Καταλύτης για την ανάπτυξη των ΜμΕ τα private equity funds – Κεφάλαια 4 δισ. θα διαχειρίζονται μέχρι το 2026

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταλύτης για την ανάπτυξη των ΜμΕ τα private equity funds – Κεφάλαια 4 δισ. θα διαχειρίζονται μέχρι το 2026
Μεγάλη η επιτυχία του fund EOS II της EOS Capital Partners που συγκέντρωσε 219 εκατ. ευρώ και στοχεύει να φτάσει στα 250 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους. Από εταιρείες start – up μέχρι εταιρείες growth βρίσκουν στα private equity funds δίοδο για την εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων, διασυνδέσεις με τράπεζες, θεσμικούς και άλλους επενδυτές, συμβουλευτική για το πώς θα επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, πώς θα μπορέσουν να κάνουν εξαγορές και επέκταση σε νέες γεωγραφικές αγορές.

Κομβικός για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων αναδεικνύεται ο ρόλος των private equity funds, με τους ειδικούς της αγοράς να επισημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται, πολύ περισσότερο από τα δάνεια, τα φρέσκα κεφάλαια. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι μέχρι το 2026, τα κεφάλαια private equity θα έχουν φτάσει τα 4 δισ. ευρώ, από τα 18 εκατ. ευρώ στην εκκίνηση του θεσμού το 2018.

Τον σημαντικό ρόλο των private equity funds ανέδειξε η μεγάλη επιτυχία του fund EOS, του επενδυτικού ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών της EOS Capital Partners που δημιούργησε ο πρώην τραπεζίτης Απόστολος Ταμβακάκης. Μετά το EOS I, η εταιρεία ανακοίνωσε χθες την επιτυχημένη διαδικασία πρώτου γύρου συγκέντρωσης κεφαλαίων (First Closing) του EOS Hellenic Renaissance Fund ΙΙ. To EOS II Fund που συγκέντρωσε 219 εκατ. ευρώ – ποσό που δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά χρονικά των private equity funds -, απευθύνεται σε ελληνικές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης, με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 100 εκατ. ευρώ και προσωπικό έως 500 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι στο EOS I Fund τα αντίστοιχα μεγέθη επιχειρήσεων ήταν έως 50 εκατ. κύκλο εργασιών και έως 250 εργαζόμενους, ενώ η μέση επένδυση ανά εταιρεία κινείτο στα 11 εκατ. ευρώ και τώρα στο EOS II θα ανέλθει σε 22-23 εκατ. Τα κεφάλαια του EOS II προβλέπεται να φτάσουν τα 250 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024, με αποτέλεσμα τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της EOS Capital Partners να διαμορφωθούν σε 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η ομάδα του EOS Capital Partners εξετάζει τη δημιουργία και έτερου fund.

Σημειώνεται ότι το EOS I Fund, που ολοκλήρωσε την επενδυτική του περίοδο τον Δεκέμβριο του 2023, είχε μέση διάρκεια παραμονής σε κάθε εταιρεία τους 25 μόλις μήνες και αύξησε, στις επιχειρήσεις που συμμετέχει, αθροιστικά μέχρι σήμερα, τις θέσεις εργασίας κατά 1.550, τον κύκλο εργασιών κατά 108% και το EBITDA κατά 74%.

Πίσω από τα πετυχημένα private equity funds της ελληνικής αγοράς βρίσκονται πρώην τραπεζίτες που γνωρίζουν καλά τον κόσμο των επιχειρήσεων. Νίκος Νανόπουλος (πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής των δύο εταιρειών που έχει στην ομπρέλα της η DECA Investments: τα funds Diorama I και Diorama II), Απόστολος Ταμβακάκης ( Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της EOS Capital Partners, διαχειρίστριας εταιρείας του EOS Hellenic Renaissance Fund που ξεκίνησε το 2018) και Νίκος Καραμούζης (Εκτελεστικός Πρόεδρος του fund SMERemediumCap που ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 2021, που ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 2021), άφησαν τις τράπεζες για το πλέον παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας - τις επιχειρήσεις -, με εφόδια την πρότερη επαφή τους με την επιχειρηματικότητα και τη γνώση τους στο να κλείνουν deals.

Ο χώρος των private equity funds συνεχίζει να προσελκύει αξιόλογα στελέχη από τον τραπεζικό χώρο, με τελευταία μεταγραφή αυτή του Νικόλα Χρυσανθόπουλου από την Alpha Bank στο EOS Capital Partners. Από εταιρείες start – up μέχρι εταιρείες growth όλων των κλάδων (εκτός οινοπνευματωδών, πλην κρασιού, όπλων και εταιρειών τζόγου), βρίσκουν στα private equity funds όχι μόνο δίοδο για την εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων και διασυνδέσεις με τράπεζες, θεσμικούς και άλλους επενδυτές, αλλά επίσης συμβουλευτική για το πώς θα διαχειριστούν και θα επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, πώς θα μπορέσουν να κάνουν εξαγορές και επέκταση σε νέες γεωγραφικές αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, τα private equity funds έχουν λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της ενίσχυσης του επιχειρηματικού ιστού της και δη της ραχοκοκαλιάς της – των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δάνεια: 9 + 1 επιλογές για ρυθμίσεις στεγαστικών με τους Servicers

Τράπεζες: Στο σκαλί της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 15 χρόνια και 9 από τη «μαύρη» επέτειο των capital controls

Τράπεζες: Το τελευταίο μίλι για μείωση των NPLs – Αίτημα στον «Ηρακλή ΙΙΙ» από Αττικής, Παγκρήτια

gazzetta
gazzetta reader insider insider