EDPR Greece: Επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ έως το 2026 – Χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 350 MW

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EDPR Greece: Επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ έως το 2026 – Χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 350 MW
Πάνω από 500 εκατ. η επένδυση για το cluster αιολικών στην Εύβοια, μέρος των οποίων θα αναπτυχθούν με τη Motor Oil. Το πρώτο cluster θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2025, όπως ανέφερε ο Διονύσιος Ανδρωνάς, Γενικός Διευθυντής της EDPR Greece, στο περιθώριο των χθεσινών εγκαινίων του δεύτερου έργου της εταιρείας στην Ελλάδα. Με τις διασυνοριακές διασυνδέσεις θα διευρυνθεί το όριο ανάπτυξης του κλάδου των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Επενδύσεις της τάξης των 700 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η EDPR Greece στην Ελλάδα μέχρι το 2026, με στόχο να διαθέτει τότε μονάδες ΑΠΕ σε λειτουργία συνολικής ισχύος 350 MW. Αυτό σημείωσε ο Διονύσιος Ανδρωνάς, Γενικός Διευθυντής της EDPR Greece, στο περιθώριο των χθεσινών εγκαινίων του αιολικού πάρκου «Ερημιά» ισχύος 35 MW, το οποίο αποτελεί το δεύτερο έργο της εταιρείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρωνά, στόχος της εταιρείας για μετά το 2026 είναι η περαιτέρω ανάπτυξη στη χώρα μας, κατασκευάζοντας νέες πάρκα από τα έργα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο το οποίο ωριμάζει. Ο ίδιος εκτιμά ότι, παρά το ότι ο κλάδος των ΑΠΕ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο ανάπτυξής του στη χώρα μας.

«Αν αναπτυχθούν οι διασυνοριακές διασυνδέσεις και η Ελλάδα γίνει εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, το όριο του κλάδου των ΑΠΕ στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βλέπουμε σήμερα. Το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη των δικτύων και η ενίσχυση των διασυνοριακών επενδύσεων, ώστε τα έργα να δώσουν ενέργεια και στα γειτονικά κράτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το mega αιολικό στην Εύβοια

Η μητρική της EDPR Greece, η πορτογαλική EDP Renewables (EDPR), αποτελεί κολοσσό στις ΑΠΕ, καθώς είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται σε 29 χώρες, στη Βόρεια και Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη και την Ασία. Στην Ελλάδα εισήλθε το 2018, με την EDPR Greece, με το πρώτο αιολικό πάρκο («Λιβάδι») να εγκαινιάζεται στα τέλη του 2021.

Με το δεύτερο αιολικό, το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αυξάνεται στα 80 MW συνολικά. «Μέσα στο 2024, θα ηλεκτρισθούν δύο άλλα δύο αιολικά στα Δερβενοχώρια, συνολικής ισχύος 80 MW, τα οποία έχουν κατακυρώσει τιμές αναφοράς μέσω διαγωνισμών, ενώ το 2025 θα τεθούν σε λειτουργία δύο ακόμη αιολικά πάρκα στη Βοιωτία, συνολικής ισχύος 80 MW», προσθέτει. Για τα έργα στη Βοιωτία, η εταιρεία έχει υπογράψει διμερή σύμβαση αγοραπωλησίας (PPAs) με τη Metlen (πρώην Mytilineos).

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρωνά, αμέσως μετά θα ξεκινήσει η υλοποίησης της mega επένδυσης στην Εύβοια, πάνω από 500 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή τριών cluster αιολικών. Τα δύο πρώτα cluster («Σοφράνο», «Ευβοϊκός Βορέας»), συνολικής ισχύος 352 MW, αναπτύσσονται σε συνεργασία με την «Άνεμος», η οποία έχει εξαγοραστεί από τη Motor Oil. Για τον σκοπό αυτό, έχει δημιουργηθεί κοινοπραξία, στην οποία η EDPR Greece κατέχει το 51% και ο Όμιλος της Motor Oil 49%.

Μπαταρίες

Το τρίτο cluster («Αίολος Εύβοιας») υλοποιείται αποκλειστικά από την EDPR Greece. «Τα αιολικά βρίσκονται στη φάση των αδειών εγκατάστασης, ενώ αυτή τη στιγμή το βασικό σενάριο είναι να αξιοποιηθούν εμπορικά μέσω PPAs. Ωστόσο, εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές», προσθέτει ο επικεφαλής της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρωνά, η υλοποίηση της επένδυσης θα ξεκινήσει από το «Σοφράνο», με τα πρώτα στάδια κατασκευής να τοποθετούνται εντός του 2025.

Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει άδειες για μονάδες μπαταριών συνολικής ισχύος 3 GW. Οι μπαταρίες είναι χωροθετημένες κοντά σε σταθμούς ΑΠΕ της EDPR Greece, με συνέπεια να μπορούν να αναπτυχθούν είτε σαν αυτόνομες μονάδες, είτε να ενσωματωθούν στα έργα ΑΠΕ, κάνοντάς τα υβριδικά.

«Περιμένουμε τους όρους για τους νέους διαγωνισμούς, ενώ θα "βλέπαμε" την ανάπτυξη μπαταριών χωρίς καμία στήριξη. Κριτήριο για αυτό όμως θα αποτελούσε το κόστος κατασκευής των έργων, αλλά και οι όροι με την οποία αυτές θα συμμετείχαν στην αγορά, όπως για παράδειγμα η φόρμουλα παροχής επικουρικών υπηρεσιών στο ηλεκτρικό σύστημα», τονίζει. Παράλληλα, η εταιρεία ωριμάζει φωτοβολταϊκά 500 MW, τα οποία έχει αδειοδοτήσει περιβαλλοντικά, και αναμένει να λάβει όρους σύνδεσης.

Δυσχέρειες στη δανειοδότηση

Ο κ. Ανδρωνάς επισημαίνει πως τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην ανάπτυξη νέων έργων (όπως για παράδειγμα η ανεπάρκεια των δικτύων), έχουν αναγκάσει την EDPR να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των σχεδίων της παγκοσμίως, όπως και στην Ελλάδα. Έτσι, η πορτογαλική εταιρεία έχει αναθεωρήσει το πλάνο επενδύσεών της στα 12 δισ. ευρώ έως το 2026-2027, από 20 δισ. που προβλεπόταν αρχικά.

Όσον αφορά τις μηδενικές – αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας και τις περικοπές ΑΠΕ, σημειώνει πως υπάρχει πιθανότητα να απειλήσει την οικονομική βιωσιμότητα κάποιων έργων. Πάντως, για μία ελληνική θυγατρική ξένης εταιρείας, όπως η EDPR Greece, γνωρίζει πώς να τα αντιμετωπίσει. Κι αυτό γιατί πρόκειται για φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί εδώ και και καιρό στο εξωτερικό, με συνέπεια να έχει την ικανότητα να προϋπολογίσει τα ρίσκα, για να αποτιμήσει ένα έργο προς εξαγορά ή για να διαμορφώσει τις προσφορές με τις οποίες θα «κατέβει» σε έναν διαγωνισμό.

Σε ερώτημα για το κατά πόσο αυτά τα φαινόμενα δημιουργούν δυσχέρειες στη δανειοδότηση νέων επενδύσεων, σημειώνει πως η EDPR δεν έχει ανάλογη εμπειρία, καθώς χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια τα έργα της σε πρώτη φάση. Ωστόσο, η εικόνα που προκύπτει από την αγορά είναι πως όντως οι τράπεζες είναι πιο επιφυλακτικές, λόγω της μη προβλεψιμότητας που προκαλούν στα έσοδα των έργων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider