Άπλετη ρευστότητα φαίνεται πως συνεχίζει να κατακλύζει την καπνοβιομηχανία της Καρέλιας, με τον όμιλο να τη διοχετεύει σε πολλά πεδία αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη.
Από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του 2023, ο εισηγμένος όμιλος διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα αυτών ύψους 211,78 εκατ. ευρώ, με τοποθετήσεις σε εταιρικά, τραπεζικά και κρατικά ομόλογα ύψους 268,284 εκατ. ευρώ, επενδύσεις στην εύλογη αξία ύψους 66,478 εκατ. ευρώ και προθεσμιακές καταθέσεις άνω των τριών μηνών ύψους 150,81 εκατ. ευρώ, φτάνοντας έτσι τα 697,352 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, από τις τοποθετήσεις σε ομόλογα ύψους 268,284 εκατ. ευρώ, μόλις τα 24,398 εκατ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε ομόλογα non investment grade (που δε διαθέτουν δηλαδή επενδυτική βαθμίδα) και σε ομόλογα της εταιρείας «Hellenic Petroleum Finance PLC» (8,563 εκατ. ευρώ - ΕΛΠΕ) που είναι άνευ διαβάθμισης, ενώ κάτι παραπάνω από 122,4 εκατ. ευρώ αφορούν ομόλογα «high grade».
Αξίζει να σημειωθεί πως τα 15,835 εκατ. ευρώ που είναι επενδυμένα σε ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερης της επενδυτικής βαθμίδας αφορούν ομολογιακούς τίτλους των Τιτάν, ΔΕΗ, Mytilineos και Alpha Bank, καθώς και από το Βασίλειο του Μαρόκου.
Ως προς τα 66,478 εκατ. ευρώ που είναι η αξία των επενδυτικών θέσεων, τα 61,733 εκατ. ευρώ αφορούν κατά κύριο λόγο Α/Κ εξωτερικού (ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (κατά συντριπτική πλειοψηφία) 72%, μετοχές 10%, μετρητά 16% και λοιπά στοιχεία 2%) και τα υπόλοιπα 4,731 εκατ. ευρώ αφορούν «dual currency» επενδύσεις (είναι σύνθετα επενδυτικά προϊόντα μεταβλητής νομισματικής ρήτρας).
Στο ζήτημα του outlook, η διοίκηση επισήμανε πως σε επίπεδο κόστους πρώτων υλών, η βασικότερη πρόκληση για το εγγύς διάστημα είναι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών κτήσης καπνών, οι οποίες, λόγω περιορισμένης προσφοράς οφειλόμενης σε αντίξοες για την καπνοκαλλιέργεια καιρικές συνθήκες στις πιο σημαντικές παραγωγικές χώρες (Βραζιλία, Ζιμπάμπουε, κλπ.), αλλά και του περιορισμού εξαγωγών από την Κίνα, δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης, σε αντίθεση με τις τιμές των υπολοίπων υλικών που σταδιακά δείχνουν να αμβλύνονται.
Στην ελληνική αγορά, η πορεία των πωλήσεων κατά τους πρώτους μήνες του 2024 δείχνει να κινείται σε ελαφρά ανοδική τροχιά, τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό, με τις premium οικογένειες σημάτων μας να κερδίζουν μερίδια αγοράς. Παράλληλα, το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει υψηλά στην προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στις πωλήσεις μας στα σημεία ταξιδιωτικής λιανικής, ενώ η πρόσφατη άρση περιορισμών στην αγορά καπνικών προϊόντων από επισκέπτες από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ αναμένεται να έχει πρόσθετο θετικό αντίκτυπο στους όγκους πωλήσεων. Η Καρέλιας αναμένει, όμως, και εντατικοποίηση του ανταγωνισμού από προϊόντα εναλλακτικής παροχής νικοτίνης, ορισμένων εκ των οποίων, τα μερίδια αγοράς έδειξαν, κατά τους προηγούμενους μήνες, ανοδική τάση.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς πωλήσεις, αυτές αναμένεται, εν πολλοίς, να κινηθούν με τους ίδιους ρυθμούς και τάσεις όπως και κατά τη διάρκεια του 2023. Οι όγκοι στην ΕΕ και στις Βαλκανικές χώρες εμφανίζονται, κατά τους πρώτους μήνες του έτους, ανοδικοί, αντισταθμίζοντας, έτσι, τις ελαφρά μειωμένες εργοστασιακές τιμές πώλησης προς τις πλείστες βαλκανικές αγορές μας, απαραίτητες προκειμένου να προστατέψουμε την ανταγωνιστικότητα των σημάτων μας εν μέσω συνεχιζόμενων αυξήσεων στη φορολογία καπνού.
- Διαβάστε επίσης: Αποεπενδύει από την ΕΨΑ η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων - Έπεσαν οι υπογραφές για το 25%
Αντίθετα, ελαφρά πτωτικά δείχνουν να κινούνται, κατά τους πρώτους μήνες, οι πωλήσεις μας στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, ενδεχομένως επηρεασμένες τόσο από το γεγονός ότι το Ραμαζάνι, το 2024, συμπίπτει με το τέλος του πρώτου τριμήνου, όσο και από την εντονότατη διολίσθηση της τουρκικής λίρας κατά 40% περίπου. Σε ότι αφορά τους όγκους στις αγορές της Βορείου Αφρικής, αυτές κινούνται ελαφρά πτωτικά κατά τους πρώτους μήνες για τους ίδιους λόγους (Ραμαζάνι κλπ.). Η επέκταση του πακέτου διάσωσης του ΔΝΤ προς την Αίγυπτο απομακρύνει τις πιθανότητες χρεωκοπίας της χώρας, όμως οι επιπτώσεις από την πρόσφατη μερική απελευθέρωση της ισοτιμίας του τοπικού νομίσματος είναι δύσκολο να εκτιμηθούν στην παρούσα φάση, ενώ η τουριστική κίνηση και κατά συνέπεια τα έσοδά μας από τα καταστήματα ταξιδιωτικής λιανικής της περιοχής, αναμφίβολα θα επηρεαστεί και από τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της Γάζας και της Ερυθράς Θάλασσας.
Μέρισμα «μαμούθ»... αλλά για λίγους
Παράλληλα, η διοίκηση της Καρέλιας θα προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 12,4 ευρώ ανά μετοχή (34,224 εκατ. ευρώ), έναντι των 11,80 ευρώ που είχε διανέμει για τη χρήση του 2022, κάτι που συνεπάγεται πως θα διανείμει το 39,42% της καθαρής της κερδοφορίας ύψους 86,8 εκατ. ευρώ. Κύριοι ωφελημένοι είναι οι βασικοί μέτοχοι Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας που κατέχουν ποσοστό 22,0085% και 21,1990% αντίστοιχα, λαμβάνοντας έτσι 7,532 εκατ. ευρώ και 7,255 εκατ. ευρώ περίπου. Παράλληλα, το ίδρυμα Καρέλια κατέχει ποσοστό 7,1497% και θα λάβει 2,447 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόεδρος της εταιρείας Βικτώρια Καρέλια, κατέχει 1.161 μετοχές (7,1497%) και θα λάβει 19.852 ευρώ.
Από την άλλη, η Ιωάννα Καρέλια (31,9641%) και η μητέρα της Ασημίνα Σπυροπούλου (13,4218%), που βρίσκονται σε ρήξη με τη διοίκηση, θα λάβουν από μερίσματα 15,53 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, μένει να φανεί πως θα κινηθεί η εισηγμένη ως προς το κρίσιμο ζήτημα της διασποράς, καθώς το free float βρίσκεται μόλις στο 5,5153%, με τους βασικούς μετόχους να ελέγχουν το 94,4847% και την κεφαλαιοποίηση που διαμορφώνεται πέριξ των 938,4 εκατ. ευρώ. Είτε η εισηγμένη θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που φέρνει ο νέος κανονισμός, προχωρώντας σε μια σειρά από placements, είτε θα της επιβληθούν μια σειρά από μέτρα.
Τα νέα όρια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος θα είναι στο 25% για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ και 15% για εταιρείες με υψηλότερη. Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, η επαρκής διασπορά θα ελέγχεται δύο φορές το χρόνο, σε εξαμηνιαία βάση (δηλαδή κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο) και σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς θα δίνεται μια περίοδος χάριτος και αποκατάστασης του ζητήματος που θα φτάνει τους 6+6 μήνες.
Η μη τήρηση του μέτρου, σε συνεχή βάση από τις εισηγμένες θα τις οδηγεί αρχικώς στο καθεστώς υπαγωγής στην κατηγορία επιτήρησης, ενώ και εκεί περιορίζεται ο σημαντικά ο χρόνος παραμονής στα δύο έτη. Παράλληλα, πιο αυστηρός γίνεται ο κανονισμός και ως προς τον χρόνο παραμονής μιας μετοχής σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, καθώς πλέον θα φτάνει στο ένα έτος.
Το Χρηματιστήριο θα μπορεί να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση μιας μετοχής, και στις εξής περιπτώσεις:
- όταν οι μετοχές παραμένουν στην κατηγορία επιτήρησης για πάνω από δύο έτη,
- όταν η διασπορά μιας μετοχής παραμείνει σε επίπεδα χαμηλότερα του 10%, μετά την παρέλευση των προθεσμιών που θέτει ο κανονισμός (6+6 μήνες)
- όταν η εταιρεία δεν ανταποκριθεί σε ερώτημα του Χρηματιστηρίου εντός της ορισθείσας προθεσμίας ή όταν το Χρηματιστήριο κρίνει ότι η σχετική απάντηση δεν είναι πλήρης, επαρκής ή τεκμηριωμένη.
Εφόσον λοιπόν ο κανονισμός που θα διέπει την αγορά ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2025, τότε όπως όλα δείχνουν, μπορεί να υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής (6+6 μήνες για αρχή, που μπορεί να φτάσει μέχρι τις αρχές του 2028 υπό την επιβολή ποινών) για μια μερίδα εισηγμένων που επιμένουν να κρατούν έρμαιες τις μετοχές τους σε ένα πολύ περιορισμένο μετοχολόγιο και σε ένα καθεστώς μόνιμης αδράνειας.