EDP: Υπέγραψε το πρώτο της πολυ-γεωγραφικό PPA

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EDP: Υπέγραψε το πρώτο της πολυ-γεωγραφικό PPA
Η EDP, μέσω της θυγατρικής της EDP Renewables, παγκόσμιου ηγέτη στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει επιλεγεί από μεγάλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας για την προμήθεια καθαρής ενέργειας μέσω συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) που αφορά πολλαπλές γεωγραφικές περιοχές. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση όπου η EDP έχει υπογράψει PPAs σε πολλαπλές ευρωπαϊκές αγορές ταυτόχρονα.

Η EDP, μέσω της θυγατρικής της EDP Renewables, παγκόσμιου ηγέτη στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει επιλεγεί από μεγάλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας για την προμήθεια καθαρής ενέργειας μέσω συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) που αφορά πολλαπλές γεωγραφικές περιοχές. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση όπου η EDP έχει υπογράψει PPAs σε πολλαπλές ευρωπαϊκές αγορές ταυτόχρονα, όπως αναφέρει με σχετική ανακοίνωση

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η EDPR θα προμηθεύει καθαρή ενέργεια για τις δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας τεχνολογίας από ηλιακά έργα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Το PPA, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2025 και θα έχει διάρκεια έως και 20 έτη, περιλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών (PV) εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει το έργο Ketzin στη Γερμανία (87 MWp/58 MWac), το έργο Venoy στη Γαλλία (19 MWp/15 MWac, το οποίο αναπτύχθηκε μέσω της Kronos Solar EDPR) και το έργο Chiaramonte στην Ιταλία (70 MWp/60 MWac).

Από κοινού, τα έργα αυτά προβλέπεται να παράγουν πάνω από 226 GWh ενέργειας ετησίως - αρκετά για να τροφοδοτήσουν περισσότερα από 72.000 ευρωπαϊκά σπίτια και να αποτρέψουν πάνω από 128.000 τόνους εκπομπών CO2 σε ετήσια βάση. Η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της EDPR να επιταχύνει τη χρήση καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πελάτες με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις και προωθώντας την ενεργειακή ανεξαρτησία και την τοπική παραγωγή στις χώρες αυτές.

«Είναι προνόμιο για την EDP Renewables να επιλεγεί για ακόμη μία φορά από μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία για την προμήθεια καθαρής ενέργειας και την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτές τις χώρες. Όλο και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση καθαρής ενέργειας για την τροφοδοσία των data center τους και την υποστήριξη της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης και, για την EDP, είναι επιτακτική ανάγκη η συλλογική μετάβαση σε καθαρότερη κατανάλωση ενέργειας να γίνει μέσω συνεργασιών όπως αυτή. Η σύναψη αυτού του πολύ-γεωγραφικού PPA μάς επιτρέπει να αγγίξουμε σχεδόν τα 9 GW συμβατικής εγκατεστημένης ισχύος μέσω PPAs ανά τον κόσμο, υποστηρίζοντας την ενεργειακή μετάβαση των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε ο Miguel Stilwell D'Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP.

Επιλέγοντας τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων, οι εταιρείες δεσμεύονται στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι την έκθεσή τους σε ασταθείς τιμές ενέργειας και ρυθμιστικές αλλαγές. Η προσέγγιση αυτή συμβάλλει, επίσης, στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, υποστηρίζοντας τις δεσμεύσεις τους για βιωσιμότητα.

Η EDP έχει ήδη εξασφαλίσει πάνω από το 70% της δυναμικότητας που περιγράφεται στο Επιχειρηματικό της Σχέδιο μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη σταθερότητα και σαφήνεια για τις επενδύσεις που απαιτούνται για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης.

Η EDP στην Ιταλία

Η EDP εισήλθε στην ιταλική αγορά το 2010 μέσω της EDP Renewables και επέκτεινε την παρουσία της το 2019 μέσω της EDP Energia Italia. Η EDP Renewables είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και διαθέτει παγκόσμια δυναμικότητα ύψους 16,5 GW. Η EDP Energia Italia, που αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας επιχείρησης Client Solutions της EDP, έχει εγκατεστημένη δυναμικότητα 2 GW στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Ειδικεύεται στην παροχή εξατομικευμένων ηλιακών λύσεων για επιχειρήσεις, προσφέροντας ευέλικτες, προσαρμοσμένες λύσεις για την κάλυψη των ειδικών αναγκών μιας ποικιλόμορφης πελατειακής βάσης.

Η EDP στη Γαλλία

Η EDP εισήλθε στη Γαλλία μέσω της θυγατρικής της EDP Renewables. Έκτοτε, αναπτύσσει, κατασκευάζει και λειτουργεί αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σε ολόκληρη τη χώρα, απασχολώντας μια ομάδα περίπου 120 ατόμων. Επί του παρόντος, η EDP διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ ύψους 244 MW. Επιπλέον, η EDP συμμετέχει σε υπεράκτια έργα στη Γαλλία, με στόχο την ανάπτυξη ισχύος άνω των 50 MW μέσω της κοινοπραξίας της Ocean Winds.

Η EDP στη Γερμανία

Η EDP εισήλθε στη Γερμανία το 2022 μέσω της εξαγοράς της Kronos Solar EDPR, μιας εταιρείας ανάπτυξης ηλιακών συστημάτων με έδρα τη Γερμανία και δραστηριότητες σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες - Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία. Η EDP διαθέτει, επί του παρόντος, μια ισχυρή σειρά έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και αναμένει να εγκαταστήσει περίπου 500 MWp μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαστεργίου για MyCoast: Σήμερα έγιναν 8.911 καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες

Τριαντόπουλος: 89.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα «Thessaly Evros Pass» χθες

ΔΥΠΑ: Open Day Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το Σάββατο στην Ελευσίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider