Η κατάρριψη σημαντικών ορόσημων στην Wall Street, όπως το ιστορικό φράγμα των 40.000 μονάδων από τον Dow Jones την Παρασκευή, αποτελεί έναν ωραίο τίτλο για άρθρα, αλλά οι ειδικοί της αγοράς δεν πείθονται από πομπώδη δημοσιεύματα. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία, είναι τι στηρίζει την αγορά: δηλαδή, εάν οι επιχειρήσεις καταγράφουν βιώσιμα κέρδη, πώς κινείται η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και ποιο είναι το μελλοντικό τοπίο για την οικονομική υγεία και την αγορά εργασίας.
Ευτυχώς για την αγορά, οι περισσότερες από αυτές τις μεταβλητές φαίνονται αρκετά θετικές αυτές τις μέρες και βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό πίσω από την τελευταία κίνηση του Dow Jones που σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό. «Οι σαράντα χιλιάδες είναι ένα μεγάλο ορόσημο, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των 39.999 μονάδων και 40.000», εκτιμά ο Ράιαν Ντέτρικ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Carson Group. «Παρόλα αυτά, αυτή είναι μια μεγάλη υπενθύμιση του πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι μιλούσαν για ύφεση και bear market όλο το περασμένο έτος. Τώρα επιστρέφουμε ξανά σε νέα υψηλά» πρόσθεσε.
Πράγματι, σχεδόν όλη η Wall Street ήταν πεπεισμένη ότι μια επικείμενη ύφεση θα πιέσει περαιτέρω τις μετοχές, κάτι που δεν συνέβη ποτέ, παρά τα μεικτά εταιρικά κέρδη και άλλους αντίθετους ανέμους. Ταυτόχρονα, η δημοσιονομική βοήθεια από το Κογκρέσο συνέβαλε στην αντιστάθμιση των υψηλότερων επιτοκίων, ενώ η έκρηξη στον τομέα της τεχνολογίας χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη έδωσε πνοή στα «φτερά» της αγοράς.
Αυτοί οι παράγοντες αντιστάθμισαν την ανησυχία σχετικά με το πού οδηγεί η Fed με τη νομισματική πολιτική εν μέσω πληθωρισμού που έχει αποδειχθεί εκπληκτικά κολλώδης. «Οι επενδυτές πλέον βαρέθηκαν να φοβούνται όλες αυτές τις απαισιόδοξες σκέψεις που κυκλοφορούσαν το 2022 και το 2023», υπογραμμίζει ο βετεράνος επενδυτής Εντ Γαρντένι, επικεφαλής της Yardeni Research. «Η αγορά άρχισε να προεξοφλεί το σενάριο της δεκαετίας του '20, με οδηγούς την παραγωγικότητα και την ΑΙ» συμπλήρωσε,
Ο Dow των 30 μετοχών, αν και στο φίνις άγγιξε το ρεκόρ όλων των εποχών την Παρασκευή, ενισχύεται συνολικά σχεδόν 6% το 2024, ενώ η ετήσια άνοδός του συγκριτικά με το πέρυσι ξεπερνά το 19%. Ωστόσο, υποαποδίδει σημαντικά σε σχέση με τους έτερους χρηματιστηριακούς δείκτες, με τον S&P 500 να σημειώνει άλμα 11% το 2024 και 27% από το 2023, ενώ ο Nasdaq επιδίδεται σε ράλι 11% και 33%, αντίστοιχα.
Αυτή η σύγκριση αφαιρεί ένα μέρος της λάμψης από το επίτευγμα του Dow, ενώ οι νεότεροι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στα κέρδη των μετοχών "Magnificent Seven" και κατ' επέκτασιν τον Nasdaq, ο οποίος ηγείται της φρενίτιδας με την ΑΙ, όπως εκτιμά η Λιζ Αν Σόντερς, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Charles Schwab.
Παράλληλα, επισημαίνει πως μεγάλο βαθμό θα διαδραματίσει το συναίσθημα των επενδυτών, καθώς πάνω από το ένα τρίτο των traders είναι «ουδέτεροι» έναντι των μετοχών με ανοδική προοπτική. Ταυτόχρονα, και τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα όφελος για τις αγορές, ιδιαίτερα εάν οδηγεί σε συνθήκες sell off.
Παρά τους φόβους που τροφοδότησε η γερακίσια στάση της Fed, όταν οι επενδυτές αισθάνθηκαν πιο άνετα με την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, μαζί με τα σταθερά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη και τα ισχυρά κέρδη μεγάλων παικτών, ουσιαστικά ηρέμησα, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για το πιο πρόσφατο ράλι.