Moderna: Βουτιά εσόδων στα 167 εκατ. δολάρια από σχεδόν 2 δισ. το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moderna: Βουτιά εσόδων στα 167 εκατ. δολάρια από σχεδόν 2 δισ. το 2023
Ζημιές μικρότερες από το αναμενόμενο ανακοίνωσε την Πέμπτη η Moderna για το πρώτο τρίμηνο του 2024

Σημαντική απώλεια εσόδων και ζημιές μικρότερες από το αναμενόμενο ανακοίνωσε την Πέμπτη η Moderna για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, οι προσπάθειες της εταιρείας για μείωση του κόστους «απέφεραν καρπούς» και οι πωλήσεις του εμβολίου Covid, του μοναδικού εμπορικά διαθέσιμου προϊόντος της, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Τα αποτελέσματα έρχονται στην περίοδο που η εταιρεία βιοτεχνολογίας ετοιμάζεται να λανσάρει το νέο της προϊόν, το οποίο έχει ανάγκη για να παραμείνει βιώσιμη καθώς η ζήτηση για το εμβόλιο του Covid έχει περιοριστεί. Η Moderna αναμένει στις 12 Μαΐου την έγκριση από τις ΗΠΑ για την κυκλοφορία του εμβολίου της κατά του αναπνευστικού ιού. Εφόσον εγκριθεί, το εμβόλιο θα τεθεί σε κυκλοφορία στο τρίτο τρίμηνο του 2024.

Τα έσοδα της ανήλθαν στα 167 εκατ. δολάρια έναντι των εκτιμήσεων της LSEG για 97,5 εκατ. με τα έσοδα της από το εμβόλιο του Covid να εμφανίζονται μειωμένα κατά 90% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, οπότε είχε αναφέρει έσοδα ύψους 1,86 δισ. δολαρίων. Περίπου 100 εκατ. δολάρια προήλθαν από τις ΗΠΑ, ενώ 67 εκατ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές και κυρίως τη Λατινική Αμερική, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Jamey Mock, σε συνέντευξη του στο CNBC.

Η Moderna εμφάνισε ζημίες ύψους 1,18 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με καθαρά κέρδη 79 εκατ. δολαρίων ή 19 σεντς ανά μετοχή που είχε αναφέρει την περσινή περίοδο. Σχετικά με τη μείωση των εσόδων η εταιρεία ανέφερε ότι οφείλεται εν μέρει από την αναμενόμενη μετάβαση σε μία εποχικότητα του εμβολίου για τον Covid, όπου οι πολίτες κάνουν τα εμβόλια τους φθινόπωρο και χειμώνα.

Η εταιρεία επανέλαβε το guidance της για το 2024 σε περίπου 4 δισ. έχοντας συμπεριλάβει και τα έσοδα που αναμένει από το καινούργιο της εμβόλιο. Συγκεκριμένα, η Moderna αναμένει ότι 300 εκατ. από αυτά θα προκύψουν στο πρώτο 6μηνο του έτους καθώς η εποχή για τα εμβόλια αναπνευστικών ιών είναι συνήθως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το κόστος των πωλήσεων ανήλθε στα 96 εκατ. με 88% μείωση σχετικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Όσον αφορά τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 6% σε 1,1 δισ. δολάρια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Επιπλέον, τα έξοδα πώλησης, τα γενικά και διοικητικά έξοδα για την περίοδο μειώθηκαν κατά 10% στα 274 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider