Νέο σημαντικό «πράσινο» deal εκτός συνόρων έχει στα σκαριά η ΔΕΗ, αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, με τις σχετικές ανακοινώσεις να είναι μάλιστα πιθανόν να γίνουν εντός λίγων ωρών, στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 1ου εξαμήνου. Στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, που αφορά η εξαγορά, περιλαμβάνονται και αιολικά πάρκα, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει στην επιχείρηση να διαφοροποιήσει τεχνολογικά ακόμη περισσότερο το pipeline των υπό ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών.
Το χαρτοφυλάκιο τοποθετείται στα Βαλκάνια, πιθανότατα στον «ενεργειακό διάδρομο» Ρουμανίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας, που έχει ήδη δημιουργήσει η επιχείρηση με τις έως τώρα εξαγορές της σε αγορές εκτός της χώρας μας. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της εξαγοράς της Enel Romania, η ΔΕΗ απέκτησε στη βαλκανική χώρα απέκτησε έργα 600 MW και επιπλέον 5.000 MW σε πορεία υλοποίησης.
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε ανεξάρτητες εξαγορές στη Ρουμανία, ξεκινώντας από ένα αιολικό 84 MW από τον ρωσικό όμιλο Lukoil και δύο φωτοβολταϊκά 210 MW από τη Metlen (πρώην Mytilineos). Παράλληλα, η πρόσφατη συμφωνία ΔΕΗ – Metlen για 90 φωτοβολταϊκά σε τέσσερις χώρες περιλαμβάνει και τη Ρουμανία, με έργα ισχύος 516 MW, όπως και τη Βουλγαρία με έργα 500 MW. Τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε Ιταλία και Κροατία.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η ΔΕΗ ανακοίνωσε την απόκτηση ενός ακόμη αιολικού πάρκου ισχύος 140 MW, στην ανατολική Ρουμανία. Το νέο αιολικό πάρκο, το οποίο έχει μπει στη φάση κατασκευής από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.
Οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια αυξάνουν την τεχνολογική διαφοροποίηση του «πράσινου» ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης, δίνοντάς της τη δυνατότητα να ενισχύσει την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.
Παράλληλα, η εγκατάσταση των «πράσινων» σταθμών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφοροποίηση ως προς τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες και επομένως πιο σταθερή παραγωγή από το σύνολο του χαρτοφυλακίου. Επίσης, με τη γεωγραφική διασπορά αξιοποιούνται οι διαφοροποιήσεις στις επιμέρους αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην επέκτασή της εκτός συνόρων, η ΔΕΗ βάζει στο μικροσκόπιο όμορες αγορές που είναι διασυνδεδεμένες σε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού. Το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα ήταν ανέκαθεν καθαρά εισαγωγικό, γεγονός το οποίο αποτελούσε ξεκάθαρο κίνητρο για τη ΔΕΗ, για να αποκτήσει φυσική παρουσία στις γειτονικές χώρες, με τις οποίες διασυνδέεται η Ελλάδα. Η «έξοδος» εκτός συνόρων έγινε εφικτή, από τη στιγμή που ισχυροποιήθηκε η επιχείρηση, με την κατακόρυφη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.