Δ. Νομικός: Μια ανάσα από τα 60 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών – Τα επόμενα σχέδια

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δ. Νομικός: Μια ανάσα από τα 60 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών – Τα επόμενα σχέδια
Πού επικεντρώνεται για την ανάπτυξή της μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης στον κλάδο μεταποίησης προϊόντων βιομηχανικής ντομάτας. Η άνοδος του τζίρου και η ενίσχυση της κερδοφορίας για μια εταιρεία που έχει συμπληρώσει έναν και πλέον αιώνα επιχειρηματικής διαδρομής.

Σε αναπτυξιακή τροχιά κινείται και εφέτος η εταιρεία Δ. Νομικός που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρώπης στον κλάδο μεταποίησης προϊόντων βιομηχανικής τομάτας, έχοντας δε συμπληρώσει έναν και πλέον αιώνα επιχειρηματικής διαδρομής.

Για το 2024 η διοίκηση της εταιρείας ποντάρει στην περαιτέρω πρόοδό της, ενώ χαράσσει με αισιοδοξία την επόμενη μέρα. Βασική της στόχευση είναι η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων τομάτας σε συσκευασίες για βιομηχανικούς πελάτες ή μαζική εστίαση, ενώ παράλληλα συσκευάζει καταναλωτικά προϊόντα τομάτας για τη λιανική.

Μια ανάσα από τα 60 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν πρόσφατα στο ΓΕΜΗ, στη χρήση 2023 (από 1ης Ιουλίου 2022 έως 30 Ιουνίου 2023), ο κύκλος εργασιών έφτασε μια ανάσα από τα 60 εκατ. ευρώ και δη στα 59,95 εκατ. ευρώ, έναντι κύκλου εργασιών ύψους 29,74 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στο ποσό των 8,7 εκατ. ευρώ έναντι μικτών κερδών ύψους 2,4 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4,9 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,9 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών ύψους 0,4 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Να σημειωθεί ωστόσο εδώ ότι η αμέσως προηγούμενη χρήση είναι εξάμηνη (από 1ης Ιανουαρίου 2022 έως 30 Ιουνίου 2022), καθώς η εταιρεία προχώρησε σε επαναπροσδιορισμό της οικονομικής χρήσης.

Το ταξίδι ξεκινά από Φθιώτιδα, Βοιωτία, Λάρισα και φτάνει στο εξωτερικό

Η εταιρεία Δ. Νομικός έχει σημαντικό εξαγωγικό αποτύπωμα, ενώ στόχος της είναι να αυξήσει έτι περαιτέρω τα μερίδιά της στις διεθνείς αγορές.

Σήμερα διαθέτει τρία εργοστάσια, τα οποία επεξεργάζονται περισσότερους από 350.000 τόνους φρέσκων προϊόντων σε ετήσια βάση. Οι μονάδες βρίσκονται σε Δομοκό Φθιώτιδας, Αλίαρτο Βοιωτίας και Φάρσαλα Λάρισας, ενώ παράλληλα η εταιρεία διαθέτει και έναν αποθηκευτικό χώρο στον Πύργο Αλιάρτου Βοιωτίας.

Μια επιχειρηματική διαδρομή 109 ετών

Η εταιρεία της οικογένειας Νομικού ξεκίνησε πριν από 109 χρόνια. Ήταν το μακρινό 1915 όταν ο Δημήτρης Νομικός ίδρυσε την πρώτη οργανωμένη μονάδα επεξεργασίας ντομάτας στον Μονόλιθο της Σαντορίνης.

Αρκετά χρόνια αργότερα και δη το 1945, ο Γιώργος Νομικός, γιος του Δημήτρη, ίδρυσε το δεύτερο εργοστάσιο στη Σαντορίνη στην περιοχή της Βλυχάδας.

Ακολούθησε τα επόμενα χρόνια η στροφή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το 1970 ιδρύθηκε το εργοστάσιο στην Αλίαρτο και το 1982 η μονάδα στο Δομοκό, ενώ πολύ αργότερα και δη το 2017 ιδρύθηκε το εργοστάσιο στα Φάρσαλα. Το 2014 δε το εργοστάσιο στη Βλυχάδα στη Σαντορίνη μετατράπηκε σε Μουσείο Βιομηχανικής Ντομάτας.

Σήμερα στη διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται η τρίτη γενιά της οικογένειας Νομικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Carrefour: Όλο το πλάνο ανάπτυξης σε Ελλάδα και βαλκανικές χώρες

Coca-Cola HBC: Διατηρεί τις προβλέψεις για το 2024 και τις… ανατιμήσεις - Πού ποντάρει για την ανάπτυξή της

Αποεπένδυση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων από την ΕΨΑ - Τι φέρνει η επόμενη μέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider