Η Μόσχα «πάγωσε» assets των Deutsche Bank, Commerzbank και UniCredit

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μόσχα «πάγωσε» assets των Deutsche Bank, Commerzbank και UniCredit
Στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 463 εκατ. ευρώ που ανήκουν στην ιταλική UniCredit, την ευρωπαϊκή τράπεζα με τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, προχώρησε δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη.

Ρωσικό δικαστήριο δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία των γερμανικών Deutsche Bank, Commerzbank και της ιταλικής UniCredit στο πλαίσιο αγωγών συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ που υποβλήθηκαν από θυγατρική της Gazprom. Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το Bloomberg το Διαιτητικό Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης και του Λένινγκραντ «πάγωσε» assets της UniCredit με έδρα τη Μόσχα στο πλαίσιο αγωγής της RusKhimAlians (θυγατρικής της Gazprom). Επιπλέον το Δικαστήριο δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία στα οποία περιλαμβάνονται ακίνητα και μετρητά σε τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων δύο συνδεόμενων εταιρειών με έδρα τη Ρωσία.

Το δικαστήριο πάγωσε επίσης τίτλους ιδιοκτησίας της Deutsche Bank στη Ρωσία, καθώς και ακίνητα και κεφάλαια σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τα έγγραφα. «Η UniCredit ενημερώθηκε για την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση της RusKhimAlyans κατά της UniCredit στην οποία έχει ενταχθεί και η AO UC Bank», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Μόνο περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με την υπόθεση εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του προσωρινού μέτρου και όχι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων. Τις υπόλοιπες λεπτομέρειες εξετάζουμε αυτή τη στιγμή λεπτομερώς» προστίθεται. Από την πλευρά της η Deutsche Bank τονίζει ότι θα «αξιολογήσει τον άμεσο λειτουργικό αντίκτυπο στη Ρωσία» και θεωρεί ότι είναι «πλήρως προστατευμένη» από τις αξιώσεις αποζημίωσης.

Όπως σημειώνει το Bloomberg η τράπεζα στα ετήσια αποτελέσματά της είχε συμπεριλάβει «μια πρόβλεψη ύψους περίπου 260 εκατομμυρίων ευρώ για συμφωνίες αποζημίωσης». Η κοινή αγωγή του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου και της μικρότερης παραγωγού Rusgazdobycha εγείρει νομικές αξιώσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων κατά ευρωπαϊκών τραπεζών που υποστήριξαν έργο φυσικού αερίου στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Όσον αφορά την Commerzbank, το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων συνολικού ύψους 93,7 εκατ. ευρώ, καθώς και τίτλων και του κτιρίου της τράπεζας στο κέντρο της Μόσχας.

Η UniCredit με έδρα το Μιλάνο, η οποία δραστηριοποιείται στη Ρωσία μέσω μιας θυγατρικής με περίπου 3.100 υπαλλήλους και περισσότερα από 50 υποκαταστήματα, έχει ανακοινώσει ότι έχει διαθέσει περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ έναντι αθετήσεων πληρωμών στη Ρωσία από το 2022 και έχει περικόψει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο κατά τα δύο τρίτα. Ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel δήλωσε τον Μάιο ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί στη χώρα και ότι συμμορφώνεται με τις κυρώσεις, καθώς επίσης ότι θα είναι δύσκολη μια ενδεχόμενη έξοδος από τη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Tι οδήγησε τον Dow Jones σε ρεκόρ όλων των εποχών - Γιατί θα συνεχιστεί το ράλι

Harbor Lab: Ψήφος εμπιστοσύνης 16 εκατ. δολαρίων από ευρωπαϊκό fund στην ελληνική startup

Trastor: Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για απόκτηση νέων ακινήτων – Τα γραφεία, η επέκταση σε ξενοδοχεία και Κύπρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider