Καθοριστική θα είναι η στάση που θα τηρήσουν τα διεθνή σχήματα πληρωμών Visa και Mastercard στο θέμα της μείωσης των χρεώσεων για μικροσυναλλαγές με χρήση POS στην Ελλάδα. Οι διεθνείς αυτοί οργανισμοί πληρωμών φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στη ζυγαριά των χρεώσεων που επιβάλλονται στις πληρωμές με κάρτες, με τις προμήθειες που χρεώνουν να φτάνουν έως 3,5%. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή των εκκαθαριστών των συναλλαγών που γίνονται με πλαστικό χρήμα κινούνται στο 0,50% - 0,80% και οι προμήθειες των τραπεζών δεν ξεπερνούν, και μάλιστα θεσμοθετημένα, το 0,20%.
Σήμερα κλείνει μία εβδομάδα από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών αποδοχής συναλλαγών με κάρτες, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα συνάντηση και με τους εκπροσώπους των Visa και Mastercard που δεν παρευρέθηκαν στην σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τράπεζες και εκκαθαριστές συναλλαγών έχουν ήδη συμφωνήσει να προχωρήσουν σε μειώσεις των χρεώσεών τους. Τονίζουν, ωστόσο, ότι για να υπάρξει ορατό όφελος για τους εμπόρους που υποχρεούνται πλέον στη χρήση POS ακόμη και για μικροσυναλλαγές με πενιχρό περιθώριο κέρδους, όλοι οι συμμετέχοντες στο τελικό κόστος της συναλλαγής πρέπει να προβούν αναλογικά σε κινήσεις για την ελάφρυνση των χρεώσεων. Πετούν, έτσι, το «μπαλάκι» στα διεθνή σχήματα πληρωμών που επιβάλλουν συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες χρεώσεις, αν και διευκρινίζουν ότι τυχόν αρνητική στάση Visa και Mastercard, δεν θα ανατρέψει μειώσεις προμηθειών στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες και οι acquirers.
- Διαβάστε ακόμα: Διασύνδεση POS - Ταμειακών: Έλεγχοι σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ - Ενεργοποιούνται τα πρόστιμα
Πάντως, εκφράζεται συνολικά αισιοδοξία ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα υπάρξουν καλά νέα για τους εμπόρους με μείωση των χρεώσεων στις μικροσυναλλαγές μέσω POS. Σε αυτές εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν τελικά και τα σχήματα πληρωμών, τα οποία ως διεθνείς οργανισμοί, αναζητούν τρόπο να κινηθούν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μην δημιουργήσουν προηγούμενο μείωσης χρεώσεων και για άλλες χώρες.
Ήδη, τράπεζες και acquirers μελετούν αλλαγές στα συστήματά τους προκειμένου αυτά να αναγνωρίζουν τις μικροσυναλλαγές και να επιβάλουν αυτόματα μειωμένη προμήθεια. Σήμερα, τα συστήματα δεν μπορούν να διαχωρίσουν και να ομαδοποιήσουν τις συναλλαγές αναλόγως ποσού (0 – 10 ευρώ, 10 – 20 κ.ο.κ.), αλλά εκτιμάται ότι οι σχετικές προσαρμογές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε διάστημα ενός μηνός, προκειμένου να ισχύσουν οι μειωμένες χρεώσεις ή όποια άλλη μέθοδος υπάρξει για να ελαφρύνει το κόστος των εμπόρων από τη χρήση POS στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ.
Για παράδειγμα, μεταξύ των λύσεων που βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και το να οριστεί ένα πλαφόν προμηθειών που θα παρέχεται δωρεάν στις μικροσυναλλαγές που θα πραγματοποιεί ο έμπορος μέσω POS. Ενδεικτικά, στη γειτονική Ιταλία, η Nexi δωρίζει στον έμπορο τα πρώτα 50 ευρώ που θα χρεωνόταν για μικροσυναλλαγές με POS. Το «δώρο» για τον έμπορο αφορά σε πολλές εκατοντάδες συναλλαγές, αφού η προμήθεια 0,70% που χρεώνει η Nexi για μικροσυναλλαγή των 10 ευρώ, ανέρχεται σε 7 σεντς. Δεδομένου ότι πολλές συναλλαγές είναι κάτω των 10 ευρώ, θα πρέπει να αθροιστούν πολλά σεντς προμηθειών μέχρι ο έμπορος να ξεπεράσει σε οφειλόμενη συνολική χρέωση τα 50 ευρώ που είναι δωρεάν και να αρχίσει να χρεώνεται με προμήθεια. Με τον τρόπο αυτό, υπολογίζεται ότι η έκπτωση που παρέχεται στον έμπορο για τη χρήση POS φτάνει μέχρι 50% ανάλογα με την επιχείρηση.
Σημειώνεται ότι από τους εκκαθαριστές, η NBG Pay, η κοινοπραξία της Εθνικής Τράπεζας και της Global Payments, εφαρμόζει προμήθεια 0,50% για συναλλαγές έως 10 ευρώ που πραγματοποιούνται μέσω POS σε ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες. Η προμήθεια αυτή περιλαμβάνει όλα τα κόστη της πληρωμής με κάρτα στο POS, από τη χρέωση της τράπεζας που έχει εκδώσει την κάρτα έως τη χρέωση του σχήματος πληρωμών (Mastercard ή Visa) και τη χρέωση του acquirer NBG Pay που διαχειρίζεται το POS της συναλλαγής.
Όπως έγραφε το insider.gr, το παζλ της μείωσης των χρεώσεων θα απαιτήσει την εξεύρεση λεπτών ισορροπιών ώστε να ωφεληθούν οι έμποροι κατά τις μικροσυναλλαγές, χωρίς να στρεβλωθεί ο ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός, πάντως, λειτουργεί ήδη, δίνοντας τη δυνατότητα στην επιχείρηση να επιλέξει τη χαμηλότερη χρέωση. Παράλληλα, όπως θύμισε, με βίντεο στο Tik Tok, ο υπουργός εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι με τον νόμο να συνδέονται με συστήματα, όπως το IRIS, πληρώνουν εκεί τις πιο χαμηλές προμήθειες και μάλιστα πολύ χαμηλότερες σε σχέση με άλλες μεθόδους».