«Δροσερά» κέρδη για τη ZARO’S – Πού ποντάρει για την ανάπτυξή της

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δροσερά» κέρδη για τη ZARO’S – Πού ποντάρει για την ανάπτυξή της
Θετικές επιδόσεις για την εταιρεία εμφιάλωσης νερού από την Κρήτη. Οι επενδύσεις και οι στόχοι

Σε τρεις άξονες στηρίζει τη στρατηγική της επόμενης μέρας η εταιρεία εμφιάλωσης νερού ΖΑΡΟΣ ΑΕ, με ρίζες από την Κρήτη, συνεχίζοντας να επενδύει στην ανάπτυξή της. Για το 2024 προσβλέπει στη διασφάλιση είσπραξης πωλήσεων και τον περιορισμό των επισφαλειών, την αύξηση του κύκλου εργασιών, καθώς και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, με απώτερο στόχο τη συνέχιση της κερδοφορίας της και τη βελτίωση της ρευστότητας της.

Διττό, δε, στοίχημα για την εταιρεία αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στην ελληνική αγορά, με ταυτόχρονη επέκτασή της σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Αύξηση 75% στα προ φόρων κέρδη και άλμα 102% στα EBITDA

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικά 24ωρα, το 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 18,45 εκατ. ευρώ έναντι 17,13 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 8% περίπου. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,60 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 95%, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε κατά 81% περίπου.

«Η αύξηση των μικτών αποτελεσμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των πωλήσεων και στην αντίστοιχη μείωση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της αποκλιμάκωσης των τιμών των πρώτων υλών», σημειώνει η διοίκηση.

Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 937.560 ευρώ έναντι 535.640 ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας αύξηση 75%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα επίπεδα των 3,45 εκατ. ευρώ έναντι 1,70 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 102,14%.

«Η εταιρεία εμφανίζει θετικές οικονομικές επιδόσεις στα βασικά της οικονομικά μεγέθη σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την αβεβαιότητα που οφειλόταν στις πληθωριστικές πιέσεις, στις γεωπολιτικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και στην αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτική», αναφέρεται επίσης στην οικονομική έκθεση της ΖΑΡΟΣ.

Επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό

Το 2023 η κρητική εταιρεία συνέχισε τις επενδύσεις σε μηχανήματα παραγωγής, με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητά της και της ποιότητας των προϊόντων της. Επιπλέον, προχώρησε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού 700kw.

Προοπτικές

Όπως εκτιμά η διοίκηση, ανοδικές προοπτικές προβλέπονται στο εμφιαλωμένο νερό καθώς ο κλάδος χαρακτηρίζεται ταχέως αναπτυσσόμενος. Τα τελευταία χρόνια λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, η στροφή των καταναλωτών σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής ευνοεί την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού. Η πορεία του συγκεκριμένου κλάδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και τις ενδεχόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος (ανακύκλωση φιαλιδίων κλπ).

Με ιστορία 44 ετών... από τους πρόποδες του Ψηλορείτη

Η εταιρεία ιδρύθηκε το έτος 1980 με την επωνυμία «ΒΟΤΟΜΟΣ Ανώνυμη, Βιομηχανική, Εμπορική, Γεωργοκτηνοτροφική, Αναπτυξιακή Τουριστική Εταιρεία» και το διακριτικό τίτλο ΖΑΡΟΣ Α.Ε. Πρόκειται για μια ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα με την εμφιάλωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ZARO'S πλησίον του χωριού Ζαρός από όπου πήρε και το όνομα του.

Έδρα της είναι ο δήμος Φαιστού, ενώ το σύνολο των παραγωγικών της εγκαταστάσεων βρίσκεται εγκατεστημένο έξω από τον Ζαρό στο Νομό Ηρακλείου, στους πρόποδες της οροσειράς του Ψηλορείτη. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι συνολικής επιφάνειας 15.850,8 τμ και περιλαμβάνουν τους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης, καθώς και χώρους γραφείων και ποιοτικού ελέγχου.

Οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης - τυποποίησης - συσκευασίας είναι πλήρως αυτοματοποιημένες σε όλα τα στάδια παραγωγής. Συνολικά λειτουργούν επτά γραμμές παραγωγής. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 69 άτομα προσωπικό. Ως στρατηγική, η επιχείρηση έχει υιοθετήσει τη σταθερή ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης των φυσικών πηγών νερού με κριτήρια περιβαλλοντικού και κοινωνικού προσανατολισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Cafetex: Τα σχέδια για τα προϊόντα Coffeeway σε Ηνωμένο Βασίλειο και 30 ακόμη χώρες - Η κίνηση ματ

Εστίαση: «Κραυγή αγωνίας» από τις επιχειρήσεις – Η αύξηση του ΦΠΑ και τα πολλαπλά «αγκάθια»

«Φουσκώνει» ο τζίρος της Alfa Pastry - Θέτει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των εξαγωγών

gazzetta
gazzetta reader insider insider