Σε εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων σε επιχειρήσεις, δραστηριότητες και υπηρεσίες από τη λειτουργία των οποίων δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, καλεί με εγκύκλιο προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, το υπουργείο Υγείας, ενόψει του Πάσχα.
Λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών, στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών οργάνων μπαίνουν κατά προτεραιότητα οι παρακάτω κατηγορίες, οι οποίες θα υποβληθούν σε ενδελεχή έλεγχο:
• Επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως υπεραγορές τροφίμων, στις αποθήκες τροφίμων και ποτών όπου αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες α’ υλών λόγω της αυξημένης ζήτησης της περιόδου αυτής, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία, παραγωγικές μονάδες στις οποίες γίνεται επεξεργασία πολλών και σύνθετων προϊόντων με υλικά ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα όπως αβγά, γάλα, βούτυρο κλπ., στα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κλπ.
• Πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα (στο περιβάλλον και στον καταναλωτή) από την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφάγιων ζώων.
• Μονάδες παραγωγής αβγών.
• Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’οίκον ή κατανάλωσης εκτός του καταστήματος).
• Υπαίθριες – λαϊκές αγορές.
• Οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.
• Υπαίθριες αγορές που οργανώνονται προσωρινά λόγω του Πάσχα (street food, τροχήλατα οχήματα κ.λ.π).
Με δεδομένο ότι διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής, προσοχή θα δοθεί επιπρόσθετα στα αλιεύματα, νωπά ή κατεψυγμένα, και ειδικότερα στα οστρακοειδή, μαλακόστρακα, ή κεφαλόποδα, που λόγω της νηστείας προ του Πάσχα καταναλώνονται σε αφθονία και είναι ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα.
Επιπλέον δραστηριότητες
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, άλλες δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρήζουν προσοχής είναι:
• Οι αυτόματοι πωλητές και ειδικά σε όσους γίνεται θερμική επεξεργασία γάλακτος.
• Οι χώροι εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οι εγκαταστάσεις διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κλπ.
• Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων/ποτών και εστίασης εντός λιμένων, αεροδρομίων, υπεραστικών σταθμών λεωφορείων και σταθμών τρένων.
• Oι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λ.π
• Οι χώροι αναψυχής και τα δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κλπ).
• Tα ξενοδοχεία και εν γένει όλα τα τουριστικά καταλύματα.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, οι ανωτέρω υγειονομικοί έλεγχοι σκοπό έχουν τη διασφάλιση ποιότητας του τελικού προϊόντος/υπηρεσίας προς τον καταναλωτή, με απώτερο στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, οι έλεγχοι θα περιλαμβάνουν επίσης:
• Τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά τους, ο ορθός εξοπλισμός τους, η τήρηση κανόνων ορθής πρακτικής κλπ.
• Όλη την αλυσίδα μεταφοράς γευμάτων με οχήματα, η οποία παρουσιάζει αύξηση κατά την εορταστική περίοδο. Ειδικότερα πρέπει να ελέγχεται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης των μεταφερομένων προϊόντων, η υγιεινή του μεταφορικού μέσου κ.λ.π.
Αυστηρότητα στην τήρηση των προβλεπόμενων
Για τη διενέργεια των ελέγχων, τα ελεγκτικά κλιμάκια καλούνται:
• να κάνουν χρήση υποχρεωτικά των Προτυποποιημένων Φύλλων Ελέγχου, σύμφωνα με την ανωτ. (5) σχετ. Υγειονομική Διάταξη και την ανωτ. (7) σχετ. εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας
• να δίνουν μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων
• να επιδεικνύουν πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες-υπευθύνους, πάντοτε στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής της κείμενης υγειονομικής νομοθεσίας.
Τέλος επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.