντας, τέλος, που κατατείνει στο «γοργόν και χάριν έχει» για την αποεπένδυση του ΤΧΣ είναι το γεγονός ότι το «ακαταδίωκτο» των τραπεζιτών (ποινική δίωξή τους κατόπιν έγκλησης από την ίδια την παθούσα τράπεζα ή εν προκειμένω από το ίδιο το ΤΧΣ) θα παύσει να ισχύει μετά τον Ιούνιο.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα και προοπτικές για την τριετία 2024 – 2026 με στόχο για καθαρά κέρδη περί το 1 δις. ευρώ ετησίως.