Σωκράτης Κόκκαλης – Intracom: Πώς (ξανα)τινάζει τη «μπάνκα» με mega deal – Εξαγοράζει την Ευρώπη Ασφαλιστική, «μαγιά» τα ακίνητα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σωκράτης Κόκκαλης – Intracom: Πώς (ξανα)τινάζει τη «μπάνκα» με mega deal – Εξαγοράζει την Ευρώπη Ασφαλιστική, «μαγιά» τα ακίνητα
Ποιο είναι το νέο πλάνο του επιχειρηματία για σύνθετο deal με την Ευρώπη Ασφαλιστική. Η συγχώνευση Intracom Properties – ΚΛΜ και η εξαγορά της ασφαλιστικής. Στο ΧΑ η Ευρώπη Holdings. Ερχονται ΑΜΚ, placements και είσοδος νέων επενδυτών, ίσως και εφοπλιστών. Πώς θα γίνει το deal.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο «θρυλικός» μεγαλοεπιχειρηματίας, επικεφαλής των ομίλων Intracom και Intralot, πριν από δύο μόλις ημέρες έκλεισε αισίως τα 85 χρόνια του. Και για τα γενέθλιά του αποφάσισε να... «κεράσει» την αγορά με ένα σύνθετο mega deal. Αυτό περιλαμβάνει εξαγορά εταιρείας του χρηματοοικονομικού τομέα, και ειδικότερα της Ευρώπης Ασφαλιστικής που θα γίνει και η εισηγμένη Holding. Επίσης, προβλέπει συγχώνευση, placement αλλά και αύξηση κεφαλαίου με τη συμμετοχή κορυφαίων επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων και εφοπλιστών.

«Πυρήνα» της συμφωνίας αποτελεί μεν ο τομέας real estate, μέσω και της προωθούμενης συγχώνευσης της θυγατρικής της Intracom, Intracom Properties, και της Κλουκίνας – Λάππας (ΚΛΜ), μόνο που, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr τον περασμένο μήνα, ο επιχειρηματίας είχε ευρύτερα σχέδια.

Η δομή του deal

Ως προς τη σύνθετη δομή του deal, η Intracom Holdings, μοναδικός μέτοχος της θυγατρικής Intracom Properties, αλλά και μέτοχος της ΚΛΜ (Κλουκίνας – Λάππας), προχωρά στην υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Intracom Properties και της Ευρώπης Ασφαλιστικής, που έχει ως μοναδικό μέτοχο τον κ. Νικόλαο Μακρόπουλο. Επί της ουσίας εξαγοράζει, ίσως και τμηματικά βάσει πληροφοριών, την ασφαλιστική έναντι ποσού λίγο άνω των 46 εκατ. ευρώ. Προφανώς απαιτείται και το «ΟΚ» της Τράπεζας της Ελλάδας, με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει εξασφαλιστεί το «πράσινο φως».

Πέραν αυτών, η διαδικασία φέρεται να περιλαμβάνει άλλα στάδια και κινήσεις, όπως την είσοδο νέων επενδυτών στην ΚΛΜ, οι οποίοι θα αποκτήσουν ποσοστό 27,6% (από αυτό που κατέχει η Intracom), μέσω placement, αλλά και περαιτέρω συμμετοχή των επενδυτών στην Properties, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Προφανώς, θα προχωρήσει η συγχώνευση μεταξύ Intracom Propeties και Κλουκίνας – Λάππας, μέσω της οποίας η απορροφώσα Ευρώπη Holdings που θα δημιουργηθεί θα μείνει στο Χρηματιστήριο (έμμεση εισαγωγή). Ενώ, κατά πληροφορίες, θα ακολουθήσει και ΑΜΚ στην Ευρώπη Holdings με συμμετοχή και του κ. Μακρόπουλου με ποσοστό λίγο άνω του 10% (άρα, θα εισπράξει άνω των 46 εκατ. αρχικά αλλά θα εισφέρει στην ΑΜΚ και ποσό περί τα 16 εκατ., βάσει πληροφοριών). Ενδέχεται να γίνουν και άλλες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, π.χ. στην Ευρώπη Ασφαλιστική, αλλά αυτά θα φανούν στην πορεία.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών - συναλλαγών, η Intracom Holdings θα είναι ο μεγαλομέτοχος της εισηγμένης «Ευρώπη Holdings». Προφανώς, το πλάνο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς χρειάζονται οι επίσημες εγκρίσεις της ΤτΕ και εύλογο χρονικό διάστημα λίγων μηνών, τουλάχιστον έξι.

Ο νέος τομέας

Ειδικότερα, ο όμιλος Intracom επί της ουσίας, μέσα από το σύνθετο deal, εισέρχεται και σε έναν άλλο τομέα, τον ασφαλιστικό, που δείχνει πολλά υποσχόμενος, έχοντας τη «μαγιά» των ακινήτων όταν άλλες ασφαλιστικές δεν έχουν τέτοιες εξασφαλίσεις, με ένα ενεργητικό αξίας άνω των 160 εκατ. ευρώ (αν συνυπολογίσουμε ότι ΚΛΜ και Intracom Properties είχαν ακίνητα αξίας σχεδόν 110-120 εκατ., αλλά με παλιά αποτίμηση, ενώ σταδιακά προστέθηκαν και άλλα assets όπως και αντίστοιχα της Ασφαλιστικής). Προφανώς, το πλάνο για σύσταση ΑΕΕΑΠ ακυρώνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ανακοίνωση της Intracom για την εξαγορά της Ευρώπης Ασφαλιστικής

Σ. Κόκκαλης: Μέσα στο 2024 στο Χρηματιστήριο η Ευρώπη Holdings – Τα οφέλη από το deal στις ασφάλειες

gazzetta
gazzetta reader insider insider