Elpedison: Ολοκληρώνεται έως τέλος Ιουλίου το «διαζύγιο» Helleniq Energy - Edison

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Elpedison: Ολοκληρώνεται έως τέλος Ιουλίου το «διαζύγιο» Helleniq Energy - Edison
Αμφίρροπη η «μάχη» των δύο εταιρειών (που κατέχουν από 50% έκαστη) για την απόκτηση πλήρους ελέγχου στην Elpedison. Σε διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA), μέσω της οποίας θα οριστικοποιηθεί και η διαδικασία υποβολής προσφορών από κάθε «παίκτη», για την απόκτηση του υπόλοιπου 50% του (πρώην πλέον) εταίρου του.

Την επίσπευση της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Elpedison από τον ένα από τους δύο εταίρους, επιδιώκουν Helleniq Energy και Edison. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, οι δύο εταιρείες θέτουν ως στόχο μέχρι το τέλος Ιουλίου να «κλειδώσει» ποια από τις δύο θα κατέχει πλέον το 100% του καθετοποιημένου ενεργειακού «παίκτη».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υφιστάμενοι μέτοχοι της Elpedison κατέχουν από 50% έκαστος, ενώ βρίσκονται σε συνομιλίες από την άνοιξη για την απόκτηση του 100%, με την πώληση του μεριδίου του ενός στον άλλο μέτοχο. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, τόσο από την πλευρά του ελληνικού όσο και του ιταλικού Ομίλου εκπέμπεται «σήμα» για την πρόθεση εξαγοράς του υπόλοιπου 50%, με σκοπό την αυτόνομη πλέον δραστηριοποίηση στις εγχώριες αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτή τη φάση οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA), που θα υπογραφεί μετά την ανάδειξη του μοναδικού πλέον μετόχου της Elpedison. Μέσω του SPA θα οριστικοποιηθεί επίσης η διαδικασία υποβολής προσφορών, μέσω της οποίας Helleniq Energy και Edison θα καταθέσουν τα τιμήματά τους για την εξαγορά του μεριδίου του πρώην εταίρου τους.

Πολλαπλοί γύροι προσφορών

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αυτή τη φάση σε πλήρη εξέλιξη, με συνεχή ανταλλαγή κειμένων που θα οριστικοποιήσουν το SPA.

Αν και ακόμη μέσω των διαβουλεύσεων δεν έχει «κλειδώσει» σε όλες τις λεπτομέρειές της η διαδικασία υποβολής προσφορών, το βέβαιο είναι ότι θα περιλαμβάνει πολλαπλούς γύρους, στο πλαίσιο των οποίων θα μπορούν και οι δύο να βελτιώσουν τα τιμήματά τους για την εξαγορά του υπόλοιπου 50%. Σε κάθε γύρο, κάθε εταιρεία θα πρέπει είτε να κάνει δεκτή την προσφορά της άλλης, είτε να υποβάλει αντιπροσφορά με υψηλότερο τίμημα.

Επίσης, οι διαπραγματεύσεις αφορούν και την κατάρτιση της συμφωνίας μετόχων (SHA), που θα υπογραφεί με την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων των δύο εταιρειών, η «μάχη» αναμένεται αμφίρροπη. Κι αυτό γιατί υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα τόσο της μίας όσο και της άλλης πλευράς, ώστε να επικρατήσει.

Από την άλλη πλευρά, η έκβαση της μετοχικής σύνθεσης της Elpedison αναμένεται να ξεκαθαρίσει για τη Helleniq Energy και το «τοπίο» αναφορικά με το 35% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σε κάθε περίπτωση, στόχος τους ενεργειακού Ομίλου είναι να συνεχίσει να δραστηριοποιείται μέσω ενός αποκλειστικά εταιρικού «οχήματος» στις αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Η Elpedison είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας (σε αριθμό εκπροσωπούμενων παροχών), με το πελατολόγιό της στη λιανική ρεύματος να αριθμεί τον Φεβρουάριο 306.000 πελάτες στη χαμηλή και μέση τάση. Η εταιρεία διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων να ανέρχεται στα 820 MW.

Πίσω από το επικείμενο… διαζύγιο των δύο μετόχων βρίσκεται η διάσταση απόψεων σχετικά με την υλοποίηση των νέων επενδύσεων που σχεδιάζει η Elpedison. Η εταιρεία έχει στα σκαριά μία νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 800 MW στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, «ωριμάζει» το «Thessaloniki FSRU», μία νέα πλωτή μονάδα «υποδοχής» LNG και πάλι στη Θεσσαλονίκη, στον Θερμαϊκό κόλπο. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη Δοκιμή Αγοράς (Market Test), η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Τσουχτερές οι τιμές μέχρι και τον Σεπτέμβριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ρεύμα: Θετικές εξελίξεις για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

«Ενεργειακή συμμαχία» Ελλάδας – Αιγύπτου: Στο επίκεντρο διασύνδεση, φυσικό αέριο και CCS

gazzetta
gazzetta reader insider insider