«Συνωστισμός» επενδυτών στα τρόφιμα - Το θερμό καλοκαίρι των deals

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Συνωστισμός» επενδυτών στα τρόφιμα - Το θερμό καλοκαίρι των deals
Σε διάστημα δύο μηνών έχουν ανακοινωθεί συνολικά έξι νέα deals στον χώρο των τροφίμων, επιβεβαιώνοντας πως παραμένει αμείωτη η όρεξη των επενδυτών για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες. 

Καυτό από πλευράς επιχειρηματικών συμφωνιών αποδεικνύεται και το φετινό καλοκαίρι, καθώς όπως όλα δείχνουν οι επενδυτές δεν γνωρίζουν και πολλά από... θερινή ραστώνη. Από τον περασμένο δε Ιούνιο η κινητικότητα στον κλάδο των τροφίμων καλά κρατεί, ενώ η όρεξη για νέες επενδύσεις ολοένα και αυξάνεται. Μέσα σε μόλις δύο μήνες έχουν ανακοινωθεί συνολικά έξι νέα deals στον χώρο των τροφίμων, γεγονός που επιβεβαιώνει πως πρόκειται για έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους που βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών αλλά και πως οι προοπτικές για συνέργειες παραμένουν μεγάλες, κόντρα στο αβέβαιο τοπίο που συντηρούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Η κινητικότητα μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς ο κύκλος των επιχειρηματικών εξελίξεων δεν σταματάει εδώ...

Στη Βενέτης η Παγωτά Δωδώνη

Στην έναρξη του καλοκαιριού και δη στις 11 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι η Παγωτά Δωδώνη περνά στον όμιλο Βενέτη, καθώς ολοκληρώθηκε η εξαγορά των χρεών της προς τις τράπεζες, συνολικού τιμήματος περίπου 40 εκατ. ευρώ. Μετά από 32 μήνες διαπραγματεύσεων, η πολύπαθη εταιρεία γυρίζει σελίδα στη μακρά επιχειρηματική της διαδρομή, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος τερματίζοντας μια διαδικασία διάσωσης που ξεκίνησε το 2017, υπό το βάρος σημαντικών οικονομικών προβλημάτων και αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων.

Οι στόχοι της Βενέτης για την Παγωτά Δωδώνη είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών εξυγίανσης που θα διαρκέσουν 2-3 χρόνια, ενώ άμεσα θα δρομολογηθεί ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πλάνο έχει ορίζοντα διετίας και αφορά στην εξαγορά φάρμας στη Βοιωτία, ώστε η εταιρεία να έχει την πρώτη ύλη στα χέρια της και να επενδύσει στο φυσικό γάλα, στην απόκτηση νέου σύγχρονου εξοπλισμού, στην παραγωγή νέων προϊόντων, καθώς και στην αναβάθμιση των καταστημάτων του σημερινού δικτύου και στην ανάπτυξη νέων σημείων πώλησης με νέο concept καταστημάτων.

Σήμερα η Παγωτά Δωδώνη διατηρεί ένα δίκτυο 40 καταστημάτων -ενός εταιρικού και 39 franchise- διαθέτει ψυγεία πώλησης συσκευασμένου παγωτού σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία, ενώ αναπτύσσει συνεργασίες horeca σε πάνω από 1.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 6,98 εκατ. ευρώ, μια ανάσα από τα 7 εκατ. ευρώ και έναντι 5,94 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 18%. Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2024 είναι ο κύκλος εργασιών να φτάσει στα 7,7 εκατ. ευρώ, ήτοι μια αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με τα μεγέθη του 2023.

Στην ΙΟΝ το 75% της καραμελοποιίας Λάβδας

Την ίδια ακριβώς ημέρα γνωστοποιήθηκε ότι έδωσαν τα χέρια δύο ιστορικές εταιρείες που ανήκουν στον κλάδο των τροφίμων, καθώς η σοκολατοποιΐα ΙΟΝ προχώρησε στην απόκτηση του 75% της καραμελοποιίας Λάβδας. Στόχος του εν λόγω deal είναι η δημιουργία οικονομιών κλίματος και η περαιτέρω ανάπτυξή τους στις αγορές που δραστηριοποιούνται.

Η Λάβδας δραστηριοποιείται από το 1953 στον χώρο της καραμελοποιίας, με μεγάλη επιτυχία στην ελληνική αγορά ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εισχωρήσει στις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ασίας και των Αραβικών κρατών όπου απευθύνει περισσότερο από το 50% των προϊόντων της. Τελευταίο της ηχηρό project αποτελεί η δημιουργία του προϊόντος ZERO.

Πλειοψηφικό πακέτο στην ΙΟΝ κατέχει από το 2022 η Bespoke SGA Holdings, ήτοι το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου που συστάθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποτελέσει ορμητήριο για νέες επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων. Ο επιχειρηματίας που πρόσφατα εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΕΒ κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στην ιστορική σοκολατοποιία.

H Desserta Hellas εξαγόρασε τη Δωρική από τη Μινέρβα

Λίγες ημέρες αργότερα και δη στις 3 Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι άλλαξε χέρια η εταιρεία Δωρική, καθώς πέρασε από τη Μινέρβα στην Desserta Hellas, η οποία έγινε ο νέος «ιδιοκτήτης» του εργοστασίου παραγωγής φέτας στο Επισκοπικό Ιωαννίνων.

Η Desserta Hellas είναι θυγατρική της αυστριακής γαλακτοβιομηχανίας Berglandmilch και εισάγει στην ελληνική αγορά τα προϊόντα Alpiland. Θέση προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε αυτή, κατέχει ο Αθανάσιος Πλατανιάς. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το brand Χωριό, συμπεριλαμβανομένων των τυροκομικών προϊόντων, παραμένουν στην ιδιοκτησία της Μινέρβα και θα εξακολουθούν να παράγονται στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων.
Στρατηγικό στόχο της διοίκησης για τη Δωρική αποτελεί η εδραίωση στις αγορές του εξωτερικού και η ανάπτυξη της γκάμας των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, προσφέροντας υψηλή ποιότητα στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Το εν λόγω deal επιταχύνει άλλωστε τις εξελίξεις στην πώληση της Μινέρβα, καθώς ο χρόνος για την αποεπένδυση του βασικού της μετόχου από το 2019, του fund Diorama Investments Sicar συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, μετρά πλέον αντίστροφα. Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, το 2024 θα κρίνει το μέλλον της αρχαιότερης ελαιουργικής εταιρείας της χώρας, καθώς το Diorama Investments Sicar ολοκληρώνει στα τέλη του έτους τον δεκαετή επενδυτικό του κύκλο και αναπόφευκτα θα προχωρήσει σε πώληση των συμμετοχών του στις εταιρείες που έχει τοποθετηθεί. Το Diorama ελέγχει ένα ποσοστό της τάξης του 66,7% της Μινέρβα, ενώ από ένα ποσοστό 16,6% περίπου κατέχουν το EOS Capital, συμφερόντων Απόστολου Ταμβακάκη και το fund Elikonos. Diorama, EOS Capital και Elikonos απέκτησαν τη Μινέρβα πριν από πέντε χρόνια, καταβάλλοντας τίμημα της τάξης των 45 εκατ. ευρώ στην PZ Cussons. Αυτό που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι τι θα περιλαμβάνει το νέο κεφάλαιο για τη Μινέρβα, μια ιστορική εταιρεία που μετρά ήδη 120 επιχειρηματικής διαδρομής και διαχειρίζεται εμβληματικά brands και ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε είδη διατροφής - προϊόντα τομάτας, μαργαρίνη, ελαιόλαδο και σπορέλαια, ξύδι, αρτύματα - με υψηλά μερίδια στις επιμέρους αγορές. Υπό τη σκέπη της βρίσκονται γνωστές και καθιερωμένες μάρκες όπως το Μινέρβα, το Pummaro, το ΤΟΠ, το Φαστ, το Brava, το Σαβόι.

«Μπήκε» στο ελαιόλαδο το SMERC fund του Νίκου Καραμούζη

Στις 17 Ιουλίου ανακοίνωσε την είσοδό του στον κλάδο του ελαιολάδου το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC fund) συμφερόντων του Νίκου Καραμούζη. Όπως έγινε γνωστό, SMERemediumCap και Inspiring Earth ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού ομίλου στον κλάδο του ελληνικού ελαιολάδου.

Οι διαδικασίες δε κινούνται με ταχείς ρυθμούς. Στις 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης, η σύσταση κοινής εταιρείας με την επωνυμία «The Olive Legend Group» και έδρα τον δήμο Αθηναίων. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, σκοπός της είναι οι δραστηριότητες εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding), οι δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης, καθώς και οι υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων έναντι αμοιβής ή βάσει σύμβασης. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίζεται σε 7,123 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ολοσχερώς καταβεβλημένα κατά τη σύσταση. Στη νέα εταιρεία, συμμετέχει με 97,25% το SMERemediumCap, ενώ το ποσοστό συμμετοχής της Inspiring Earth ανέρχεται σε 2,75%.

Η The Olive Legend Group αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο των εταιρειών Λατζιμάς Α.Ε., Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε. και Olympian Green International Α.Ε.
Η Λατζιμάς Α. Ε., είναι από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου με ιδιαίτερη παρουσία στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Έχει έδρα το Ρέθυμνο και διαθέτει πλήρη και καθετοποιημένη παραγωγική υποδομή ενώ παράλληλα έχει πρόσβαση σε ιδιόκτητους ελαιώνες, γεγονός που συντείνει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.

Η Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, τυποποιεί και εμπορεύεται το διεθνώς αναγνωρισμένο και περιζήτητο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής και διαθέτει εγκαταστάσεις εμφιάλωσης με δυνατότητα τυποποίησης 90 τόνων ημερησίως.

Η Olympian Green International Α.Ε. τυποποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Δυτική Πελοπόννησο με έμφαση στο ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. Ολυμπίας. Η εταιρεία είναι μεταξύ των πέντε ελληνικών brands με τις περισσότερες βραβεύσεις και διακρίσεις κύρους, έχοντας αποσπάσει πάνω από 60 διεθνή βραβεία.

Μέσω της ένωσης των εταιρειών θα διαμορφωθούν σημαντικές συνέργειες τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης κόστους, όσο και στην ευέλικτη εμπορική πολιτική μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων. Ο νέος όμιλος διαθέτει πολυετείς συμφωνίες που εξασφαλίζουν πρόσβαση στις ποιοτικότερες και σημαντικότερες παραγωγές ελαιολάδου της Κρήτης (Ρέθυμνο, Σητεία) και της Πελοποννήσου. Κύριος στόχος του νέου ομίλου είναι η επέκταση της επώνυμης ετικέτας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη στις αγορές της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδά), της Νότιας Αμερικής (Βραζιλία), της Ασίας (Ιαπωνία) και της Ωκεανίας, που είναι και οι περιοχές με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εισαγωγές ελαιολάδου.

Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Η δύναμη των νέων κεφαλαίων και των επιπρόσθετων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων θα υποστηρίξει μια αναπτυξιακή εμπορική πολιτική για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ομίλου. Οι στόχοι αυτοί αφορούν στη γεωγραφική εξάπλωσή του, στην ανάπτυξη συμπληρωματικών προϊόντων και στην καθετοποίησή του με συνεργασίες και επενδύσεις στις στοχευόμενες αγορές και εταιρείες για την αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.

Μερίδια στην αγορά ελαιολάδου διεκδικεί και η Βενέτης

Στα τέλη Ιουλίου γνωστοποιήθηκε και η είσοδος της Βενέτης στον κλάδο του ελαιολάδου, επιβεβαιώνοντας περίτρανα πως ο «πράσινος χρυσός» εξακολουθεί να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΓΕΜΗ, μέσω της υπηρεσίας μίας στάσης ιδρύθηκε η εταιρεία Ολυμπία Αρχαίων Έλαιον ΙΚΕ, με διακριτικό τίτλο Ολυμπία Έξτρα Παρθένα Ελαιόλαδα ΙΚΕ και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ. Στη νέα εταιρεία, η οποία έχει έδρα στη Λυκόβρυση Αττικής, συμμετέχει η Βενέτης με 55%, ενώ με 45% συμμετέχει ο Γεώργιος Μαντάς.

Ως κύρια δραστηριότητα της εταιρείας ορίζεται η καλλιέργεια ελιών για την παραγωγή ελαιολάδου, ενώ ως δευτερεύουσα δραστηριότητα αναφέρονται τα εξής: εξαγωγή ελαιολάδου, υπηρεσίες έκθλιψης ελαιοκάρπου και άλλων ελαιούχων σπόρων, χονδρικό εμπόριο ελαιολάδου.

«Μπήκε» στον Φρεσκούλη η Μαριάννα Λάτση

Την 1η Αυγούστου ανακοινώθηκε η εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού 30% της Eurocatering ΑΕ (Φρεσκούλης) από το Latsco Familly Οffice, συμφερόντων της Μαριάννας Ι. Λάτση.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, το επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners μεταβίβασε στον νέο μέτοχο το 12,18% της Eurocatering, ενώ το επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Elikonos Capital μεταβίβασε το 17,82% που κατείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, το fund που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners παραμένει με ποσοστό 19%, ενώ ο ιδρυτής της εταιρείας, Χρυσόστομος Μαυρόπουλος διατηρεί το 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurocatering.

H Eurocatering δραστηριοποιείται στη διαλογή, μεταποίηση και διάθεση φρέσκων οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα - μια αγορά που αναπτύσσεται με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια σε αντιστοιχία με τις αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Η αύξηση του κύκλου εργασιών της Eurocatering την τελευταία τριετία έως το τέλος του 2024 προβλέπεται να αγγίξει αθροιστικά το 78%, με ετήσιο συντελεστή αύξησης της τάξης του 18%. Ταυτόχρονα, η αύξηση των ετησίων κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα προβλέπεται να υπερβεί το 62%.

Το σύνολο των επενδύσεων που πραγματοποίησε η Eurocatering κατά το χρονικό διάστημα αυτό ανήλθε σε περίπου 15 εκατ. ευρώ τα οποία διοχετεύτηκαν στην ανάπτυξη νέων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν εργοστάσιο, γραφεία, καθώς και χώρους αποθήκευσης και logistics ψυχόμενους και μη. Οι επενδύσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στο τέλος του 2023. Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα οι εξαγωγές τριπλασιάστηκαν και τα μερίδια αγοράς βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εμπορεύματα: Οι μεγάλοι νικητές και οι χαμένοι το 2024

ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Άνοιξαν τρία νέα καταστήματα σε δέκα μέρες

Στο 2,8% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην ΕΕ – Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider