Σήμα από Citi για «ουρά» αναβαθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμα από Citi για «ουρά» αναβαθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες
«Ουρά» θετικών ενεργειών για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες από τους οίκους αξιολόγησης βλέπουν οι αναλυτές της Citi, μετά και τη χθεσινή αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's.

«Ουρά» θετικών αξιολογήσεων για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες από τους οίκους αξιολόγησης βλέπουν οι αναλυτές της Citi, μετά και τη χθεσινή αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές (Eurobank, Εθνική, Alpha, Πειραιώς) κατά μία βαθμίδα, διατηρώντας παράλληλα θετικό το outlook. Οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν το ενισχυμένο κλίμα της αγοράς καθώς έχουν αμβλυνθεί οι όποιες ανησυχίες σχετικά με τα προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών ενώ καθοριστικοί παράγοντες αποδεικνύονται η βελτίωση της κερδοφορίας και της ανθεκτικότητας των business plans.

Οι αξιολογήσεις στο πεδίο των senior preferred των Eurobank - Εθνική βελτιώθηκαν σε «ΒΒ+» από «ΒΒ», ενώ για το γκρουπ Alpha - Πειραιώς σε «BB» από «BB-». Για τα Tier II υπήρξαν επίσης αναβαθμίσεις σε «B+» από «B» για Eurobank - Εθνική και στο «CCC+» από triple C» για Alpha - Πειραιώς.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Citi επισημαίνουν πως οι τελευταίες αναβαθμίσεις από την Standard & Poor's είναι λιγότερο σημαντικές από την αναβάθμιση των Eurobank - Alpha Bank από τον οίκο Moody's, που οδήγησε τις δύο τράπεζες στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Ωστόσο, μέσω της Standard & Poor's οι αξιολογήσεις για τα senior preferred των τραπεζών έρχονται πιο κοντά στο να είναι επιλέξιμος ο συγκεκριμένος τύπος ομολογιακών εκδόσεων για τον δείκτη επενδυτικής βαθμίδας (σε iBoxx - Bloomberg), με το πλαίσιο καταλληλότητας της iBoxx να βασίζεται στο μέσο όρο των αξιολογήσεων όπως και τον Bloomberg. Αυτό συνεπάγεται ότι οι τράπεζες με υψηλότερη αξιολόγηση (Eurobank, Εθνική) βρίσκονται σε απόσταση δύο βαθμίδων από την είσοδο των ομολογιακών τους τίτλων στους δύο δείκτες.

H Standard & Poor's εστίασε στα θεμελιώδη μεγέθη σε σύγκριση με τον Moody's που προσέθεσε επίσης βαθμίδες με αναβαθμίσεις στο «Loss Given Failure» («LGF») με αποτέλεσμα πολλαπλές αναβαθμίσεις. Εξ ου και η αξιολόγηση «Baa2» για τη Eurobank και «Baa3» για την Alpha Bank.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε περισσότερες αναβαθμίσεις από τη Moody's εν ευθέτω χρόνω με τις αναβαθμίσεις σε Εθνική και Πειραιώς να έπονται από τη Moody's. Παραμένουμε εποικοδομητικοί ως προς τις ελληνικές τράπεζες, στη βάση των υψηλών περιθωρίων για θετικές αξιολογήσεις (που θα ακολουθήσουν), σημειώνοντας ότι όλες οι τράπεζες έχουν θετικό outlook και στους τρεις οίκους αξιολόγησης, εκτός από τη Eurobank που έχει σταθερό από τη Moody's», αναφέρουν οι αναλυτές της Citi.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξανά στο παζάρι η «πολύφερνη» Τράπεζα Κύπρου

Τράπεζες: Τα κεφαλαιακά πλάνα θα κρίνουν τα μερίσματα στο μέλλον

gazzetta
gazzetta reader insider insider