Citi: Η αγαπημένη τράπεζα των εμπόρων ναρκωτικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: Η αγαπημένη τράπεζα των εμπόρων ναρκωτικών
Σε αγαπημένη τράπεζα των εμπόρων ναρκωτικών έχει μετατραπεί η Citigroup, επειδή έχει λιγότερο αυστηρούς ελέγχους απάτης, κάτι που την καθιστά «πιο ευνοϊκή», όπως αναφέρουν ανώτεροι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου των ΗΠΑ.

Σε αγαπημένη τράπεζα των εμπόρων ναρκωτικών έχει μετατραπεί η Citigroup, επειδή έχει λιγότερο αυστηρούς ελέγχους για περιπτώσεις απάτης, κάτι που την καθιστά πιο ελκυστική, όπως αναφέρουν ανώτεροι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου των ΗΠΑ.

Σε ένα κατηγορητήριο που αποσφραγίστηκε την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ περιέγραψαν πώς δύο κάτοικοι της Καλιφόρνια, οι οποίοι φέρεται να συνεργάζονταν με το διαβόητο καρτέλ Sinaloa, κατέθεσαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε ΑΤΜ της Citi, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιπτώσεις τον Ιανουάριο του 2021, φέρεται να κατέθεσαν συνολικά σχεδόν 36.000 δολάρια σε παράνομα μετρητά στα ΑΤΜ, μερικές εκατοντάδες δολάρια τη φορά, περιμένοντας μόνο ένα ή δύο λεπτά μεταξύ κάθε συναλλαγής.

Διαχωρίζοντας το ποσό σε δεκάδες μικρότερες καταθέσεις, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι παρέμειναν κάτω από το όριο των 10.000 δολαρίων, γιατί είναι είναι το όριο στο οποίο οι τράπεζες υποχρεούνται να αναφέρουν τις συναλλαγές σε μετρητά στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών ανέφεραν στους Financial Times ότι το δίδυμο, φερόμενο ως μέρος ενός τεράστιου εγκληματικού δικτύου που «ξέπλυνε» τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από φαιντανύλη και μεθαμφεταμίνη στις ΗΠΑ, απέκλεισαν πολλές τράπεζες προτού επιλέξουν τη Citi.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε: «Υπάρχουν τράπεζες που δίνουν λιγότερη προσοχή από άλλες».

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών σημείωση: «Θα ονομάσω μία [τράπεζα]. Υπήρξαν δύο περιπτώσεις όπου σε αυτήν την έρευνα είχαμε ταχυμεταφορείς που έκαναν 24 διαδοχικές καταθέσεις συνολικού ύψους 16.000 δολάρια σε ένα ATM της Citibank... Υπήρχαν 15 back-to-back καταθέσεις συνολικού ύψους 20.000 δολαρίων επίσης σε ένα ATM της Citibank ... Ανακαλύπτουν τα σημεία που είναι πιο ευνοϊκά για αυτούς».

Οι δύο άνδρες — ο Γκουιλέρμο Ζαμπράνο και ο Λουίς Μπελάντρια-Κοντρέρας — «προσπαθούσαν σίγουρα να κρατήσουν (τις καταθέσεις) κάτω από το όριο για να μην ενεργοποιήσουν κάποιο έλεγχο, αλλά θα φανταζόμουν ότι 24 back-to-back καταθέσεις από το ίδιο άτομο, συνολικού ύψους 16.000 δολαρίων θα έπρεπε να σημάνει κάποιο είδος συναγερμού», πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Ένας δικηγόρος του Μπελάντρια-Κοντρέρας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Ο δικηγόρος του Ζαμπράνο, ο Τζον Ταργκόφσκι, είπε ότι ο πελάτης του ενεπλάκη στις υποτιθέμενες πράξεις μόνο επειδή ήταν χρεωμένος και απειλήθηκε με απαγωγή από ένα μέλος του καρτέλ και ότι σκόπευε «να επιδιώξει την υπεράσπιση λόγω καταναγκασμού». Και οι δύο δήλωσαν αθώοι.

Citi: «Έχουμε στιβαρές πολιτικές κατά του ξεπλύματος χρήματος»

Η Citi αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, επικαλούμενη απαιτήσεις απορρήτου σχετικά με την αναφορά συναλλαγών. Η τράπεζα ανέφερε ότι είχε «στιβαρές πολιτικές κατά του ξεπλύματος χρήματος», προσθέτοντας: «Όταν βρούμε στοιχεία για μια τέτοια δραστηριότητα, ειδοποιούμε τις αρχές όπως απαιτείται και συνεργαζόμαστε πλήρως με οποιαδήποτε έρευνα μέσω κατάλληλων νομικών διαδικασιών» πρόσθεσε.

Το κατηγορητήριο περιγράφει επίσης πώς ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Jiayong Yu, φέρεται να κατέθεσε μια ταμειακή επιταγή σε ένα ΑΤΜ της JPMorgan Chase και «περίπου 100.000 δολάρια σε νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα ταμείο της Chase Bank» πέρυσι. Ο Yu έχει δηλώσει αθώος για τις σχετικές κατηγορίες ενώ ο δικηγόρος του δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι αρχές επιβολής του νόμου προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι οι Μεξικανοί έμποροι ναρκωτικών και οι Κινέζοι συνεργοί έχουν γίνει ολοένα και πιο έμπειροι στο ξέπλυμα μετρητών μέσω του νόμιμου τραπεζικού συστήματος.

«Βλέπουμε μια τεράστια άνοδο των χρημάτων, τα μετρητά που κατατίθενται σε τράπεζες και στη συνέχεια συνδέονται οπουδήποτε», δήλωσε ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών. Πρόσθεσαν ότι δεκάδες χιλιάδες δολάρια αποστέλλονταν πίσω στην Κίνα κάθε μήνα μέσω ιδρυμάτων μεταφοράς χρημάτων στο Flushing της Νέας Υόρκης.

Το 2012, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επέβαλε στην HSBC πρόστιμο 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή απέτυχε να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος από καρτέλ στο Μεξικό, μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κατατέθηκαν στην τράπεζα καθημερινά από τα ταμεία στα υποκαταστήματα της HSBC Mexico. Οι εισαγγελείς είπαν ότι οι έμποροι ναρκωτικών «σχεδίασαν ειδικά διαμορφωμένα κουτιά που ταιριάζουν στις ακριβείς διαστάσεις των παραθύρων των ταμείων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Sanofi: Στοχεύει σε επενδύσεις 1,5 δισ. δολαρίων στη Γερμανία

BlackRock: Εξαγοράζει τον βρετανικό όμιλο Preqin έναντι 3,22 δισ. δολαρίων

Dyson: Άνοιξε pop-up store στην Astir Marina Bουλιαγμένης

gazzetta
gazzetta reader insider insider