Vinci και Όρμπαν «έδιωξαν» τους Γερμανούς από το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης έναντι 4,3 δισ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Vinci και Όρμπαν «έδιωξαν» τους Γερμανούς από το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης έναντι 4,3 δισ. ευρώ
O γαλλικός κατασκευαστικός κολοσσός Vinci SA και η κρατική Corvinus Zrt. της Ουγγαρίας απέκτησαν το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, μία συμφωνία ύχους 4,3 δισ. ευρώ (4,7 δισεκατομμύρια δολάρια), παραδίδοντας ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο στον Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. 

O γαλλικός κατασκευαστικός κολοσσός Vinci SA και η κρατική Corvinus Zrt. της Ουγγαρίας απέκτησαν το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, μία συμφωνία ύψους 4,3 δισ. ευρώ (4,7 δισεκατομμύρια δολάρια), από τον κύριο μέτοχο AviAlliance και τους μετόχους μειοψηφίας

Οι αγοραστές πλήρωσαν 3,1 δισ. ευρώ για το αεροδρόμιο και ανέλαβαν καθαρό χρέος 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση. Οι πωλητές ήταν η AviAlliance GmbH, ο γερμανικός φορέας εκμετάλλευσης του ουγγρικού κόμβου, καθώς και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC Pte και το Caisse de Depot et Placement du Quebec με έδρα τον Καναδά. Η κρατική Corvinus Zrt απέκτησε το 80% στο κόμβο ενώ η Vinci το υπόλοιπο 20%. Η συμφωνία, η οποία είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκλεισε με την υπογραφή της.

«Η ιδιοκτησία του αεροδρομίου είναι ζήτημα κυριαρχίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ουγγαρίας Μάρτον Νάγκι. «Δεν αφορά μόνο τις μεταφορές επιβατών και τον τουρισμό, αλλά είναι επίσης στρατηγικής σημασίας ως κόμβος εμπορευμάτων» πρόσθεσε.

Το αεροδρόμιο κατατάσσεται ως το 39ο πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη και θεωρείται κόσμημα για τον τουρισμό και τις βιομηχανίες logistics της Ουγγαρίας. Η Βουδαπέστη είχε κατά μέσο όρο 307 καθημερινές πτήσεις από το προηγούμενο έτος, όσες και η Πράγα, σύμφωνα σύμφωνα με στοιχεία του Eurocontrol.

Η συμφωνία είναι πιθανότατα ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του αεροδρομίου για την Ουγγαρία, η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Qatar Investment Authority για να ενταχθεί στην κοινοπραξία σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η Ουγγαρία θέλει να κατασκευάσει έναν τρίτο τερματικό σταθμό και να αυξήσει τη χωρητικότητα τόσο για τους επιβάτες όσο και για το φορτίο, δήλωσε ο Nagy στο Bloomberg σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο.

Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης εκτιμά ότι θα προσελκύσει σχεδόν 17 εκατομμύρια επιβάτες φέτος, από 14,7 εκατομμύρια πέρυσι. Ο κόμβος σημείωσε κέρδη 74 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, αφού τα έσοδα αυξήθηκαν ετησίως κατά 20% στα 338 εκατομμύρια ευρώ. Λειτουργεί με σύμβαση παραχώρησης η οποία λήγει το 2080.

Για τη Vinci, η συμμετοχή στο αεροδρόμιο Zrt της Βουδαπέστης, αποτελεί μέρος μιας επιθετικής επέκτασης που ενισχύει την αξίωσή της να γίνει ο κορυφαίος ιδιωτικός αερομεταφορέας στον κόσμο. Ο γαλλικός κατασκευαστικός κολοσσός διαθέτει 70 αεροδρόμια παγκοσμίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων στη Γαλλία και την Πορτογαλία και σημαντικές δραστηριότητες στη Λατινική Αμερική.

Τον Απρίλιο, η Vinci συμφώνησε να αγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο του αεροδρομίου του Εδιμβούργου για 1,3 δισ. λίρες (1,6 δισ. δολάρια), επεκτείνοντας το αποτύπωμά της στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού αγόρασε πλειοψηφικά μερίδια στο Gatwick του Λονδίνου και στο Belfast International από το 2018.

Ο Όρμπαν επιθυμούσε εδώ και καιρό το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μια προηγούμενη απόπειρα εξαγοράς το 2021.

Πριν από την πώληση, ο κύριος μέτοχος του αεροδρομίου της Βουδαπέστης με μερίδιο 55,44% ήταν η AviAlliance, που ανήκε στο Συμβούλιο Επενδύσεων Συντάξεων του Δημόσιου Τομέα του Καναδά (PSP Investments).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Amazon: Αγωγή 1,3 δισ. δολαρίων από 35.000 βρετανούς λιανοπωλητές

Salesforce: Ανοίγει κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στο Λονδίνο - Μέρος επένδυσης 4 δισ. δολαρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Rare Earths Norway εντόπισε το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider