Μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 931% στα λειτουργικά κέρδη αναμένει η Samsung Electronics το πρώτο τρίμηνο, μετά την ανάκαμψη της αγοράς των ημιαγωγών, βοηθούμενη από την έκρηξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο τεχνολογικός κολοσσός, τα λειτουργικά κέρδη κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου αυξήθηκαν στα 6,6 τρισ. κορεατικά γουόν (4,89 δισ. δολάρια), αυξημένα κατά 931% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν 0,64 τρισεκατομμύρια γουόν. Το guidance για τα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 υπερβαίνει την εκτίμηση της LSEG για 5,24 τρισ γουόν. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει λεπτομερή οικονομική έκθεση στις 30 Απριλίου.
«Προβλέπουμε ότι η Samsung Electronics θα παρουσιάσει σταθερά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 λόγω των αυξήσεων των τιμών των chips μνήμης και των ισχυρών πωλήσεων του S24, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς», δήλωσε ο SK Kim, εκτελεστικός διευθυντής και αναλυτής της Daiwa Securities σε έκθεση της 27ης Μαρτίου.
«Αναμένουμε ότι ο ισχυρός κύκλος ανάκαμψης των chips που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε κέρδη τη χρήση 2024-25», δήλωσε ο Kim. Η Daiwa Securities διατήρησε την αξιολόγηση «buy» στη Samsung Electronics και αύξησε τον στόχο τιμής στα 110.000 γουόν.
Τα έσοδα του πρώτου τριμήνου πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 11,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους στα 71 τρισ. γουόν, ανέφερε η εταιρεία. Οι αναλυτές της LSEG αναμένουν έσοδα 71,8 τρισ. γουόν.
Η Samsung είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο ημιαγωγών μνήμης, τα οποία βρίσκονται σε καταναλωτικές συσκευές όπως smartphone και υπολογιστές. Οι τιμές των chip μνήμης μειώθηκαν δραστικά πέρυσι, λόγω των υπερβολικών αποθεμάτων μετά την πανδημία και της χαμηλής ζήτησης για smartphone και φορητούς υπολογιστές. Τόσο η Samsung όσο και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ DRAM στον κόσμο, SK Hynix, προβλέπουν ότι η αγορά των ημιαγωγών θα συνεχίσει φέτος με ανοδικές τάσεις, αφήνοντας πίσω τις περικοπές στην παραγωγή και τη μειωμένη ζήτηση.