Με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος της αγοράς παιγνίων η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων προχωρά με γοργά βήματα στην δημιουργία Παρατηρητηρίου της αγοράς, το οποίο θα μετράει, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί βασικές πτυχές της λειτουργίας της με στόχο τη βελτίωση των θετικών επιδράσεων.
Με εισήγηση του προέδρου της ΕΕΕΠ κ. Δ. Ντζανάτου οι προτάσεις του Παρατηρητηρίου πρέπει να είναι υψηλής επιστημονικής τεκμηρίωσης, ψύχραιμες και αντικειμενικές, με στόχο την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ισορροπίας, ανάμεσα στη λειτουργία και βιωσιμότητα της αγοράς και στον περιορισμό των αρνητικών κοινωνικών επιπτώσεων.
«Θα πρέπει να διαμορφώσει σταθερά κανάλια συνεργασίας με τους νόμους παρόχους και να αξιοποιεί τι σύγχρονες και διεθνείς προσεγγίσεις για το υπεύθυνο παιχνίδι» αναφέρει η εισήγηση του κ. Ντζανάτου τονίζοντας ότι προχωρά στη συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία εντός τετραμήνου από τη σύστασή της, μετά από συγκέντρωση δεδομένων, διαβουλεύσεις και επεξεργασίες θα τις υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τη συγκρότηση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου.
«Η Επιτροπή θεωρεί ότι αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της ΕΕΕΠ να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση του κοινωνικού αποτυπώματος της αγοράς τυχερών παιγνίων με τον περιορισμό των αρνητικών κοινωνικών επιπτώσεων από την ενασχόληση με τα παίγνια και τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής προσφοράς του κλάδου. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού θεωρεί ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα παρατηρητήριο της αγοράς των τυχερών παιγνίων το οποίο θα μετράει θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί βασικές πτυχές της λειτουργίας της αγοράς και τη βελτίωση των θετικών επιδράσεων. Το παρατηρητήριο πρέπει να διακρίνεται από σταθερότητα, βιωσιμότητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα.» αναφέρει ο κ. Ντζανάτος.
Ο σχεδιασμός του έργου, τα πρόσωπα που θα εμπλακούν , οι σχετικές λεπτομέρειες και η υλοποίησή του ανατίθεται στο μέλος της Επιτροπής Χριστίνα Λάπα, η οποία, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ θα πρέπει να ενημερώνει σε τακτά διαστήματα για την πορεία του έργου. Το έργο θα στηρίζεται με ειδικές αποφάσεις, αν χρειαστεί στο πλαίσιο των εξουσιών της ΕΕΕΠ, περιλαμβανομένης της εξουσίας για ανακατανομή ή ανάθεση ειδικών αρμοδιοτήτων.
Η νόμιμη αγορά των παιγνίων και οι ισορροπίες
Όπως αναφέρεται από την διοίκηση της Επιτροπής «η ενασχόληση με τα τυχερά παίγνια είναι σύμφητη με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Για πολλούς παίκτες αυτή η δραστηριότητα είναι απλά μία μορφή διασκέδασης, για κάποιους όμως μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη. Μπορεί να έχει σαν συνέπεια υπερβάλλοντες εθισμούς που οδηγούν σε προσωπικά ή οικογενειακά δράματα. Η παρέμβαση του κράτους μέσω της ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών σκοπό έχει να περιορίσει τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις από αυτή την ενασχόληση, και παράλληλα «φορολογώντας την αμαρτία» να συγκεντρώσει πόρους για χρηματοδότηση κρατικών ή κοινωνικών δράσεων. Η ρύθμιση είναι υπερβολική στην πράξη ενισχύονται τα παράνομα δίκτυα. Πολύ χαλαρή ρύθμιση οδηγεί στην αύξηση των αρνητικών κοινωνικών επιπτώσεων. Επομένως απαιτείται μία διαρκής ισορροπία που θα επιτυγχάνει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Δηλαδή τις μικρότερες κοινωνικές επιπτώσεις και την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική χρησιμότητα της αγοράς των τυχερών παιγνίων. Αυτή την ισορροπία είναι ταγμένη να επιτυγχάνει και να υποστηρίζει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, έργο που προφανώς είναι εξαιρετικά σύνθετο» αναφέρει η Ανεξάρτητη θέλοντας να δείξει την αναγκαιότητα της σύστασης του Παρατηρητηρίου.
Οι βασικές παρεμβάσεις
Μάλιστα ο κ. Ντζανάτος συνεχίζει τονίζοντας ότι «σε ότι αφορά τον περιορισμό των αρνητικών κοινωνικών επιδράσεων, οι κύρια παρέμβαση της ΕΕΕΠ σχετίζεται με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, που καθορίζει αυστηρούς όρους διενέργειας των τυχερών παιχνιδιών και τον έλεγχο από την πλευρά της αν αυτοί οι όροι τηρούνται. Σε ότι αφορά τη θετική επίδραση της αγοράς, η κύρια δραστηριότητα της ΕΕΕΠ εστιάζει στην είσπραξη των νομοθετημένων εσόδων του δημοσίου και στον έλεγχο της μη ύπαρξης φοροδιαφυγής. Αυτά όμως, στις σημερινές συνθήκες θεωρώ ότι δεν είναι επαρκή.
Τα κενά που πρέπει να καλύψουμε
«Οι αρνητικές επιδράσεις από τα τυχερά παίγνια είναι ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο και δεν αρκούν εφάπαξ κανονιστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή του. Πρέπει να παρακολουθούνται σε διαρκή βάση από εξειδικευμένους επιστήμονες, να εντοπίζονται περιοχές κινδύνου σε κοινωνικά στρώματα, περιοχές ή παιχνίδια, να γίνεται αξιολόγηση και να προτείνονται επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις. Αυτές μπορεί, φυσικά, να έχουν κανονιστικό χαρακτήρα η να αφορούν άλλες σχετικές δράσεις, αλλά θα πρέπει να επεκταθούν στοχευμένα και στο επίπεδο της επικοινωνίας και στο επίπεδο της διαπαιδαγώγησης, που μπορεί να έχουν πολύ πιο αποτελεσματική επίδραση στην αποτροπή αρνητικών φαινομένων» επισημαίνει στο άρθρο του ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής.
Παράλληλα αναφέρει ότι η « Επιτροπή θα πρέπει να παρακολουθεί τι γίνεται στο «πεδίο» δηλαδή πόσοι, ποιοι και γιατί αναπτύσσουν επικίνδυνους εθισμούς και να συμβάλλει, κατά το δυνατόν, στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Αυτό απαιτείται την στενή συνεργασία της με τους φορείς που αντιμετωπίζουν στην πράξη αυτούς τους εθισμούς».
Μάλιστα επισημαίνει ότι σε ότι αφορά την προσφορά του κλάδου, αυτή δεν εξαντλείται και δεν πρέπει να εξαντλείται στην είσπραξη των νομοθετημένων εσόδων. «Οι πάροχοι παιγνίων, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, συμβάλλουν με σημαντικές κοινωνικές δράσεις. Στόχος της Επιτροπής πρέπει να είναι οι δράσεις αυτές να μεγιστοποιούνται» διευκρινίζει.
Καταλήγοντας αναφέρει ότι «αποτελεί χρέος της ΕΕΕΠ, χωρίς εξωραϊσμούς και δαιμονοποιήσεις, είναι να ενημερώνει αποτελεσματικά την κοινή γνώμη για το τι πραγματικά συμβαίνει με αυτή την αγορά, να εντοπίζει κινδύνους και να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία».