Σε διαβούλευση εκ νέου οι τιμές χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε διαβούλευση εκ νέου οι τιμές χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες
Νέα πρόταση από τον ΟΤΕ για εκπτώσεις όγκου στις τιμές χονδρικής.

Σε αναθεώρηση της πρότασής του για τις εκπτώσεις όγκου σε επίπεδο χονδρικής μίσθωσης των γραμμών FTTH (Fiber to the Home) προχώρησε ο ΟΤΕ, προβλέποντας ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας στο σπίτι, εφόσον υπάρχουν δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων.

Η νέα πρόταση του Οργανισμού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έως και την Τετάρτη 12/6/2024 και ώρα 15:00 με στόχο μετά το πέρας της προθεσμίας, να πάρει το «πράσινο φως» από την EETT και να υιοθετηθεί από την αγορά.

Η νέα πρόταση του ΟΤΕ, η οποία έλαβε υπόψιν τα σχόλια της αγοράς, αποτελεί μια απλοποιημένη εκδοχή της παλαιότερης πρότασης που είχε κατατεθεί στα τέλη του 2023, περιλαμβάνοντας ωστόσο δύο βασικές διαφορές.

Οι βασικές διαφορές

Αρχικά δεν προβλέπει exit πέναλτι αν κάποιος από τους παρόχους δεν πιάσει τον στόχο, γεγονός που αποτέλεσε βασική αντίρρηση άλλων παρόχων στην προηγούμενη δημόσια διαβούλευση.

Επιπλέον θέτει κοινούς στόχους για όλους τους παρόχους κι όχι στόχους ανάλογους με την πελατειακή βάση του καθενός. Σημειωτέον ότι στην προηγούμενη πρόταση όποιος πάροχος είχε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς είχε και υψηλότερους στόχους.

Κατά τα λοιπά, όπως προκύπτει από τη δημόσια διαβούλευση, η εκπτωτική πολιτική φορά τα έτη 2024 -2028 με τον ΟΤΕ να διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει νέα εκπτωτική πολιτική κατόπιν έγκρισης της ΕΕΤΤ εντός του συγκεκριμένου διαστήματος, εφόσον απαιτείται.

Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη πρόταση όριζε ότι η διάρκεια της συμφωνίας ήταν τα 5 έτη και μόνο εντός του τελευταίου έτους τα μέρη θα είχαν την δυνατότητα εκ νέου διαπραγμάτευσης. Σε περίπτωση που τότε δεν υπήρχε συμφωνία, μπορούσε να παραταθεί η ισχύς της αρχικής συμφωνίας έως 2 έτη με τους ίδιους όρους και με τον στόχο ενεργών συνδέσεων που θα ισχύει ήδη για το τελευταίο έτος.

Πλέον, η νέα πρόταση προβλέπει ότι σε περίπτωση ενδιάμεσης αναθεώρησης των όρων και σε περίπτωση που o πάροχος μισθωτής δεν επιθυμεί τη νέα εκπτωτική πολιτική, δύναται να παραταθεί η ισχύς της παρούσας έως 2 έτη με τους ίδιους όρους και την κλίμακα αριθμού συνδέσεων που ισχύει για το τελευταίο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση ο πάροχος θα τιμολογείται με βάση τον τιμοκατάλογο υπηρεσιών VPU FTTH που θα ισχύει εκείνη την χρονική περίοδο.

Το πλάνο ανάπτυξης των γραμμών FTTH

Σημειωτέον ότι η νέα πρόταση ορίζει συγκεκριμένη εκπτωτική πολιτική κατ' έτος ενόσω αυξάνουν και οι γραμμές FTTH του Οργανισμού, προδιαγράφοντας με τον τρόπο αυτό ευκρινώς και το χρονοδιάγραμμα του ΟΤΕ για την ανάπτυξη του FTTH.

Βάσει αυτού προβλέπεται ότι από τα 1,33 εκατ. συνδρομητές στους οποίους ήταν εμπορικά διαθέσιμες οι υπηρεσίες FTTH στο τέλος του 2023, οι εμπορικά διαθέσιμες υπηρεσίες το 2024 θα φτάσουν τα 1,68 εκατ. συνδρομητές. Το 2025 δε, θα διατίθενται περί τα 2 εκατ. γραμμές FTTH ενώ 2,22 εκατ. εμπορικά διαθέσιμες γραμμές προβλέπεται να υπάρχουν το 2026. Στο τέλος του 2027 οι υπηρεσίες FTTH του ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα είναι εμπορικά διαθέσιμες σε 2,47 εκατομμύρια συνδρομητές.

Όσο για τις χρεώσεις χονδρικής μειώνεται η χρέωση ανάλογα με την βαθμίδα, με ακριβότερη την βαθμίδα 1 και φθηνότερη τη βαθμίδα 4 κάθε έτους. Κατά τη διάρκεια των ετών οι χρεώσεις παρουσιάζουν αυξομειώσεις ενώ τα εφάπαξ τέλη αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Οι μειώσεις τιμών

Στόχος, της νέας πρότασης, όπως έχει επισημάνει ο ΟΤΕ, είναι «να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να απολαμβάνουν την εμπειρία συνδεσιμότητας και τις υπερ-υψηλές ταχύτητες που προσφέρει η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι», με καλύτερη ενδεχομένως τιμή. Άλλωστε ο Οργανισμός έχει προχωρήσει στο πρόσφατο παρελθόν και σε άλλες κινήσεις για τη μείωση των τιμών στις τηλεπικοινωνίες και στη λιανική τόσο στην περίπτωση της σταθερής όσο και στης κινητής.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2019, η πραγματική μέση τιμή, προ φόρων, για τα δεδομένα κινητής έχει μειωθεί κατά 85%, από 1,6 ευρώ/GB σε 0,3 ευρώ/GB., ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 50% στα δημοφιλή προγράμματα κινητής με πάγιο, καθώς και στην καρτοκινητή.

Αντίστοιχα στη σταθερή και σύμφωνα πάντα με τον ΟΤΕ, οι τιμές στα δημοφιλέστερα προγράμματα (ταχύτητες 50 Mbps και 100Mbps) έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου. Σημειώνεται ότι η τιμή ανά Mbps μειώθηκε κατά 26%, έπειτα από την πρωτοβουλία του Ομίλου ΟΤΕ να αναβαθμίσει δωρεάν τις ταχύτητες των συνδρομητών που δεν είχαν ακόμα πρόσβαση σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 ένας πελάτης COSMOTE μπορούσε να απολαμβάνει ταχύτητες 500Mbps, μέσω FTTH, σε χαμηλότερη τιμή από εκείνη για ταχύτητες 100Mbps το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατάργηση τελών σε σταθερή, κινητή και συνδρομητική τηλεόραση ζητούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι

Παπαστεργίου: Αναμένουμε μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες - Επενδύσεις 4 δισ. από τις εταιρείες για οπτικές ίνες τα επόμενα έτη

Έρχονται νέα δεδομένα και νέοι παίκτες στις τηλεπικοινωνίες 

gazzetta
gazzetta reader insider insider