Στην κορυφή της αγοράς αναψυκτικών ποντάρει η «νέα» ΕΨΑ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην κορυφή της αγοράς αναψυκτικών ποντάρει η «νέα» ΕΨΑ
Οι στόχοι της νέας εποχής για μια ιστορική εταιρεία αναψυκτικών που συμπληρώνει 100 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής. Πώς ξεδιπλώνεται η νέα στρατηγική υπό την καθοδήγηση του SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη. Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης και η επόμενη μέρα με στόχο την κατάκτηση ηγετικών μεριδίων αγοράς στον κλάδο. 

Ψηλά θέτει τον πήχη της ανάπτυξής της για το μέλλον η θεσσαλική εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ, διεκδικώντας περίοπτη θέση στην αγορά αναψυκτικών τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων και με την «καθοδήγηση» του βασικού μετόχου, του fund SMERemediumCap, συμφερόντων του Νίκου Καραμούζη.

Συμπληρώνοντας εφέτος 100 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής, η ΕΨΑ είναι σε θέση να προσφέρει μια πανελλαδική σειρά παραδοσιακών και καινοτόμων αναψυκτικών κι ενώ μέχρι χθες ήταν μια παραδοσιακή τοπική μάρκα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, γνωστή για τις ποιοτικές λεμονάδες και πορτοκαλάδες της.

Όπως αποκάλυψε χθες στους δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της βολιώτικης εταιρείας, Τάκης Πέρκιζας, βασικός πλέον στόχος της ΕΨΑ για το μέλλον είναι η εδραίωσή της ως μια ηγετική ελληνική εταιρεία στην κατηγορία των αναψυκτικών.

Το πενταετές πλάνο και οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και με αφετηρία το 2023, η διοίκηση της εταιρείας υλοποιεί ένα πενταετές επενδυτικό πλάνο το οποίο στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. Αυτοί αφορούν στην καλύτερη απόδοση σε επίπεδο παραγωγής και αλυσίδας τροφοδοσίας, μέσω επενδύσεων στις γραμμές παραγωγής, νέων συστημάτων, νέας αποθήκης και νέων συνεργασιών τροφοδοσίας, στην αναγέννηση του brand ΕΨΑ μέσω νέων συσκευασιών και νέων γεύσεων των προϊόντων, στην πανελλαδική επέκταση και αναβάθμιση της παρουσίας της εταιρείας στα σημεία πώλησης, με περισσότερες από 30 σημαντικές νέες συνεργασίες χονδρεμπορίου και οργανωμένου λιανεμπορίου πανελλαδικά, στην περαιτέρω ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας, όπου διαθέτει ήδη παρουσία σε 35 χώρες του πλανήτη και τέλος, στην εκπαίδευση στο ανθρώπινο δυναμικό και στα συστήματα, μέσω εκπαιδεύσεων, νέων προσλήψεων και αναβάθμισης όλων των διαδικασιών.

Μόνο εφέτος, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου υλοποίησης του πενταετούς επενδυτικού πλάνου, έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Αγριά του Βόλου, ενώ σύμφωνα με τον κ. Πέρκιζα «στόχος μας είναι να έχουμε κέρδη πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας στο τέλος της πενταετίας».

Η ΕΨΑ προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο κατά 31%. Για το 2024, ο στόχος για τις πωλήσεις τοποθετείται στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ για το τέλος της πενταετίας ο πήχης ανεβαίνει στα 30 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί δε εδώ ότι οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 15% επί του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ η παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου ανέρχεται σήμερα από 15 έως 20 χιλ. μπουκάλια την ώρα.

«Παίρνουμε ένα κόσμημα που βρίσκεται 100 χρόνια στην αγορά και το πάμε ακόμη πιο μπροστά ώστε να λάμψει ακόμη περισσότερο. Η νέα ΕΨΑ είναι εδώ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πέρκιζας που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στόχος η παρουσία σε όλη τη χώρα

«Θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε το μέγεθος της εταιρείας και επιθυμούμε η ΕΨΑ να πάει παντού. Να βρεθεί σε όλη την Ελλάδα με ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων», σημείωσε. «Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την εταιρεία και με απόλυτο σεβασμό στον ανταγωνισμό, να την φτάσουμε στην κορυφή», έσπευσε μάλιστα να προσθέσει.

«Η ΕΨΑ είχε, έχει και θα έχει μεγάλη ανάπτυξη», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του SMERemediumCap, Νίκος Καραμούζης, εξηγώντας πως τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρείας, ώστε εκείνη, μέσω της ανάπτυξης νέων προϊόντων και τον σεβασμό απέναντι στους πελάτες, να καταφέρει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά.

Η επένδυση του SMERC

«Μας άρεσε η ιστορία της ΕΨΑ και για αυτό επενδύσαμε. Εκτιμήσαμε την ποιότητα των προϊόντων, καθώς και τη μεγάλη αποδοχή που έχουν», σημείωσε δε ο κ. Καραμούζης.

Η επένδυση του fund SMERemediumCAP του Νίκου Καραμούζη στη βολιώτικη ΕΨΑ ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2023, μέσω κοινής εταιρείας που σύστησε με τα αδέλφια Τσαούτου.

H επένδυση του fund του κ. Καραμούζη πραγματοποιήθηκε μέσω της εταιρείας Αγριά Εμπορική, η οποία συστάθηκε με έδρα στον Βόλο και μετοχικό κεφάλαιο ύψους 5,213 εκατ. ευρώ, το οποίο τότε επιμεριζόταν ως εξής: Με ποσοστό 65,22% το SMERemediumCAP, με 14,15% έκαστος οι Μιχάλης Τσαούτος και Παναγιώτα Τσαούτου, καθώς και η Ήβη-Αναστασία Μοσκαχλαΐδη με ποσοστό 6,48%.

Οι συνέργειες στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού

Να σημειωθεί μάλιστα εδώ ότι η επένδυση του κ. Καραμούζη στην ΕΨΑ ανοίγει τον δρόμο και για την ανάπτυξη συνεργειών με άλλες εταιρείες σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο, όπως είναι εκείνος της εμφιάλωσης νερού.

Στα τέλη του 2023 συστάθηκε η εταιρεία holding με την επωνυμία Water Invest, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 12,38 εκατ. ευρώ και μετόχους το fund SMERC του Νίκου Καραμούζη, καθώς και την EOS Hellenic Renaissance Fund που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη. Στο σχήμα συμμετέχει και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, καθώς στο πρώτο τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Water Invest συμμετέχει η Μαρία Γεώργαλου, αντιπρόεδρος του ομίλου Bespoke SGA Holdings, ήτοι του νέου επιχειρηματικού «τέκνου» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που συστάθηκε τον Μάρτιο του 2022, με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ και με στόχο τη δημιουργία ενός νέου ομίλου τροφίμων. Η Water Invest, λοιπόν, προχώρησε στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας εμφιάλωσης Σ. Μεντεκίδης ΑΕ, γνωστής για τα εμφιαλωμένα νερά Διός και Σέλι.

«Υπάρχει ενδεχόμενο για πιθανές συνέργειες στον κλάδο του νερού, είναι κάτι που θα εξετάσει το SMERC», ανέφερε χθες ο κ. Πέρκιζας, προσθέτοντας πως «μιλάμε αυτόνομα για την ΕΨΑ, αλλά αν έρθουν συνέργειες, τότε θα πάμε ακόμη πιο ψηλά». «Μπορούν να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ της ΕΨΑ και των νερών Διός και Σέλι, σε όρους προμήθειας πρώτων υλών», παραδέχθηκε με τη σειρά του και ο κ. Καραμούζης.

«Όλα ανοιχτά για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρύτερου ομίλου»

Υπενθυμίζεται δε ότι τον Φεβρουάριο του 2022 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και το EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη, ανακοίνωσαν την από κοινού τους συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικοί Χυμοί ΑΒΕΕ. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στα τέλη Αυγούστου του 2022 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 100% των μετοχών της Ελληνικοί Χυμοί στη νεοϊδρυθείσα Juice Invest A.E. Μέτοχοι της Juice Invest A.E. είναι η Bespoke SGA Holdings του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και το EOS Capital Partners.

Ερωτηθείς λοιπόν για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου μεγαλύτερου εταιρικού σχήματος που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις συνέργειες μεταξύ των κλάδων νερού, αναψυκτικών και χυμών ο κ. Καραμούζης απάντησε χαρακτηριστικά «Η ΕΨΑ τώρα προχωρά αυτόνομα. Όμως το τι θα γίνει σε πέντε χρόνια δεν το γνωρίζω. Η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων είναι η τάση του μέλλοντος και αυτό δεν γυρίζει πίσω. Όλα είναι ανοιχτά…».

Να σημειωθεί, τέλος, εδώ ότι τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε η αποεπένδυση από την ΕΨΑ της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκουν τα φυσικά μεταλλικά αναψυκτικά Βίκος. Η αποεπένδυση έγινε μέσω της πώλησης του ποσοστού 25% που κατείχε στην ΕΨΑ η οικογένεια Σεπετά της Ηπειρώτικης Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων στην εταιρεία Αγριά Εμπορική ΑΕ. Αυτή ήταν άλλωστε μια επένδυση «παθητική» από την οποία δεν προέκυψαν συνέργειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπάνες» από την 1η Ιουλίου σε επαγγελματίες χωρίς IRIS - Μόνο 1 στους 3 έχει εγγραφεί στην υπηρεσία

Αποεπένδυση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων από την ΕΨΑ - Τι φέρνει η επόμενη μέρα

Φουντώνει η μάχη στην αγορά εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών - Οι βασικοί πρωταγωνιστές

gazzetta
gazzetta reader insider insider