Νέες επενδύσεις που ενισχύουν την δυναμική της στην εγχώρια αγορά αλλά και την θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη συνδεσιμότητας, δρομολογεί η ιταλική Sparkle, ο μεγαλύτερος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως.
Η εταιρεία που εγκατέστησε το πρώτο data center της στην Ελλάδα, το μακρινό 2001, εν μέσω πανδημίας το 2021 έθεσε σε λειτουργία το Metamorfosis II, το πρώτο «πράσινο» data center στην Ελλάδα και πρόσφατα ολοκλήρωσε την πόντιση του καλωδίου Blue Med στη Μεσόγειο προσαιγιαλώνοντάς το στα Χανιά, αναμένεται να ξεκινήσει λίαν συντόμως την πόντιση του ενός ακόμα υποθαλάσσιου καλωδίου, ονόματι Green Med.
Νέο υποβρύχιο καλώδιο και νέο data center στα Χανιά
Πρόκειται για ένα καινούργιο υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα που θα συνδέει την Ιταλία με τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω Ελλάδας. Συγκεκριμένα το GreenMed θα δημιουργήσει έναν καινοτόμο διάδρομο δικτύου οπτικών ινών για να συνδέσει, μέσω ενός εναλλακτικού χαμηλής καθυστέρησης δικτύου, την Ιταλία με την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, πριν επεκταθεί περαιτέρω στη Μεσόγειο. Από τις ακτές της Αδριατικής στην Ιταλία, το σύστημα θα συνδεθεί με χερσαίο δίκτυο με τον ψηφιακό κόμβο του Μιλάνου και από εκεί, θα προχωρήσει προς τους άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς κόμβους διαδικτύου και cloud.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα στελέχη της Sparkle σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα για το έτερο καλωδιακό σύστημα Blue Med, το νέο καλώδιο θα προσαιγιαλώνεται και αυτό στα Χανιά.
Να θυμίσουμε ότι η Sparkle έχει θέσει σε λειτουργία ήδη το πρώτο data center, δυναμικότητας 1 MW στα Χανιά, στο πλαίσιο της διεθνούς επένδυσης της για το υποβρύχιο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο Blue Med, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.
Για τις ανάγκες του Green Med δε, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί δεύτερο data center στα Χανιά, με την ιταλική εταιρεία να βρίσκεται ήδη στο στάδιο της ανάθεσης του έργου. Στόχος της νέας αυτής επένδυσης, το ύψος της οποίας δεν έγινε γνωστό αλλά επισημάνθηκε ότι η σύνδεση point to point από την Ελλάδα σε κάποια γειτονική χώρα κοστίζει περίπου 25-30 εκατ. ευρώ, είναι να υποστηριχθεί η ισχυρή ανάπτυξη της βαλκανικής ψηφιακής αγοράς. Με ορίζοντα ανάπτυξης στο 25% (CAGR22 -29), προσφέρεται μια ακόμα ασφαλή διαδρομή δικτύου. Όσον αφορά στο Green Med μάλιστα σκέψεις υπάρχουν και για την δημιουργία δεύτερου σημείου επαφής στην Ελλάδα - ενδεχομένως στην Πρέβεζα.
«Η νέα επένδυση ουσιαστικά αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της Κρήτης και των Χανίων ως τηλεπικοινωνιακού κόμβου στα ΝΑ Μεσόγειο. Πρακτικά δημιουργούμε έναν νέο τηλεπικοινωνιακό διάδρομο από την Κρήτη μέσω της Αδριατικής προς την Ευρώπη» σχολίασε χθες, στο περιθώριο εκδήλωσης της ιταλικής εταιρείας στην Αθήνα, ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Technical Director της Sparkle Hellas.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιταλικός όμιλος έχει ήδη επενδύσει 80 εκατ. ευρώ μόνο σε υποδομές και δίκτυα στα 23 χρόνια της εν Ελλάδι παρουσίας της.
Το Βlue Med
Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία, όπως επισημάνθηκε κατά την χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Πρέσβη της Ιταλίας Paolo Cuculi και συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της Sparkle, Alessandro Pansa, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle, Enrico Bagnasco, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle Greece,Daniele Mancuso, και ο Επικεφαλής του Open Hub της Sparkle Νίκος Κωνσταντινίδης, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου, ολοκλήρωσε πρόσφατα και την πόντιση του έτερου καλωδιακού συστήματος BlueMed.
Το καλώδιο αυτό της Sparkle συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και εντάσσεται στο ευρύτερο σύστημα Blue & Raman Submarine Cable Systems, το οποίο κατασκευάζεται σε συνεργασία με τη Google και άλλους παρόχους, που δραστηριοποιούνται από τη Μέση Ανατολή έως τη Βομβάη της Ινδίας.
Με τέσσερα ζεύγη οπτικών ινών και δυνατότητα μετάδοσης άνω των 25 Tbps (Terabits/sec) ανά ζεύγος, το BlueMed θα προσφέρει συνδέσεις Internet με υψηλές ταχύτητες και λύσεις συνδεσιμότητας υψηλής απόδοσης, σε Internet Service Providers, παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παρόχους περιεχομένου, επιχειρήσεις και ιδρύματα, υποστηρίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας και ενισχύοντας την ψηφιακή εξέλιξη των διασυνδεδεμένων χωρών.
Η πόντιση ξεκίνησε το 2023 στην Τυρρηνική Θάλασσα, από τη Γένοβα έως το Παλέρμο, με διακλαδώσεις στη Μασσαλία και τη Μπαστιά (Κορσική), το Golfo Aranci (Σαρδηνία) και την Πομέτζια (Ρώμη). Από το Παλέρμο, το καλώδιο διέσχισε το στενό της Μεσσήνης για να φτάσει στην Κρήτη από όπου θα συνεχίσει με περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, μέχρι και την Άκαμπα της Ιορδανίας.
Τα χερσαία τμήματα της Τυρρηνίας και της Μέσης Ανατολής βρίσκονται ήδη σε πλήρη λειτουργία, ενώ περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, καθώς και η πλήρης λειτουργία του τμήματος από τη Γένοβα στην Άκαμπα, αναμένονται εντός του έτους.
Στην Κρήτη, όπως προαναφέρθηκε, το καλώδιο BlueMed καταλήγει στο Data Center της Sparkle στα Χανιά, έναν σταθμό προσαιγιάλωσης που διασυνδέεται με τα χερσαία δίκτυα του νησιού και το δίκτυο MedNautilus της Sparkle, το οποίο εκτείνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία.