ICLEI Action Fund: Χορηγία 1 εκατ. ευρώ για 3 έργα βασισμένα σε δεδομένα στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ICLEI Action Fund: Χορηγία 1 εκατ. ευρώ για 3 έργα βασισμένα σε δεδομένα στην Ελλάδα
Το ICLEI Action Fund θα χορηγήσει 1 εκατομμύριο ευρώ σε τρία έργα στις ελληνικές πόλεις Αθήνα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και Θεσσαλονίκη, τα οποία χρησιμοποιούν διαφορετικές πηγές δεδομένων και τεχνολογίες για την υλοποίηση συμπεριληπτικών δράσεων για το κλίμα, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του.

Το ICLEI Action Fund θα χορηγήσει 1 εκατομμύριο ευρώ σε τρία έργα στις ελληνικές πόλεις Αθήνα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και Θεσσαλονίκη, τα οποία χρησιμοποιούν διαφορετικές πηγές δεδομένων και τεχνολογίες για την υλοποίηση συμπεριληπτικών δράσεων για το κλίμα, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του.

Η πρωτοβουλία αυτή, υπό την ηγεσία του ICLEI Europe και μέσω χρηματοδότησης από το Google.org, θα εστιάσει σε προγράμματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κρίσιμες κλιματικές προκλήσεις όπως η ενεργειακή φτώχεια, ο εντοπισμός πυρκαγιών και η διαχείριση της ποιότητας του αέρα στην Ελλάδα. Όλα τα προγράμματα θα συνεισφέρουν στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις και της Αποστολής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Πρόκειται για την τρίτη έκδοση της δέσμευσης του ICLEI Action Fund για την προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων βασισμένων σε δεδομένα στην Ευρώπη. Από το 2020 μέχρι και το 2023, το ICLEI Action Fund 1.0 χορήγησε 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε έξι μη κερδοσκοπικούς και ακαδημαϊκούς οργανισμούς στο Βερολίνο, το Μπέρμιγχαμ, την Κοπεγχάγη, το Αμβούργο, τη Νάντη και το Όλνταμ. Από το 2023 και μετά, το ICLEI Action Fund 2.0 έχει διαθέσει 7 εκατομμύρια ευρώ σε επτά οργανώσεις στη Στοκχόλμη, το Ντόρτμουντ, τη Ρώμη, τη Γλασκώβη, τη Βαρκελώνη και το Ρότερνταμ.

«Η επιτυχία του ICLEI Action Fund μέχρι σήμερα μάς έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε αυτόν τον νέο κύκλο προγραμμάτων στην Ελλάδα. Λάβαμε πολλές εξαιρετικά ποιοτικές αιτήσεις, καθιστώντας τη διαδικασία επιλογής ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Τα επιλεγμένα έργα σε Αθήνα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και Θεσσαλονίκη θα αξιοποιήσουν δεδομένα και την τεχνολογία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τον εντοπισμό πυρκαγιών και τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι καινοτόμες δράσεις που βασίζονται σε δεδομένα, θα προωθήσουν τη συμπερίληψη και την κλιματική δικαιοσύνη, επιδεικνύοντας τη δύναμη των τοπικών πρωτοβουλιών για την υποστήριξη της δημιουργίας ανθεκτικών και βιώσιμων πόλεων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής του ICLEI για την Ευρώπη, Wolfgang Teubner.

Η Μαρία Φουντά, Διευθύντρια Marketing της Google Ελλάδος, πρόσθεσε: «Οι πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο για την απαλλαγή από τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και είναι αποφασισμένες να δράσουν. Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το ICLEI Europe στην προώθηση μιας συλλογικής προσπάθειας για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ελληνικές πόλεις. Είμαστε βέβαιοι ότι η χρηματοδότηση του 1 εκατομμυρίου ευρώ που παρέχεται από το Google.org θα υποστηρίξει τα επιλεγμένα προγράμματα ώστε να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις κοινότητές τους και θα χρησιμεύσουν ως φωτεινά παραδείγματα για να δείξουν πώς οι διατομεακές προσπάθειες και η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Τα έργα θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2024 και θα διαρκέσουν για τα επόμενα δύο χρόνια. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τρία έργα, μπορείτε να βρείτε παρακάτω:

DRYARDS (Αθήνα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη)

Με επικεφαλής το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), αυτό το πρόγραμμα θα αναπτύξει το DRYADS, μια προηγμένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, σχεδιασμένη για τον έγκαιρο εντοπισμό και την εκτίμηση κινδύνου των δασικών πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Η πλατφόρμα θα χρησιμοποιεί διάφορες πηγές δεδομένων, όπως εικόνες από δορυφόρους, δεδομένα καιρού και επίγειων αισθητήρων, για την πρόβλεψη και παρακολούθηση των κινδύνων πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο. Παρέχοντας έγκαιρες προειδοποιήσεις και ολοκληρωμένες αξιολογήσεις κινδύνου, το DRYADS στοχεύει στον μετριασμό των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών στα φυσικά τοπία και τις τοπικές κοινότητες.

Η καθηγήτρια Νάνσυ Αλωνιστιώτη από την ομάδα πρόσθεσε: «Η πλατφόρμα DRYADS αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασών για την Ελλάδα και άλλες χώρες. Αξιοποιώντας τη δύναμη του ΑΙ και ενσωματώνοντας διαφορετικές πηγές δεδομένων, η τεχνολογία αυτή, όχι μόνο ενισχύει την ικανότητά μας να ανιχνεύουμε και να ανταποκρινόμαστε έγκαιρα σε πυρκαγιές και ανθρωπογενείς παράγοντες κινδύνου, αλλά επίσης ενισχύει την ανθεκτικότητα των δασών έναντι της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση υπόσχεται σημαντικά οφέλη τόσο σε κοινωνικό όσο και περιβαλλοντικό επίπεδο, προστατεύοντας τις κοινότητές μας και τα φυσικά τοπία μας από τους σύνθετους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών και της παράνομης απόρριψης απορριμμάτων».

Athens Energy Portal (Αθήνα)

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) ηγείται ενός έργου για την ίδρυση του Athens Energy Portal, που στοχεύει στη στήριξη νοικοκυριών που βρίσκονται σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας και στην προώθηση της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Αυτή η καινοτόμος πύλη θα παρέχει στους κατοίκους πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, προγράμματα οικονομικής βοήθειας και επιλογές ηλιακής ενέργειας. Ενσωματώνοντας διάφορες πηγές δεδομένων και φιλικά προς τον χρήστη εργαλεία, η πύλη θα δώσει τη δυνατότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος και να κάνουν τη μετάβαση σε λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στην άμβλυνση της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα.

Η Ελένη Κανέλλου, Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δήλωσε σχετικά: «Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της έξυπνης τεχνολογίας και τη συνεργασία των κοινοτήτων, το Athens Energy Portal όχι μόνο θα μεταμορφώσει το ενεργειακό τοπίο της πόλης αλλά θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κάτοικο να είναι μέρος ενός βιώσιμου μέλλοντος».

MOBILAIR (Θεσσαλονίκη)

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) πρωτοστατεί σε μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των προκλήσεων των μεταφορών στη Θεσσαλονίκη. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας εφαρμογής με ΑΙ για κινητά που προωθεί φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές αστικής μετακίνησης. Η εφαρμογή θα παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα και τις συνθήκες κυκλοφορίας, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να επιλέξουν βιώσιμες επιλογές μεταφοράς, όπως ποδηλασία, περπάτημα ή χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτό το έργο στοχεύει να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα των πόλεων και να ευθυγραμμιστεί με τα εθνικά σχέδια βιωσιμότητας, δίνοντας προτεραιότητα στη συμμετοχή των πολιτών.

Η Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών στο ΕΚΕΤΑ, υπογράμμισε τον αντίκτυπο του MOBILAIR λέγοντας: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία συνεργασίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών και του ΑΠΘ, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο έργο φέρνει επανάσταση στη διαχείριση της ποιότητας του αέρα για βιώσιμη κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη, εντοπίζοντας περιοχές με σοβαρά ζητήματα ποιότητας αέρα για μια δίκαιη μετάβαση, τη δημιουργία μιας συγκεντρωτικής υποδομής δεδομένων για μακροπρόθεσμη διαχείριση και την εφαρμογή μιας προσέγγισης βασισμένη σε δεδομένα για την αξιολόγηση καινοτόμων μέτρων, με επίκεντρο τον χρήστη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider