«Βροχή» επιχειρηματικών συναλλαγών που μπορεί να φτάσουν και τα 9 δισ. ευρώ, ιδιωτικοποιήσεων συνέχεια και τάσεις συγκέντρωσης στις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, θα χαρακτηρίσουν την εγχώρια επιχειρηματική σκηνή το 2024, μετά από μια μια χρονιά όπου καταγράφηκε πρωτοφανής αριθμός εξαγορών και συγχωνεύσεων. Αυτές είναι οι προβλέψεις των στελεχών της PwC, όπως εκφράστηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας μελέτης για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα το προηγούμενο έτος.
«Σε κάθε συζήτηση υπάρχει και ένα deal ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη της PwC σε μία προσπάθεια να αποτυπώσουν την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού που έχει κατακτήσει η Ελλάδα. Εξήγησαν δε ότι η χρονιά έχει ξεκινήσει με πολύ καλούς οιωνούς, καθώς πολλές τέτοιες κινήσεις που είχαν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του 2023, ξεκίνησαν να ολοκληρώνονται ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους.
- Διαβάστε ακόμα: Στην Cosmote TV για την επόμενη τριετία το Champions League - Τι πήραν Mega και Ant1
Μόνο στην περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα το σύνολο των συναλλαγών αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ με το pipeline της τρέχουσας χρονιάς - το οποίο ήδη ξεκίνησε να υλοποιείται - να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την Εγνατία οδό, τον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, την IPO του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την τελική κατακύρωση για του διαγωνισμού για την Λάρκο, τo placement της Πειραιώς που ολοκληρώνεται σήμερα και την πώληση του 67% του Οργανισμού λιμένος Ηρακλείου. Αντίστοιχα τα 4 δισ. σε λογιστική αξία αναμένεται να ξεπεράσουν και οι συναλλαγές των ΜΕΔ, οι οποίες ήδη το 2023 διπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 5,6 εκατ. από 2,45 που ήταν το 2022.
Οι κλάδοι πρωταγωνιστές
Οι κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν την τρέχουσα χρονιά δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα. Όπως και πέρυσι πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχει η ενέργεια, ενώ αναμένονται deals και στον τομέα της υγείας, των τηλεπικοινωνιών, των MME και της πληροφορικής.
Σημειωτέον ότι η εικόνα ήταν πανομοιότυπη με το 2023 όπου ο κλάδος της ενέργειας και δει των ανανεώσιμων πηγών πρωταγωνίστησε με 22 συναλλαγές αξίας 2,6 δισ. ευρώ και ακολούθησαν οι τηλεπικοινωνίες, τα media και η τεχνολογία με 28 συναλλαγές αξίας 0,6 δισ. ευρώ, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με 12 συναλλαγές αξίας δύο δισ. ευρώ και τα τρόφιμα ποτά με 11 συναλλαγές αξίας μηδέν, 0,5 δισ. ευρώ.
Τάση εξωστρέφειας
Επιπλέον, αναμένεται να συνεχιστεί και η τάση εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων η οποία ήταν εμφανής και το 2023. «Για πρώτη φορά έλληνες επενδυτές κοιτάνε συστηματικά assets του εξωτερικού, ανέφεραν τα στελέχη της PwA Ελλάδας, που παρακολουθεί στενά την αγορά των επιχειρηματικών συμφωνιών, ως ο πρώτος χρηματοοικονομικός σύμβουλος βάση αριθμού συναλλαγών το 2023».
- Διαβάστε ακόμα - Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Πολλαπλοί πυλώνες ανάπτυξης και επιτάχυνση της επέκτασης αν χρειαστεί
Σημειωτέον ότι από το 2019 και μετά είναι εμφανής η μικρή αλλά αδιάλειπτη στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένες αγορές. Το προηγούμενο έτος δε, οι εξερχόμενες συναλλαγές έφτασαν να αντιπροσωπεύουν το 32% του συνολικού αριθμού των συναλλαγών με τη μέση αξία για το έτος να διπλασιάζεται φτάνοντας στα 117 εκατ. λόγω της εξαγοράς των ρουμανικών θυγατρικών της ΕΝΕL που πραγματοποίησε η ΔΕΗ.
H άνοδος των private equity funds
Θέσεις στο ελληνικό επιχειρείν θα συνεχίσουν να χτίζουν και τα private equity funds, τα οποία το προηγούμενο έτος πραγματοποίησαν το 25% των συναλλαγών. Για την ακρίβεια το έτος του 2023 ολοκληρώθηκαν 27 private equity συναλλαγές εκ των οποίων οι τρεις αφορούσαν αποεπενδύσεις αξίας 169 εκατ. ευρώ των private equity από το χαρτοφυλάκιό τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αποεπένδυση της Marathon από την Augmenta, η αποεπένδυση της ECM Partners από την Dolit Investments και η αποεπένδυση της Vivartia που ελέγχεται από το CVC Capital από την United Milk. Δεδομένου μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, οι προοπτικές για τη χώρα μας στην περίπτωση των εταιρειών ιδιωτικών Κεφαλαίων αυξάνουν.
Οι Εξαγορές και Συγχωνεύσεις του 2023
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της PwC Ελλάδας, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ το 2023 εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις, 601 εκατ. ευρώ που αφορούν σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, 345 εκατ. ευρώ που αφορούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές και 1,6 δισ. ευρώ από έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων των αποεπενδύσεων του ΤΧΣ).
Το 2023, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 116 εξαγορές και συγχωνεύσεις. Εξ αυτών οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν τα 2,2 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή με την υψηλότερη αξία ήταν η εξαγορά των θυγατρικών της Enel SpA στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ ύψους 1,240 δισ. ευρώ.
Ο πρώτος κλάδος σε αριθμό συμφωνιών ήταν αυτός των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και των ΜΜΕ με 28 deals, ακολούθησε αυτός της ενέργειας με 11, οι ΑΠΕ επίσης με 11, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με 10, τα τρόφιμα-ποτά με 9, όπως και οι μεταφορές με ισάριθμές συναλλαγές.